M

Stark, glad och skadefri – så gör du!

av | okt 5, 2016 | Blogginlägg | 1 kommentar

knyta_skor_1160x770
Löpning är en fantastisk sport som jag hoppas kunna hålla på med hela livet. Skador eller motivationsdippar är inte roliga, men de hör till på något sätt.
Sedan jag började springa regelbundet i slutet av 2009 har jag hunnit gå på en hel del minor som har orsakat kortare och längre avbrott i löpningen. Här är ett gäng knep som jag brukar ta till för att minska skaderisken och hålla löpningen så glädjefylld som jag vill:
1. VÄRM UPP!
Ja ja, säger kanske någon, det där har man ju hört förut. Men för egen del är det faktiskt först på senare tid som jag verkligen har värmt upp på rätt sätt. För ska du köra ett intervallpass eller något annat snabbare pass gäller det att du under uppvärmningen närmar dig farten som du har tänkt hålla på intervallerna. På så sätt gör du kroppen redo för den snabbare löpningen och jag lovar att du kommer att få en roligare upplevelse på ditt pass.
2. SLUTA INTE BARA ABRUPT
Efter ditt snabba pass är det lockande att bara lägga sig ner eller börja gå. Lägga sig ner kan man absolut göra en stund, men sedan är det bra att resa sig och jogga ner under ett par kilometer så att pulsen inte rasar på en gång. Det här är något av det absolut bästa du kan göra för att stimulera återhämtningen och snabbare göra dig redo för nästa pass.
3. ÖVERDRIV INTE TEKNIKÖVNINGARNA
Löpteknikövningar är absolut bra att göra, men det är lätt att tro att det är något krångligt och svårt. Så är det inte alls. Och vi vanliga dödliga motionärer behöver inte ägna flera timmar i veckan åt teknikövningar, det är bättre att välja en eller ett par övningar som du klarar av och vill göra oftare. Två exempel är tågång och hälgång, superenkla teknikövningar som om du gör dem ofta kommer att ge ett helt nytt schvung åt ditt löpsteg.
Till sist: ha roligt! Det är nog mitt absolut bästa tips för vinnande löpning. Okej, man kanske inte ser fram emot precis varje pass, vill man ha kontinuitet i sin träning får man tvinga sig ut ibland. Men majoriteten av passen måste ändå kännas roliga, det är min fasta övertygelse.
Ha en riktigt fin kväll och varmt välkommen till min nylanserade blogg! Hoppas du gillar 😉 Tar gärna emot feedback på såväl ovanstående som på bloggens utseende!
(Foto bilden ovan: Jonas Hansen.)

Taggar

1 kommentar

  1. Hanna

    Bra tips! Alla behöver rörelseträning men alla vet inte om det. Pilates är perfekt i det syftet. 🙂

    Svara

Skicka en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

Kategorier

Arkiv

Sök

Om Petra

Jag heter Petra Månström och är journalist och löpcoach. Du behöver inte springa jättefort, lyfta tungt eller prestera på något sätt för att läsa min blogg. Den vänder sig nämligen till helt vanliga människor som kämpar med att få vardagen att gå ihop. Ibland hinner vi träna, ibland prioriterar vi annat. Men vi är alla livsnjutare som tränar för att leva – inte tvärtom. Varmt välkommen hit!

Maratonpodden

Senaste inläggen