M

Tävlingsdags? Här är 7 misstag du ska undvika!

av | apr 24, 2016 | Blogginlägg | 11 Kommentarer

Du har tränat, tränat och tränat enligt konstens alla regler. Tävlingsdagen närmar sig och det är lätt att man blir nervös och begår en massa onödiga misstag. Här är 7 vanliga missar som du vill slippa:
1. Du kommer för sent och måste stressa
När min kompis Nina och jag skulle springa halvmaran i Amsterdam 2012 skulle vi stå i startfållan längst fram, problemet var bara att vi läste kartan fel och ställde oss längst bak. Det här insåg vi när det var typ fem minuter till start, så vi fick stresstränga oss fram (inklusive hopp över taggtrådsstängsel) och hamnade på rätt ställe med andan i halsen. Visserligen gick loppet riktigt bra för oss båda, men det här vill jag inte uppleva igen. Det gäller att komma i tid till tävlingsområdet och ta reda på var du ska stå när starten går. Att lämna in väskan, köa till toaletten och pyssla med det ena och det andra inför start tar längre tid än man tror.
tävlingsfoto3
2. Du äter fel
Att trycka i sig pasta tills det kommer ut spaghetti genom öronen kvällen före eller att vräka i sig frukost på tävlingsdagens morgon är ingen bra idé. Testa inget i kostväg som du inte har provat tidigare och ta det lugnt med alkoholen. Visst kan det vara en god idé att kolhydratladda lite inför ett längre lopp som en mara, men överdriv inte. Bara det faktum att du drar ner på träningen kommer att göra att du förbrukar mindre energi och kroppen får möjlighet att lagra in mer glykogen i musklerna helt utan att du behöver tillföra extra kolhydrater.
3. Du är felklädd
Det vanligaste misstaget är att man klär sig för varmt. Vet inte hur många gånger jag har sett löpare tvingas ta av sig löparjackan och knyta den runt midjan en kilometer in på en mara. Vet du med dig att du är frusen, ta med dig en tröja som du kan kasta av dig innan startskottet går (många lopp samlar in dessa plagg och lämnar till välgörande ändamål!) eller kör sopsäckstricket (klipp hål för huvud och armar i en sopsäck som du sedan klär på dig). Även om du brukar ha på dig mer kläder under träning så springer du (oftast) snabbare under ett lopp och blir således varmare. Det är skönare att ha så lite kläder på sig som möjligt, så varför inte kopiera eliten och köra med lätta handskar, armvärmare och mössa ihop med t-shirt och kortare shorts/tights om du vågar…
4. Du låter nervositeten ta över
Det är lätt att låta nervositeten ta över när du kommer till tävlingsområdet, ser alla löpare och hör speakern prata. Du blir tagen av stundens allvar, börjar tveka på din förmåga och om du har tränat tillräckligt. En viss anspänning är bara bra inför ett lopp, men låt inte fjärilarna i magen ta överhanden. Intala dig själv att du är väl förberedd, att du kommer att ha roligt, att du kommer att vara stark och springa i mål med eleganta steg. Visualisering är a och o för ett lyckat lopp.
tävlingsfoto2
5. Du håller dig inte till planen
När man startar ett lopp är benen ofta utvilade och pigga, naturligt eftersom du har tagit det lugnare med träningen i några dagar. Det är då lätt att gå ut för hårt och krokna rejält efter ett tag. Det vill du inte vara med om, tro mig, så se inledningen av en halvmara eller mara som uppvärmning. Spring enligt plan, gärna lugnare, och var trygg i förvissningen om att du gör rätt. Det är en oerhörd kick att sedan kunna plocka trötta löpare i slutet av loppet och kunna spurta in i mål!
6. Du har inte förebyggt skavsår
Under ett lopp svettas man normalt mycket mer än under ett vanligt träningspass och det ökar risken för skavsår på diverse ställen. Förebygg genom att ta hand om fötterna inför loppet, smörj in dem med till exempel Sportslick, klipp ner naglarna och använd bra strumpor som du har provat ut tidigare. Strumporna får gärna ha lite förstärkningar vid häl och trampdyna för att minimera friktion och därmed skavsårsrisk. Plåstra om hälar och tår om du vet med dig att du brukar få skavsår där. Tejpa bröstvårtor (om du är man) och om du är kvinna kan det vara en bra grej att smörja  in huden som ligger an mot klädkanter och sömmar med vaselin eller Sportslick.
tävlingsfoto1
7. Du kollar på klockan när du springer i mål
Ofta sitter det fotografer och tar bilder under loppet som du sedan blir erbjuden att köpa. De här bilderna kan vara ett kul minne, men hur kul är det att få en bild som visar en stressad löpare som kollar på klockan när han eller hon springer i mål? Släpp klockan och visa din glädje genom att höja armarna i skyn och fyra av ditt mest bländande leende.
Till sist: STORT LYCKA TILL!! Och om någon har fler tips är det bara att skriva i kommentarsfältet! På bilderna ovan ser du mig under halvmaran i Amsterdam (högst upp), Lidingöloppet 2013 och Göteborgsvarvet 2011.

