M

Modicförändringar – min resa med ryggsmärta

av | maj 21, 2023 | Blogginlägg, Livet, Träning & hälsa | 17 Kommentarer

Modicförändringar, eller Modic Typ 1. Så löd diagnosen som jag fick i början av året. Då hade jag äntligen fått göra en magnetröntgen efter att ha plågats av svår värk i ländryggen i drygt ett halvår. På magnetröntgenplåtarna kunde man se att jag har förändringar i ryggkotorna, ett slags blåmärke (ödem) i diskens ändplatta. Det kändes fruktansvärt att få den här diagnosen, som att mitt liv som aktiv människa definitivt var över. Samtidigt var det en lättnad att äntligen få veta orsaken till den fruktansvärda värk i ländryggen som jag hade dragits med i över ett halvår.

Typiskt för Modicförändringar är att man har ont i princip jämt. Under en dag kan smärtan visserligen variera, men den försvinner aldrig. Allra värst är det när jag har suttit still länge och på morgnarna. Riktigt dåliga dagar har jag stora problem med att komma ur sängen. Att vända sig kan var vidrigt smärtsamt. För att överhuvudtaget ta mig ur sängen måste jag göra ett gäng rörlighetsövningar och vara supernoga med hur jag rör mig när jag väl ska kliva upp.

Det som är lurigt med Modicförändringar är att de inte kan behandlas med konventionella metoder vid ryggvärk, som till exempel olika övningar, kiropraktik, massage och så vidare. Tvärtom kan vissa övningar tyvärr göra att smärtan istället förvärras. Oerhört plågsamt inte minst för alla dem som ännu inte har fått en Modic-diagnos via magnetröntgen och kämpar på med övningar från t ex sjukgymnasten. För det är nämligen så att Modicförändringarna endast syns på magnetröntgen (MR) och inte vanlig röntgen.

Personligen märker jag att träning vaken gör till eller från för smärtan. Undantaget är tuffa löpintervallpass på flackt underlag/löpband utan lutning och tunga ryggövningar som marklyft, då tilltar oftast smärtan, dock inte alltid. Anledningen till att jag ändå fortsätter att träna är att ryggvärken faktiskt försvinner medan jag springer, det är en stor lättnad. Och jag vill verkligen lyfta fram detta eftersom många läkare, kiropraktorer med flera som jag har mött avråder från löpning när man har Modicförändringar. Helt felaktigt eftersom vad som ger smärta är väldigt individberoende och löpning dessutom är bra för välbefinnandet och totalhälsan. Det finns mig veterligen heller ingen forskning som stöder att löpning skulle vara negativt vid Modicförändringar. Funkar det så kör på, tycker min nuvarande sjukgymnast som jag har stort förtroende för.

Vad är då Modicförändringar?

Det handlar om förändringar i ryggkotorna, ett slags blåmärke (ödem) i diskens ändplatta. Namnet kommer från Dr Michael Modic, som var den som först upptäckte dessa förändringar 1988 och de har uppkallats efter honom. Man bör också ha i bakhuvudet att inte alla som tolkar en magnetröntgenplåt väljer att förmedla det som Modicförändringar. Andra beskrivningar av samma diagnos är till exempel ”ödem i ändplattor” och ”fettinfiltration i ändplattan”.

MR-plåt Modic-förändringar

Min magnetröntgenplåt (MR-plåt) där Modicförändringarna framgår.

Finns det olika typer av Modicförändringar?

Ja. Tidigare delade man in Modicförändringarna i Typ1 , Typ 2 och Typ 3 enligt följande:

Typ 1: i Modic Typ 1 finns det ingen skada på själva ryggbenstrukturen eller någon förändring i benmärgen. Däremot kan man se inflammation och ödem (= ett slags ”blåmärke”) runt och i ryggraden. Det här är den variant som innebär minst förändring  i själva benstrukturen, men ofta orsakar mer smärta.

Typ 2: I Modic Typ 2 har en infiltrering av fett ersatt det ursprungliga benmärgsinnehållet.

