M

Mina tankar om två UV-dräkter för bebisar

av | apr 25, 2016 | Resor | 0 Kommentarer

I februari i år gjorde vi ju en rejäl resa ner till Seychellerna med vår son som då var fyra månader. Ni som följer den här bloggen vet ju att vi var lätt panikslagna inför resan, speciellt när det gällde grejor till Adrian.

Hur gör man med barnvagnen? Kan han använda solkräm och måste vi skaffa solglasögon till honom? Och inte minst, med tanke på att vi planerade att vara på stranden och vid poolen en hel del: hur gör man med badkläder till bebisen? Jag fick en hel del frågor om UV-kläder under och efter resan och därför tänkte jag skriva ner lite om mina tankar i det här inlägget.

LÄS OCKSÅ: De 6 knäppaste sakerna den här trötta mamman har gjort

Jag hade ju läst om så kallade UV-kläder, som man kan beskriva som lite mer heltäckande badkläder i material som motsvarar minst solskyddsfaktor 50. Mina krav på plaggen var att de skulle vara enkla att ta på och av (vi vet ju själva hur jobbigt det är att ta på tighta plagg på oss själva när luftfuktigheten är hög och huden är konstant svettig…), funktionella (snabbtorkande!) och (inte minst) snygga och bekväma.

uvklader3

LÄS OCKSÅ: Mamma, hur mår du egentligen?

Eftersom vi bokade resan väldigt nära inpå avresan blev det lätt panik när det var dags att fixa UV-kläder till Adrian. Klickade hem två UV-dräkter från Jollyroom som ni ser på bild i det här inlägget. Båda dräkterna kom från märket Nordbjørn, som är ett svenskt märke. Den ena dräkten hade långa ärmar och ben, den andra något kortare ärmar och ben (ser nu att båda dräkterna reas ut!) och lite lösare passform. Båda dräkterna kan tvättas i 40 grader och materialet är 80 procent polyamid och 20 procent elastan. Jag beställde också en UV-hatt från samma märke i samma material, gillade att den hade rejält med tyg som skyddar även nacken.

Sägas bör att det inte var helt lätt att hitta UV-plagg i babystorlekar. Klickade runt en hel del innan jag hittade plaggen jag beskrev ovan. Det mesta finns endast för större barn, så UV-dräkter, UV-hattar, solglasögon och annat för de riktigt små är rätt så sällsynt. Kan vara bra att tänka på om ni är ute i sista minuten (det vill säga, försök undvika att vara ute i sista minuten!)

LÄS OCKSÅ: Vaknattshjärna!!!

Hur funkade plaggen då? Jo, första dagen på Seychellerna satte vi på Adrian den kortare dräkten och smörjde in alla hudytor som stack ut med solskyddskräm med hög solskyddsfaktor anpassad för bebisar. Då blev han fort jättevarm (tror vi, det såg ut så) och blev kinkig, så vi beslöt oss för att ta av UV-dräkten och låta honom krypa runt i blöja i minitältet vi hade med oss. Det funkade bra.

Längre in på vistelsen anpassade vi oss mer till klimatet och då accepterade Adrian att ha på sig UV-kläderna under lite längre stunder. Men vi hade dem bara på honom när vi vistades i direkt solljus samt under bad, annars tog vi av dem eller drog ner blixtlåset för att svalka lite. Kall, fuktig handduk är alltid bra att ha till hands för att svalka bebis i pannan eller på huvudet – ett tips! Vi hade med oss en minikylväska med is (från hotellbaren) i en ziplockpåse, där förvarade vi Adrians mat samt fuktiga handdukar och det fungerade bra.

LÄS OCKSÅ: Vardagsmotionen knäcker mig!!!

uvklader1

Jag upplevde att Adrian gillade den kortare dräkten lite mer, antagligen för att den satt lösare och tillät honom att ha lite mer rörelsefrihet, samt att det inte blev lika varmt med kortare ben. Designmässigt gillade jag båda, den ljusare dräkten med orange blixtlås påminde mycket om sådana där retrobadkläder som folk hade under förra seklets början, om ni förstår hur jag menar 🙂

Sammanfattningsvis tycker jag att plaggen levererade alldeles utmärkt, de går att använda inte bara på stranden och i vattnet utan också under andra fritidsaktiviteter utomhus. De är prisvärda (badkläder för barn kan bli väldigt dyrt!) och har snygg design. Tumme upp från mig!

Taggar

0 kommentarer

Skicka en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

Kategorier

Arkiv

Sök

Om Petra

Jag heter Petra Månström och är journalist och löpcoach. Du behöver inte springa jättefort, lyfta tungt eller prestera på något sätt för att läsa min blogg. Den vänder sig nämligen till helt vanliga människor som kämpar med att få vardagen att gå ihop. Ibland hinner vi träna, ibland prioriterar vi annat. Men vi är alla livsnjutare som tränar för att leva – inte tvärtom. Varmt välkommen hit!

Maratonpodden

Senaste inläggen