M

Förkylningsmörkarna är värre än alla superspridare i världen

av | nov 20, 2023 | Blogginlägg, Livet, Träning & hälsa | 8 Kommentarer

– Sjuk? Åh, stackars dig! Själv har jag inte varit förkyld sedan 1990. Och då tror jag inte ens att jag var särskilt förkyld, mer trött.

Jag har väntat alldeles för länge med att skriva det här inlägget. Men nu kände jag att det var dags. En starkt tänkbar anledning kan ju vara att vi just nu befinner oss i årets värsta influensa- och förkylningsperiod. Och ovanpå det ökad spridning av Covid. Själv kan jag nu bocka av min andra dunderförkylning på kort tid.

MEN!

Så har vi ju de där människorna som elaka sjukdomsbaciller aldrig biter på. De där människorna som på något mystiskt vis lyckas ta sig helskinnade igenom varje förkylningsvåg, år ut och år in. Kräksjuka, Covid, höstförkylning…du kan nämna vad som helst och de bara skakar oförstående på sina huvuden.

Jag pratar om de där avundsvärda människorna som aldrig blir sjuka. Jag har ett par stycken i min omgivning, några är mer outhärdliga än de andra. En utmärker sig extra mycket. Det är hen som stod för citatet i det här inläggets inledning. Och jag bör redan här nämna att min irritation absolut inte handlar om att de aldrig blir sjuka. Det handlar om att dessa människor i själva verket visst blir sjuka, men de väljer att mörka det hela…

Gjorde en högst ovetenskaplig undersökning på mina Instagram Stories igår. Fick då det något förbluffande svaret att 6 av 10 har människor i sin omgivning som mörkar att de är sjuka. Några delade också några egna reflektioner till mig på DM:

”Sen har vi alla idioter som skryter över att de inte haft Covid, för att de aldrig testade positivt men var skitsjuka! Precis som att de skulle vara bättre människor än oss andra!”

”Har vänner som hävdar att de inte varit sjuka från jobbet på 20 år… Fast det inte alls stämmer.”

”Min kollega har varit hemma tre gånger på sju månader. Hostat och varit hes. Men inte ’direkt sjuk’ utan stannar hemma för säkerhets skull…”

”Haha! Har en som ’aldrig är sjuk’ och ofta mörkar förkylningar genom att skylla frånvaro på annat. Och som ibland kommer in till jobbet med blanka ögon, klar förkylnings-aura och påstår sig vara kärnfrisk och jättepigg …”

Det här med att mörka förkylningar och andra krämpor tycks alltså vara vanligare än jag trodde. Frågan är varför man beter sig så här? Jag bollade med några av dem som DM:ade mig. Vi kom fram till att det måste handla om att man vill framstå som osårbar och lite bättre än alla andra. God hälsa är ju en statusmarkör i vårt samhälle och noll sjukdagar troligen många arbetsgivares våta dröm.

Men min fundering är om dessa människor förstår hur olidliga de blir för sin omgivning när de håller på så här? Lite på samma sätt som de krigströtta svenskarna måste ha känt gentemot sin regent Karl XII när det begav sig. Kungen som till slut själv trodde att han stod i direktkontakt med Gud och att ingen kula kunde bita på honom. Tills han blev motbevisad vid Fredrikstens fästning i Norge 1718.

Taggar

8 Kommentarer

 1. Marie

  Personligen anser jag mig inte vara sjuk om jag inte är sängliggande och det är jag typ aldrig. Och innan jag fick covid sommaren 22 hade jag inte varit förkyld alls på 3,5 år. Efter covid har jag dock varit förkyld med feber en dag och två tillfällen ytterligare varav jag nu försöker mörka det senaste as we speak.

  Däremot är det nog mig själv jag försöker övertyga mer än andra huruvida jag är frisk eller inte. Tror dels det beror på att jag är ovanligt frisk men också har en mamma som alltid klagar på varje liten sak som känns i kroppen vilket gör att jag är tvärtom. Och då vi inte har några små barn eller kommer i kontakt med barn speciellt ofta utsätts vi inte heller för allt som andra personer sällan har en chans att hinna återhämta sig ifrån innan nästa bacill kommer.

