M

Spring bättre intervallpass med det här knepet!

av | nov 8, 2022 | Blogginlägg, Träning & hälsa | 1 kommentar

Har du svårt att hålla farten på dina intervallpass? Att sänka tempot går ju ju såklart, men det finns ett annat sätt om du vill kunna hålla uppe tempot OCH dessutom göra passet mentalt lättare att genomföra.

Det jag pratar om är sk serievila. Alltså att du delar upp ditt intervallpass i block och tar en längre vila efter varje sådant block. Till exempel: säg att du ska springa 12 x 1 minut med 30 sekunders vila. Då skulle du efter den 3:e, 6:e och 9:e intervallen kunna ta en längre serievila på 90 sekunder.

Att dela upp passet på det här sättet gör inte bara att du kan hålla en högre fart på dina intervaller, en ytterligare bonus är att passet blir mentalt lättare att klara av när du har varje setvila som nästa delmål. Det här tankesättet är ju också ett vinnande koncept under ett lopp, som oftast blir mer hanterbart mentalt om du delar upp det i block.

Nu tänker du kanske att intervallpassets effekt påverkas om pulsen går ner lite mer under de längre serievilorna än under de kortare vilopauserna. Men det eventuella ”tappet” kommer du ha igen med råge i form av att kunna hålla ett högre tempo på intervallerna och dessutom får du en viktig mental boost av att ha klarat av passet på ett bra sätt.

Du som läser det här, har du testat serievila? Och varmt lycka till med din träning!

Taggar

1 kommentar

  1. Åsa

    Japp! Nuförtiden blir det inte så mycket intervallpass alls längre. Mest för att jag sällan lyckas få till så mycket träning att jag tycker att det är någon idé.
    Men jag är uppväxt med friidrott och där körde vi alltid med serievila. Så det har jag hållit fast vid. Oavsett om det blir backträning eller platta intervaller. Känns bra tycker jag.

    Svara

Skicka en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

Kategorier

Arkiv

Sök

Om Petra

Jag heter Petra Månström och är journalist och löpcoach. Du behöver inte springa jättefort, lyfta tungt eller prestera på något sätt för att läsa min blogg. Den vänder sig nämligen till helt vanliga människor som kämpar med att få vardagen att gå ihop. Ibland hinner vi träna, ibland prioriterar vi annat. Men vi är alla livsnjutare som tränar för att leva – inte tvärtom. Varmt välkommen hit!

Maratonpodden

Senaste inläggen