M

Modicförändringar, Modic Typ 1 – allt om min ländryggssmärta

av | maj 21, 2023 | Blogginlägg, Livet, Träning & hälsa | 1 kommentar

Modicförändringar, eller Modic Typ 1. Så löd diagnosen som jag fick i början av året. Då hade jag äntligen fått göra en magnetröntgen efter att ha plågats av svår värk i ländryggen i drygt ett halvår. På magnetröntgenplåtarna kunde man se att jag har förändringar i ryggkotorna, ett slags blåmärke (ödem) i diskens ändplatta. Det kändes fruktansvärt att få den här diagnosen, som att mitt liv som aktiv människa definitivt var över. Samtidigt var det en lättnad att äntligen få veta orsaken till den fruktansvärda värk i ländryggen som jag hade dragits med i över ett halvår.

Typiskt för Modicförändringar är att man har ont i princip jämt. Under en dag kan smärtan visserligen variera, men den försvinner aldrig. Allra värst är det när jag har suttit still länge och på morgnarna. Riktigt dåliga dagar har jag stora problem med att komma ur sängen. Att vända sig kan var vidrigt smärtsamt. För att överhuvudtaget ta mig ur sängen måste jag göra ett gäng rörlighetsövningar och vara supernoga med hur jag rör mig när jag väl ska kliva upp.

Det som är lurigt med Modicförändringar är att de inte kan behandlas med konventionella metoder vid ryggvärk, som till exempel olika övningar, kiropraktik, massage och så vidare. Tvärtom kan vissa övningar tyvärr göra att smärtan istället förvärras. Oerhört plågsamt inte minst för alla dem som ännu inte har fått en Modic-diagnos via magnetröntgen och kämpar på med övningar från t ex sjukgymnasten. För det är nämligen så att Modicförändringarna endast syns på magnetröntgen (MR) och inte vanlig röntgen.

Personligen märker jag att träning vaken gör till eller från för smärtan. Undantaget är tuffa löpintervallpass på flackt underlag/löpband utan lutning och tunga ryggövningar som marklyft, då tilltar oftast smärtan, dock inte alltid. Anledningen till att jag ändå fortsätter att träna är att ryggvärken faktiskt försvinner medan jag springer, det är en stor lättnad. Och jag vill verkligen lyfta fram detta eftersom många läkare, kiropraktorer med flera som jag har mött avråder från löpning när man har Modicförändringar. Helt felaktigt eftersom vad som ger smärta är väldigt individberoende och löpning dessutom är bra för välbefinnandet och totalhälsan. Det finns mig veterligen heller ingen forskning som stöder att löpning skulle vara negativt vid Modicförändringar. Funkar det så kör på, tycker min nuvarande sjukgymnast som jag har stort förtroende för.

Vad är då Modicförändringar?

Det handlar om förändringar i ryggkotorna, ett slags blåmärke (ödem) i diskens ändplatta. Namnet kommer från Dr Michael Modic, som var den som först upptäckte dessa förändringar 1988 och de har uppkallats efter honom. Man bör också ha i bakhuvudet att inte alla som tolkar en magnetröntgenplåt väljer att förmedla det som Modicförändringar. Andra beskrivningar av samma diagnos är till exempel ”ödem i ändplattor” och ”fettinfiltration i ändplattan”.

MR-plåt Modic-förändringar

Min magnetröntgenplåt (MR-plåt) där Modicförändringarna framgår.

Finns det olika typer av Modicförändringar?

Ja. Tidigare delade man in Modicförändringarna i Typ1 , Typ 2 och Typ 3 enligt följande:

Typ 1: i Modic Typ 1 finns det ingen skada på själva ryggbenstrukturen eller någon förändring i benmärgen. Däremot kan man se inflammation och ödem (= ett slags ”blåmärke”) runt och i ryggraden. Det här är den variant som innebär minst förändring  i själva benstrukturen, men ofta orsakar mer smärta.

Typ 2: I Modic Typ 2 har en infiltrering av fett ersatt det ursprungliga benmärgsinnehållet.

Typ 3: Modic Typ 3 är den allvarligaste men också den mest sällsynta formen av Modicförändringar. Den innebär skador och små sprickor i ryggraden.

Ny forskning har visat att vi inte kan lita på klassificeringen enligt Typ 1 och Typ 2 som man tidigare delade upp Modicförändringarna i. Nu beskrivs de som enbart Modicförändringar. Modic Typ 3 kan man däremot ofta se på magnetröntgen.

Vilka är symtomen på Modicförändringar?

Till skillnad från de flesta andra patienter med ryggvärk så innebär Modicförändringar att man har ont i princip jämt. Oftast har man ont i ländryggen och det gör mest ont på morgonen eller när man har suttit still en längre stund. Andra symtom man kan uppleva är smärta som strålar ner i ett ben, smärta på rumpans utsida och i höften, försämrad rörlighet i ryggraden och trötthet. Man kan också känna sig orkeslös och svag.

Orsaker till Modicförändringar?