  Svara
  • Petra Månström

   Tack för intressanta reflektioner! Ja, det kanske är så att ”mörkarna” mest försöker övertyga sig själva av olika anledningar. Och så lyckas de irritera delar av sin omgivning på kuppen, hehe.

   Svara
 2. Annika

  Jag skulle aldrig sjukanmäla mig för en förkylning. Får väl en per år, ibland mer sällan än så.

  Sist jag var hemma från jobbet var feb -21 och då hade vi covid. Före det vet jag inte när det hände sist.
  Jag vill påstå att jag sällan blir sjuk.

  Svara
  • Madde

   Men vad är då en förkylning? När jag är förkyld rinner näsan, jag nyser, hostar och blir hes. Jag är alltså inte speciellt trevlig att ha i sin närhet. Jobbar dessutom frisör, skulle du tycka det va trevligt om jag stod ovanför ditt huvud och snorade? Plus att jag förstås sprider smitta. Nån kanske ska på resa och vill absolut inte bli sjuk, en annan kanske blir dödssjuk av ett förkylningsvirus pga underliggande sjukdomar. Man trodde ju att vi alla lärt oss något efter pandemin, men det är ju tydligt att så inte är fallet.

   Svara
   • Annika Sörenson

    Jag jobbar så att jag kan hålla lite avstånd. Har även kollegor som inte räds en snuva och de ser gärna att jag är där då de annars får göra mitt jobb.
    Man får väl utgå ifrån sin egen arbetssituation helt enkelt.
    Jag är inte så brydd så jag hade satt mig i din stol även om du var förkyld. Blir inte smittad så lätt.

    Svara
 3. Bacilusken

  Jag ogillar starkt kollegor som tar en Alvedon och kommer till jobbet förkylda. Det spelar ingen roll om den som kommer säger ”jag mår ju bra, jag är ju inte superförkyld, jag mår bra”, eftersom jag tänker att man vet aldrig hur din ofarliga förkylning kommer ”bita” på andra. När jag har förkylning, då dem första tre dagarna är jag obrukbar. Ögonen rinner, näsan rinner och det känns att huvudet är full med snor….Absolut, ingen feber och inte direkt sängliggande, men uuberallmänpåverkat. Sedan kan vi ta det där att jag kan ju sprida detta vidare till mannen och barn och dem kan råka sprida det vidare.
  Så därför tycker jag att är man frisk, då är det jobbet, har man förkylningssymtom -stanna för helvete hemma. Du kan jobba hemifrån om det går, men jag vill ej ha dina basilusker nära mig (även om jag vet att personen var säkert smittsam innan han/hon fick symptom)…..

  Svara
 4. Mia

  Blir mest irriterad på de som går till jobbet fast dom uppenbart ÄR sjuka. Sen kan man direkt planera in att halva kontoret ligger sjuka veckan efter. Visst, det svider med karensdag och mindre lön men nu för tiden kan många av oss faktiskt jobba hemifrån när vi är sjuka så VARFÖR måste vissa ändå till kontoret/gymmet/caféet när dom är sjuka? Snälla stanna hemma och smitta inte oss andra!
  Ett gnälligt inlägg kanske men är sååå trött på dessa smittspridande egoister 😝

  Svara
  • Petra Månström

   Kan bara hålla med dig. Visst svider det med karensdag och mindre lön, men det handlar ju om så många andra människors hälsa också.

   Svara

Skicka en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

Kategorier

Arkiv

Sök

Om Petra

Jag heter Petra Månström och är journalist och löpcoach. Du behöver inte springa jättefort, lyfta tungt eller prestera på något sätt för att läsa min blogg. Den vänder sig nämligen till helt vanliga människor som kämpar med att få vardagen att gå ihop. Ibland hinner vi träna, ibland prioriterar vi annat. Men vi är alla livsnjutare som tränar för att leva – inte tvärtom. Varmt välkommen hit!

Maratonpodden

Senaste inläggen