Typ 3: Modic Typ 3 är den allvarligaste men också den mest sällsynta formen av Modicförändringar. Den innebär skador och små sprickor i ryggraden.

Ny forskning har visat att vi inte kan lita på klassificeringen enligt Typ 1 och Typ 2 som man tidigare delade upp Modicförändringarna i. Nu beskrivs de som enbart Modicförändringar. Modic Typ 3 kan man däremot ofta se på magnetröntgen.

Vilka är symtomen på Modicförändringar?

Till skillnad från de flesta andra patienter med ryggvärk så innebär Modicförändringar att man har ont i princip jämt. Oftast har man ont i ländryggen och det gör mest ont på morgonen eller när man har suttit still en längre stund. Andra symtom man kan uppleva är smärta som strålar ner i ett ben, smärta på rumpans utsida och i höften, försämrad rörlighet i ryggraden och trötthet. Man kan också känna sig orkeslös och svag.

Orsaker till Modicförändringar?

Även om människor alltid har haft Modicförändringar så syns de ju endast på magnetröntgen. Och då upptäckten gjordes först 1998 och magnetröntgen är en ganska ny undersökningsmetod så är mörkertalet stort och man vet fortfarande mycket lite om exakt vad som orsakar Modic-förändringar. Några tänkbara orsaker är:

 • Ålder. Modicförändringar drabbar oftast personer över 40 år.
 • Rökning. Rökning kan leda till förändringar i benstrukturerna i ryggkotorna och därmed en högre risk för så kallade ”degenerativa förändringar”.
 • Obalanser i kroppen. De här obalanserna leder till att ”fel” muskler aktiveras och därmed uppstår ett ”drag” i ryggkotan som på sikt blir ett ödem.
 • Skador. Tidigare skador på ryggraden kan utlösa Modicförändringar.
 • Psykosociala orsaker. En underskattad men troligen mycket vanlig orsak till exempelvis ryggbesvär som Modicförändringar. Märker bara på mig själv att stress genom åren har gjort att jag omedvetet har spänt mig i kroppen och därmed skapat obalanser.

Men precis som många experter jag har pratat med ska man vara försiktig med att tvärsäkert uttala sig om orsaker till Modicförändringar då det inte finns tillräckligt mycket forskning att förlita sig på. Vi får hoppas att forskningsläget förbättras i framtiden.

Behandling av Modic-förändringar?

Tyvärr finns det ingen behandling som passar alla patienter med Modicförändringar. Det man får göra är att testa olika behandlingar och prova sig fram till vad som fungerar bäst. Här är några exempel:

Värktabletter

Det första jag erbjöds av läkaren som tolkade mina magnetröntgenplåtar var Naproxen, ett läkemedel som är inflammationshämmande och smärtlindrande. Problemet med den här typen av läkemedel är att de också har flera biverkningar, bland annat på magen. Ett läkemedel som har liknande effekt som Naproxen men som är ”snällare” mot magen uppgavs Etoricoxib vara. Även om jag då och då har så outhärdligt ont att dessa tabletter är enda lösningen just då så är mitt mål på sikt att komma bort från dem. Men som en tillfällig lösning kan de absolut fungera.

Manuella behandlingar

Har testat manuella behandlingar hos kiropraktor och de har absolut gett en tillfälllig lindring. Dock upplever jag att symtomen återkommer relativt snart.

Sjukgymnastik

Har även testat övningar från sjukgymnast, bland annat sk ”postural terapi”. Men upplever tyvärr inte någon avsevärd förbättring och dessutom är övningarna många och tidskrävande. Svårt att få in detta som rutin i vardagen, med andra ord.

Laserbehandling

Har under våren fått laserbehandlig hos min sjukgymnast och ryggen känns alltid tipptopp direkt efteråt. Men sedan återkommer besvären dessvärre. Men ska jag lyfta fram någon av alla de behandlingar jag har gjort under våren som har hjälpt mest så är det helt klart laser.

