Tränar du löpning regelbundet men blir inte snabbare? Springer du intervaller med jämna mellanrum men känner att du inte längre utvecklas som löpare? Här är ett gäng bevisat effektiva åtgärder att testa (de har funkat för mig!):

LÄS OCKSÅ: 5 seglivade myter om löpning

1. Förbättra din löpekonomi
Bra ekonomi är en fördel, så också när det gäller löpning! Du kan ha hur bra flås som helst om det finns andra faktorer som gör att du inte kan använda din kapacitet fullt ut: du rör dig för mycket i höjdled när du springer eller att du bromsar upp dig själv när du sätter i foten. Bra sätt att förbättra sin löpekonomi är att lägga in backpass i träningen, för när du springer i backe tvingas du upp på mellan- och framfoten vilket ger bättre schvung i steget. Andra effektiva sätt är att regelbundet köra spänstövningar som enbenshopp, upphopp, stegringslopp med mera (googla gärna ”löpskolning” , för det är vad det handlar om!)

LÄS OCKSÅ: De 5 vanligaste misstagen löpare gör

2. Undvik löparens ”svarta hål”
Jag tror att många känner igen sig i det här, särskilt nybörjarlöpare. Man ger sig ut och springer lite planlöst, utan att ha funderat över vad man vill med passet. Visst är det härligt att göra så, men vill du ha resultat och bli snabbare så måste du tänka till lite innan. Som min kära coach Ingmar brukar säga: ”Spring de snabba passen snabbt och de lugna passen lugnt. Hamna inte i en fart mittemellan, då kan du sugas ner i löparens svarta hål.” Enkel matematik: om du håller nere farten ordentligt på distanspassen så får du en kortare återhämtning och piggare ben till de snabba passen.

skosula

LÄS OCKSÅ: Hett tips till träningssugna gravida

3. Testa nya typer av pass
Gillar du tusingar? Det är lätt hänt att man fastnar i en typ av pass, vilket medför att din kropp anpassar sig till detta och inte längre utvecklas. För att något ska hända bör du chocka kroppen med nya sorters pass. För egen del märkte jag en markant skillnad när jag bytte ut intervaller av typen 3 x 2 000 m till 9 x 1 500 m i tröskelfart. Tröskelfarten är en fart som upplevs som ”behagligt jobbig” och de bästa kenyanska löparna kör stora delar av sina pass i detta tempo. Det är alltså inte nödvändigtvis hårdare och fortare (utan lite längre och något långsammare, fast med kortare vila) som kommer att göra dig bättre, det är väl en skön vetskap? 😉

LÄS OCKSÅ: Underskatta inte betydelsen av ett par snygga tights

4. Träna löparspecifik styrketräning
Skippa för allt i världen inte styrketräningen bara för att du blivit helsåld på löpningen. Slå dövörat till när ”experter” påstår att man blir tung och långsam av styrketräning och kontra med att några av de bästa långdistansarna i världen kör rejäl styrketräning. Ta gärna hjälp av en duktig personlig tränare som kan lägga upp ett program som passar just din löpning och dina förutsättningar. Bålmusklerna är väldigt viktiga att ha fason på som löpare, till exempel, liksom baksida lår och säte.

LÄS OCKSÅ: 5 grymma träningstips till nyblivna mammor

5. Var närvarande i din löpning
Bestäm dig för att under några partier i kommande pass lägga extra fokus på att vara närvarande i din löpning. Hur rör du armarna? Hur håller du överkroppen? ”Svänger” du i sidled? Hamnar blicken i backen istället för långt fram? Spänner du axlarna? Ju mer avslappnad du är, desto bättre rörelsemönster kommer du att få. Tänk på att också ansiktet ska vara avslappnat! Om du ägnar lite tid åt att analysera din egen teknik (och gärna också låta någon kunnig löpare göra det) kommer du snart att veta vad du behöver jobba med.

Till sist: stort lycka till med din löpning!

Share: