M

SÅ LÄRDE SIG DEN STÄNDIGA TVÅAN ATT VÅGA VINNA

av | dec 8, 2018 | Blogginlägg | 0 Kommentarer

Hjärnspöken är en elitidrottares värsta fiende. För funkar inte det mentala, då spelar det ingen roll hur bra tränad man är. I rykande färska avsnittet av Maratonpodden berättar kanotlegenden Susanne Gunnarsson om sin kamp för att till slut våga slå ”den omöjliga” Agneta Andersson.

”Jag var en talang som kunde träna, jag kom med i seniorlandslaget bara fyra år efter att jag började med kanot. Men då, på 1980-talet, var jag den eviga tvåan. Det där sista klivet upp till toppen kom inte förrän på 1990-talet. Jag hade stor respekt för dem som var lite äldre än mig, som Agneta Andersson som vann nästan allting. Jag hade ganska dåligt självförtroende och självkänsla, så jag accepterade att vara den ständiga tvåan – både socialt och i kanoten.”

Efter en lång tids DM:ande på Instagram (!) lyckades äntligen kanotlegenden Susanne Gunnarsson hitta ett tillfälle då hon kunde gästa poddstudion. Och ingen kunde vara gladare än jag. För det blev verkligen ett spännande och inspirerande möte, jag måste erkänna att den tidigare bilden jag haft av kanotlegenden inte alls stämde. Snacka om varm och härlig människa!
I den här intervjun får du följa med till Katrineholm där allting började, där Susanne introducerades till kanotsporten och blev tokfast. Efter det praktiskt taget bodde hon i kanoten. Vi pratar också om det snabba genombrottet, att tävla för seniorlandslaget bara fyra år efter att hon börjat paddla – och hur den överdrivna respekten för de äldre lagkamraterna ställde till det för henne.
Efter att ha lagt av i slutet av 1980-talet bestämde hon sig för en nysatsning och då var målet glasklart: hon skulle äntligen övervinna sina hjärnspöken och ta klivet från ”den eviga tvåan”-förbannelsen till att bli en vinnare. Susanne berättar om hur det i media så upphaussade kanotbråket med landslagskollegan Agneta Andersson började och hur de klarade av att gräva ner stridsyxan och paddla hem OS-guldet i Atlanta 1996.
Vi pratar om den uppslitande skilsmässan som förändrade Susanne totalt och också om perioden då hon flydde ångesten genom att träna överdrivet mycket. Det snöpliga avslutet på karriären som berör henne starkt än idag tar vi också upp. Plus förstås en massa tips till dig som vill testa kanot. Min fördom var att man mest tränar överkropp när man paddlar, men det stämmer inte alls. Hela kroppen plus flåset får en rejäl omgång! Alltså en uthållighetssport av rang!
Det här är faktiskt en av de intervjuer för Maratonpodden som jag är mest nöjd med. Det blev ett spännande, varmt och dynamiskt samtal som gav mig otroligt mycket. Hoppas du känner detsamma! Lyssna i poddapparna, på Spotify i mobilen eller direkt i spelaren nedan. Berätta gärna vad du tyckte sedan 🙂

Foto bilden ovan: Luca Mara

Taggar

0 kommentarer

Skicka en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

Kategorier

Arkiv

Sök

Om Petra

Jag heter Petra Månström och är journalist och löpcoach. Du behöver inte springa jättefort, lyfta tungt eller prestera på något sätt för att läsa min blogg. Den vänder sig nämligen till helt vanliga människor som kämpar med att få vardagen att gå ihop. Ibland hinner vi träna, ibland prioriterar vi annat. Men vi är alla livsnjutare som tränar för att leva – inte tvärtom. Varmt välkommen hit!

Maratonpodden

Senaste inläggen