Taggar

11 Kommentarer

 1. Annika

  Jag har aldrig känt mig så ensam som när jag tågade fram till startfålla på maran 2015. Hade gråten i halsen av nervositet. Sen gick starten och jag bara flör med och tänkte att i mål kommae jag nog.
  Bästa loppet var Hässelby 2014. Kom dit 10 min innan start. Lätt bakis. Sket i allt och sprang min snabbaste mil utan att ha en susning om hur jag låg till.

  Svara
  • Petra Månström

   Hehe, ibland kan det vara bra att ladda upp precis tvärtom. Det ”funkade” ju för mig i Amsterdam också…

   Svara
 2. Karin

  Blir så inspirerad! Kan du inte tipsaom lite roliga lopp? Vill övervinna prestationsspöket och ge mig på något riktigt skoj!

  Svara
  • Petra Månström

   Hej Karin! Tack för din kommentar! Absolut, det kommer framöver!

   Svara
 3. MarathonDonnan

  Äsch, det mesta gick fel igår när jag sprang womens health half marathon. Min man är bortrest och jag hade två barn att fixa med plus mig själv. Ena sonen skulle på sanktan (fotbollsmatcj) och 10 månaders babyn skulle med mig tillsammans med barnvakt. Jag skulle fixa frukost och lunch till alla och packa baby sakerna och välling …ja du vet allt dom behövs. Babyn var dålig i magen så jag gick bara och väntar på stora bajsolyckan.
  Mitt i allt detta fick jag bara i mig en liten smörgås och loppet började 12.
  Kom o alla fall i tid men när loppet började så var jag redan hungrig plus att jag ej hade tagit med mig vätskebältet. Jag startade bra de första 10 km men sen levde hjärnan sitt egna liv och jag hade inget att sätta emot. ..så jag fick en dålig tid och var sååå besviken vid målgång. Hoppas komma igen till kungsholmenrunt 7 maj.

  Svara
  • Petra Månström

   Förstår. Så är det ibland, lät som att du hade en superstressig morgon! Starkt av dig att starta och genomföra, tycker jag. Kram!

   Svara
 4. Petra Månström

  Härligt och stort lycka till!!

  Svara
 5. Petra Månström

  Det tror jag! Googla, finns i flera svenska webbutiker bl a.

  Svara
 6. Gemma

  Sprang WHHM helt utan GPS klocka igår – och för första gången fick relativt bra och jämt splits.
  Okej var inte min snabbaste, men samtidigt jag har inte satsat lika mycket på löpning med halv ironman på väg. Det fungerade -men hade skavsår från min tidigare bra spibelt…. boooooo!
  Finns mycket som man kan göra fel – hade ’laddat’ med curry en gång. Not my smartest moment!

  Svara
 7. Ida Lindström

  Tack, för inspiration! Har problem med löpmagen och får så ont i magen när jag ökar fart och distans. Försöker tänka på vätska innan träning/ lopp och under men det blir bara så akut ! Några tips?
  Tack!

  Svara
  • Petra Månström

   Det här tipset är inte underbyggt av forskning, men för mig har det funkat att äta extra mjölksyrebakterier i tablettform förutom syrade mjölkprodukter och grönsaker. Testa också att minska ner på kaffet och var noga med att värma upp innan du springer snabba pass. Lycka till! Kram

   Svara

Skicka en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

Kategorier

Arkiv

Sök

Om Petra

Jag heter Petra Månström och är journalist och löpcoach. Du behöver inte springa jättefort, lyfta tungt eller prestera på något sätt för att läsa min blogg. Den vänder sig nämligen till helt vanliga människor som kämpar med att få vardagen att gå ihop. Ibland hinner vi träna, ibland prioriterar vi annat. Men vi är alla livsnjutare som tränar för att leva – inte tvärtom. Varmt välkommen hit!

Maratonpodden

Senaste inläggen