Stressreduktion/KBT

Något som det tyvärr pratas mycket lite om är de psykosociala orsakerna till ryggbesvär som Modicförändringar. Många kan säkert känna igen att stress kan orsaka eller förvärra smärta. Det kan därför vara mycket klokt att försöka ta tag i detta till exempel tillsammans med en pyskolog eller samtalsterapeut. För egen del är jag övertygad om att stress är en starkt bidragande orsak till mina problem.

Kost/kosttillskott

Det finns dem som hävdar att sk ”antiinflammatorisk kost” och olika kosttillskott skulle vara gynnsamt som behandling mot Modic-förändringar. Visst kan du testa, men innan du gör alltför stora förändringar/upplevda uppoffringar i din livsstil – testa andra behandlingsmetoder först. Det är ett råd jag har fått av flera sjukgymnaster och kiropraktorer och som jag finner mycket klokt.

Kirurgi

Förutom värktabletter var det kirurgi jag erbjöds av ortopedläkaren som berättade om min diagnos för mig. Min plan är dock att så långt det är möjligt försöka komma tillrätta med orsaken bakom besvären och inte drastiskt behandla symtomen genom kirurgi. Risken är ju att en operation endast skjuter upp/förflyttar besvären, även om det givetvis inte är så för alla. Men i dagsläget är operation inte aktuellt för mig.

Sammanfattning

Vi är alla olika och olika behandlingar fungerar för olika människor. För egen del har laserbehandling i kombination med enkla övningar baserade på funktionsanalys hos idrottsmassör och sjukgymnast gett bäst effekt hittills. Då jag vet att stress förvärrar symtomen så är stressreduktion något jag också jobbar aktivt med. Du som läser det här och har samma diagnos som jag: var snäll mot dig själv, fortsätt gärna att träna det som fungerar för dig och ge inte upp. Det är lätt att deppa ihop och bara vilja dra ett täcke över huvudet, tro mig för jag har upplevt det mååååånga gånger. Men jag vägrar tro att det är kört. Det måste gå att lindra eller till och med bli av med det här på något sätt.

Har du frågor eller funderingar om det här, kommentera gärna. Stor kram!

Taggar

17 Kommentarer

 1. Ulrika Emanuelsson

  Hej vet inte vilken laser du testat . Jag har testat låglaser terapi bra lite dyrt så önskar jag hade haft råd med fler besök . Men sök på det/Ulrika

  Svara
 2. Mia

  Hej!
  Tack för bra information!
  Enligt min läkare så har jag Modic 1-förändringar. Men han skriver så här: ”När man sen haft modic 1 ödem under ett antal år brukar det gå vidare till modic 2 vilket innebär att det blir en förfettning i benet på ömse sidor om disken och det brukar då på något sätt bränna ut och man kan absolut bli bättre över tid.”

  Jag trodde att det bara blev värre ju längre förändringarna fortskred, men enligt honom kan det alltså bli bättre? Eller menar han att det först kommer bli sämre (jämfört med nuvarande smärta) och sen bli lite bättre, så att jag kanske hamnar dör jag är ungefär nu. Vet inte hur jag ska tolka hans svar riktigt…

  Verkar överlag inte finnas så mycket kunskap om det här, så känns som att jag hellre rådfrågar andra i liknande situation än läkarna.

  Nu ska jag boka laserbehandling och sen väntar sjukhusets sjukgymnast. Därefter så kommer jag förmodligen kontakta dig Petra för hjälp med bra övningar. Har miljoner övningar, men vet inte vad som funkar i just det här fallet.

  // Mia

  Svara
  • Petra Månström

   Mia! Man brukade tidigare åtskilja Modic Typ 1 och Typ 2, men ny forskning har visat att det som avgör typen av Modic-förändringarna främst är fabrikatet på den MR-maskin som patienterna får sina plåtar från. Det stämmer tyvärr heller inte att det alltid blir bättre över tid. Mer forskning krävs helt klart och laserbehandling låter bra! Den har hjälpt mig mycket. Lycka till! Kram!