Även om människor alltid har haft Modicförändringar så syns de ju endast på magnetröntgen. Och då upptäckten gjordes först 1998 och magnetröntgen är en ganska ny undersökningsmetod så är mörkertalet stort och man vet fortfarande mycket lite om exakt vad som orsakar Modic-förändringar. Några tänkbara orsaker är:

  • Ålder. Modicförändringar drabbar oftast personer över 40 år.
  • Rökning. Rökning kan leda till förändringar i benstrukturerna i ryggkotorna och därmed en högre risk för så kallade ”degenerativa förändringar”.
  • Obalanser i kroppen. De här obalanserna leder till att ”fel” muskler aktiveras och därmed uppstår ett ”drag” i ryggkotan som på sikt blir ett ödem.
  • Skador. Tidigare skador på ryggraden kan utlösa Modicförändringar.
  • Psykosociala orsaker. En underskattad men troligen mycket vanlig orsak till exempelvis ryggbesvär som Modicförändringar. Märker bara på mig själv att stress genom åren har gjort att jag omedvetet har spänt mig i kroppen och därmed skapat obalanser.

Men precis som många experter jag har pratat med ska man vara försiktig med att tvärsäkert uttala sig om orsaker till Modicförändringar då det inte finns tillräckligt mycket forskning att förlita sig på. Vi får hoppas att forskningsläget förbättras i framtiden.

Behandling av Modic-förändringar?

Tyvärr finns det ingen behandling som passar alla patienter med Modicförändringar. Det man får göra är att testa olika behandlingar och prova sig fram till vad som fungerar bäst. Här är några exempel:

Värktabletter

Det första jag erbjöds av läkaren som tolkade mina magnetröntgenplåtar var Naproxen, ett läkemedel som är inflammationshämmande och smärtlindrande. Problemet med den här typen av läkemedel är att de också har flera biverkningar, bland annat på magen. Ett läkemedel som har liknande effekt som Naproxen men som är ”snällare” mot magen uppgavs Etoricoxib vara. Även om jag då och då har så outhärdligt ont att dessa tabletter är enda lösningen just då så är mitt mål på sikt att komma bort från dem. Men som en tillfällig lösning kan de absolut fungera.

Manuella behandlingar

Har testat manuella behandlingar hos kiropraktor och de har absolut gett en tillfälllig lindring. Dock upplever jag att symtomen återkommer relativt snart.

Sjukgymnastik

Har även testat övningar från sjukgymnast, bland annat sk ”postural terapi”. Men upplever tyvärr inte någon avsevärd förbättring och dessutom är övningarna många och tidskrävande. Svårt att få in detta som rutin i vardagen, med andra ord.

Laserbehandling

Har under våren fått laserbehandlig hos min sjukgymnast och ryggen känns alltid tipptopp direkt efteråt. Men sedan återkommer besvären dessvärre. Men ska jag lyfta fram någon av alla de behandlingar jag har gjort under våren som har hjälpt mest så är det helt klart laser.

Stressreduktion/KBT

Något som det tyvärr pratas mycket lite om är de psykosociala orsakerna till ryggbesvär som Modicförändringar. Många kan säkert känna igen att stress kan orsaka eller förvärra smärta. Det kan därför vara mycket klokt att försöka ta tag i detta till exempel tillsammans med en pyskolog eller samtalsterapeut. För egen del är jag övertygad om att stress är en starkt bidragande orsak till mina problem.

Kost/kosttillskott

Det finns dem som hävdar att sk ”antiinflammatorisk kost” och olika kosttillskott skulle vara gynnsamt som behandling mot Modic-förändringar. Visst kan du testa, men innan du gör alltför stora förändringar/upplevda uppoffringar i din livsstil – testa andra behandlingsmetoder först. Det är ett råd jag har fått av flera sjukgymnaster och kiropraktorer och som jag finner mycket klokt.

Kirurgi

Förutom värktabletter var det kirurgi jag erbjöds av ortopedläkaren som berättade om min diagnos för mig. Min plan är dock att så långt det är möjligt försöka komma tillrätta med orsaken bakom besvären och inte drastiskt behandla symtomen genom kirurgi. Risken är ju att en operation endast skjuter upp/förflyttar besvären, även om det givetvis inte är så för alla. Men i dagsläget är operation inte aktuellt för mig.

Sammanfattning

Vi är alla olika och olika behandlingar fungerar för olika människor. För egen del har laserbehandling i kombination med enkla övningar baserade på funktionsanalys hos idrottsmassör och sjukgymnast gett bäst effekt hittills. Då jag vet att stress förvärrar symtomen så är stressreduktion något jag också jobbar aktivt med. Du som läser det här och har samma diagnos som jag: var snäll mot dig själv, fortsätt gärna att träna det som fungerar för dig och ge inte upp. Det är lätt att deppa ihop och bara vilja dra ett täcke över huvudet, tro mig för jag har upplevt det mååååånga gånger. Men jag vägrar tro att det är kört. Det måste gå att lindra eller till och med bli av med det här på något sätt.

Har du frågor eller funderingar om det här, kommentera gärna. Stor kram!

Taggar

1 kommentar

  1. Ulrika Emanuelsson

    Hej vet inte vilken laser du testat . Jag har testat låglaser terapi bra lite dyrt så önskar jag hade haft råd med fler besök . Men sök på det/Ulrika

    Svara

Skicka en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

Kategorier

Arkiv

Sök

Om Petra

Jag heter Petra Månström och är journalist och löpcoach. Du behöver inte springa jättefort, lyfta tungt eller prestera på något sätt för att läsa min blogg. Den vänder sig nämligen till helt vanliga människor som kämpar med att få vardagen att gå ihop. Ibland hinner vi träna, ibland prioriterar vi annat. Men vi är alla livsnjutare som tränar för att leva – inte tvärtom. Varmt välkommen hit!

Maratonpodden

Senaste inläggen