Sluta hälsohetsa – börja hälsoflexa!

petramanstromHälsa, Kost, Livsnjuteri, Livsstil2 Kommentarer

ecoist2

Nässelshots med hackad mynta och en gnutta honung på pressfrukost på butiken och caféet Ecoist på Sibyllegatan i Stockholm tidigare i veckan. Foto: Petra Månström.

Jag älskar mat och dryck. Och det jag äter och dricker måste vara gott, jag klarar inte att tvinga i mig saker fast de smakar illa bara för att de är nyttiga.

Jag följer inga dieter (såvida inte ett stort glas grapefruktjuice och en redig macka VARJE morgon räknas som en sådan) och har bantat så det räcker i unga år. Får jag inte kakor, glass och godis ibland så blir jag kinkig – samma sak med nyttigare saker som frukt och grönt, det måste vara balans mellan livsmedlen för att jag ska må bra. Skulle säga att jag äter till 75-80 procent ”bra” mat där jag försöker välja ekologiskt, sockerfritt och svenskproducerat så långt det går. Resterande andel mat och dryck jag häver i mig brukar jag kalla näring för själen.

I mitt jobb som journalist har jag fått möjligheten att bekanta mig mängder av produkter och rön inom området hälsa och det är förstås oerhört givande. Mycket av det jag idag äter och dricker regelbundet har jag fått inspiration till från många av de pressträffar jag har besökt genom åren. Dit hör till exempel det geniala tipset att använda mogen avokado upphottad med ramslök, örtsalt och lite olivolja som pålägg på mackan. Perfekt eftersom jag annars har svårt att få i mig avokado, som ju är fantastiskt nyttigt och gott med rätt kryddning. Kokosolja steker jag numera det mesta i, det hade jag inte gjort om jag inte hade fått inspiration från hälsokostbranschen. Chiapudding, mandelmjölk, nyttiga shots på nässlor och raw food-bollar är andra typiska hälsobloggarfavoriter som jag inte kan vara utan.

drink1

Här kan man säga att jag mer plockar russinen ur njutarkakan. Fast drinken är såklart alkoholfri med tanke på det tillstånd jag befinner mig i. Foto: Jonas Hansen.

MEN! Jag skulle inte klara av att BARA äta sådan mat. Jag måste få pasta, kanelbullar och chips ibland för att fungera. För mig är kosthållningen inte svart eller vit utan det bästa av många världar. Plockar man sina favoriter från olika ”skolor” och mixar med eget sunt förnuft och regelbunden fysisk aktivitet brukar det bli en livsstil som håller. Länge och inte bara tills nästa hälsofluga dyker upp och du får för dig att allt du tidigare har gjort är åt skogen. För någon kanske en raw food-boll nersköljd med (ko)mjölk låter som att svära i kyrkan. Men det bjuder jag på, det är sådan jag är. Dock kanske jag bör ligga lite lågt med att nässelpulver inte bara funkar fint i smoothies utan också gör underverk med smaken i en rad starkare anrättningar… 😉

Sluta hälsohetsa – börja hälsoflexa, helt enkelt!  Glad fredag!

0

2 Kommentarer är aktiverade “Sluta hälsohetsa – börja hälsoflexa!”

Kommentera

Din epostadress publiceras inte Obligatoriska fält är märkta *