   Svara
   • Marja

    Precis fått diagnosen modic typ 2 och ett diskbråck på höger sida då jag har fruktansvärd värk dygnet runt å haft i ett år fick jag tillslut en röntgen! Nu bor jag på landet i en liten by där kanske inte vården sett så mycket! Så är ordinerad sjukgymnastik 🤨 å jag antar det inte kommer hjälpa har ju tränat hela livet på elitnivå så har du några tips hur jag pratar med sjukgymnasten, läkaren å vad är nästa steg

    Svara
    • Petra Månström

     Tråkigt att höra om diagnosen. Nu är jag verkligen ingen läkare, men reagerade på att du fick diagnosen Modic Typ 2 då det ju är Modic Typ 1 som vad man vet hittills ger mest smärta. Du har ju rätt till en second opinion i en annan region, så kanske testa det? En annan sak som är bra för dig att veta är om orsakerna är mekaniska eller bakteriella. Pågår ju mycket forskning i bl a Danmark om en längre antibiotikabehandling mot bakteriellt orsakade Modicförändringar. En annan väg framåt skulle kunna vara att kontakta Modickliniken i Danmark, vet att många som behandlats där har fått goda resultat. Kram!

     Svara
 3. Carina

  Hej
  Jag har fått antibiotika behandling i Danmark på 100 dagar, och är nästan helt återställd efter drygt 1,5 åre och mer eller mindre invalid. Det finns nämligen en konstaterad orsak till modic förändringar, och det är att bakterier tagit sig in i disken och orsakar skador på ändplattor och benmärg.
  Vi är tusentals som har blivit friska, och det är tråkigt att inte fler får möjlighet att testa även i Sverige.

  https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC8873132/

  Med vänlig hälsning, Carina

  Svara
  • Petra Månström

   Carina! Intressant! Antibiotikabehandling vid Modicförändringar är ju omdiskuterat och min fundering är hur man vet om förändringarna har bakteriell eller mekanisk orsak, vet du något om det? Kunde man se det på din MR?

   Svara
   • Carina Mattsson

    Hej, såg din fråga först nu! Ja, man kan se frätskadorna från bakterierna på MR. Bakterierna inne i disken läcker ut organisk syra (bajs) som fräter sönder fibrerna i benstrukturen, som tillslut brister och skapar små microfrakturer i ändplattorna.

    Svara
 4. Ulrika

  Hej!
  Har fått konstaterat två utläkta diskbråck och modic typ 1 förändring. De sa inget om modic typ 1 förändringen utan bara att jag skulle gå på sjukgymnastik så skulle det blir bra. Den nämnde inte ens modic typ 1, det var jag själv som läste det på mitt MR utlåtande.
  Har ont vid gång/stående som strålar ner utsida höft/rumpa. Får extra ont efter jag styrketränat.
  Jobbar också som tandhygienist så kassa positioner hela dagarna.
  Har du några tips som hjälpt dig med smärtan?

  Svara
  • Petra Månström

   Hej! Först och främst: tråkigt att höra att du inte har fått fullständig information från läkaren. Sjukgymnastik kommer tyvärr inte hjälpa mot Modicförändringar. Jag hade bett om en second opinion och kräva att de väger in dina Modicförändringar i din vårdplan. Värktabletter kan vara hjälpsamt när smärtan är som värst, men på sikt behöver du ju såklart komma tillrätta med orsaken till besvären. Second opinion först, sedan hade jag kollat upp Modickliniken i Danmark. Varma hälsningar

   Svara
   • Hanna Gunnarsson

    Oj vad intressant! Har haft ”graviditetsrelatetade bäckenbesvär” i ca 15år! Har senaste åren kunnat jobba och levt med hanterbar smärta och kände att det får vara okej så. I somras blev jag dock mycket sämre och har väldigt ont i ländryggen och sjukskrivning blev det! Har nu gjort en MR (ska göra en till mer på bäckenet) och det visar buktande diskar osv men det nämndes också Modic både nu och för den MR jag gjorde för 10 år sedan (men då hörde jag inte talas om det). Min husläkare sa att hon vet knappt nåt om Modic och gick sen vidare!? När jag nu läser om detta så känns det som alla punkter stämmer in på mig!

    Svara
    • Petra Månström

     Det är sorgligt att patienter drabbas på grund av okunskap hos läkare. Husläkaren hade ju t ex kunnat remittera dig vidare till en ortoped som troligen är mer insatt i vad Modicförändringar innebär. Det är därför jag tycker att det är så oerhört viktigt att sprida information om det här, just för att okunskapen på många håll är så utbredd och människor hamnar i kläm.

     Svara
 5. Josefine

  Hej!
  Efter att ha läst din historia och om dina besvär var igenkänningsfaktorn hög. Jag har levt med smärta i flera år vilket av läkarna blivit avskrivet som att jag är svag i ländryggen och därmed överanstränger mig. Dock hjälper ingen sjukgymnastik eller styrketräning alls. Lever i tron att jag är klen och gnällig.
  För ett år sen fick jag magnetröntgen av ländryggen för att bedöma om en annan smärta berodde på nervrotspåverkan, vilket det inte gjorde. Fick dock veta att jag hade ett gammalt/utläkt (?) diskbråck och ska undvika att maxa i marklyft. Igår kollade jag journalen och ser att de konstaterar modicförändring typ 1. Blir så besviken på läkaren som inte överhuvudtaget pratat med mig om detta…

  Laser låter intressant – vad är det för laser och för typ av vårdgivare som ger sådan?

  Svara
  • Petra Månström

   Hej, otroligt dåligt av läkaren att inte informera dig om Modicförändringen. Den har ju garanterat stor del i din smärta och traditionell sjukgymnastik biter ju inte ens på detta. Jag har fått behandling med biomedicinsk laser hos en sjukgymnast här i Stockholm.

   Svara
 6. jenny

  Så skönt att läsa denna tråd – och höra er alla sätta ord på era bekymmer och inse att jag ju inte är ensam! Också jag kämpar med smärta (min diagnos för ett år sedan löd segmentell rörelsesmärta, MR visade diskbråck och uttalade modicförändringar). Jag behandlar fortfarande med en cox2hämmare mot inflammationen i kotorna och är bättre, men långt ifrån bra. För mig har vila varit nyckeln (tack och lov har det fungerat att promenera – annars hade jag blivit tokig). Smärtan har varit och är fortsatt på kvällarna besvärlig. För mig har det som hjälpt mest varit att vinterbada (endorfinkicken efteråt är den bästa smärtlindringen som finns) och att ligga på spikmatta – smärtsensitiserad kan man ju inte riktigt klassa detta som skönt – men efteråt är det underbart. Kämpa på alla!

  Svara
 7. Hannah Granström

  Tack för att du belyser psykosociala faktorer som en bidragande orsak till dina ländryggsbesvär! Det är något vi vetat om under lång tid, men få vårdgivare tar sällan upp det eller erbjuder en rehabilitering ur ett biopsykosocialt perspektiv. Det är även viktigt att förstå vad smärta är och hur dess psykologi och fysiologi fungerar. Här kommer två matnyttiga länkar om smärta i allmänhet och ländryggssmärta:

  https://youtu.be/gwd-wLdIHjs?si=HBqh23q_ZHVe6ZF9

  https://youtu.be/dlSQLUE4brQ?si=MTKF9FgvMTWvhwCU

  Varma hälsningar Hannah, leg Fysioterapeut, specialist OMT

  Svara

Skicka en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

Kategorier

Arkiv

Sök

Om Petra

Jag heter Petra Månström och är journalist och löpcoach. Du behöver inte springa jättefort, lyfta tungt eller prestera på något sätt för att läsa min blogg. Den vänder sig nämligen till helt vanliga människor som kämpar med att få vardagen att gå ihop. Ibland hinner vi träna, ibland prioriterar vi annat. Men vi är alla livsnjutare som tränar för att leva – inte tvärtom. Varmt välkommen hit!

Maratonpodden

Senaste inläggen