M

10 bästa sista minuten-tipsen inför Stockholm Marathon

av | maj 30, 2017 | Blogginlägg | 6 Kommentarer

Snart dags för årets upplaga av Stockholm Marathon och här är mina absolut bästa sista minuten-tips inför denna happening:
1. Var på plats i god tid!
Första start i Stockholm Marathon går 12.00, men det är mycket som ska hinnas med innan dess. Du ska ta dig till startområdet, värdesaker ska lämnas in, energigeler ska packas ner i fickor och toabesök ska klaras av. Och tro mig – du vill inte inleda maran med andan i halsen så var på plats i god tid för skönast möjliga upplevelse.
2. Var välvätskad
Frukosten bör vara färdigäten runt klockan åtta, så att kroppen hinner smälta maten och du kan ägna tiden fram till start åt sista laddningen med sportdryck (ca en liter, ta en sipp med jämna mellanrum och sista sippen en timme före start). Se bara till att inte dricka för mycket så du rubbar saltbalansen i kroppen. Ett mellanmål i form av energikaka och frukt eller något annat som du gillar hinner du också få in. Det ser ut att bli perfekt löparväder med lagom värme – så du behöver inte överdriva vätskeintaget.
3. Klä dig inte för varmt
Såvida det inte är extrema väderförhållanden så lär du inte behöva långa tights, långärmad tröja eller långa tights. Klä dig lätt, under en mara håller du oftast högre tempo än under vanliga långpass så du kommer att bli varm, det gäller bara att acceptera att du kanske fryser lite de första kilometerna. Här har jag nyligen bloggat om mina bästa klädtips inför maran.
4. Säkra chipet
Utan chip ingen tid – så säkra gärna in chipet i skosnörena. Och knyt skosnörena ordentligt – detta kan inte nog upprepas eftersom du inte vill behöva stanna under loppet för att fippla med sådant.
5. Drick smart
Vid vätskekontrollerna serveras drycken i muggar och det effektivaste sättet att tömma dem är att trycka ihop muggen på mitten och dricka ur den som en ”pip”.
stockholm marathon
6. Gå ut lugnt
Har sagt det förut och säger det igen: de som lyckas bäst på maran springer i ett jämnt tempo och i bästa fall klarar de även en negativ split – alltså att springa andra halvan snabbare. Detta kräver att du går ut lugnt och inte låter dig dras med i den allmänna rusningen efter att startskottet har gått. Ha is i magen och se de första kilometrarna som uppvärmning. Känslan att ha krafter kvar på slutet och plocka löpare för glatta livet är enormt upplyftande!
7. Coca cola-kontrollen vid Stadshuset
Coca cola-kontrollen i närheten av Stadshuset är en skänk från ovan. Avslagen koffeindryck är precis det man behöver för att orka med den sugande stigningen längs Torsgatan upp mot S:t Eriksplan. Sedan är det bara ”spurten” kvar! Om du inte får magproblem av koffein – testa!
8. Var en sjyst medlöpare
Vill du ta det lugnare – håll till höger och låt snabbare löpare passera. Du har allt att vinna på att vara en sjyst medlöpare, när tröttheten börjar komma är det skönt att kunna växla några ord och få pepp av andra löpare omkring dig. Kom ihåg: de flesta är lika trötta som du.
9. Haka på farthållarna
Det finns farthållare för olika sluttider på maran – varför inte haka på dem? Du känner igen dem på de färgglada ballongerna som det står olika sluttider på. Ofta är det väldigt trevliga människor som agerar farthållare och de gör allt för att peppa dig så mycket som möjligt.
10. Ha kul!
Sist men inte minst: En mara som Stockholm Marathon är en upplevelse för livet! Insup stämningen som bara infinner sig på stora lopp och NJUT av publikstödet och energin från medlöparna. Fira målgången med något riktigt gott och unna dig sedan ordentligt med vila!
STORT LYCKA TILL!
Foto bilderna ovan: Karin Grip ur min bok Det är bara att springa (Karavan förlag)

Taggar

6 Kommentarer

 1. Jenny/Vastaisku ankeudelle

  Tack för bra tips, Petra! Ska springa min första maran på lördag i Stockholm 🙂 Så spännande!

  Svara
 2. Annika

  Äta klockan åtta och inget mer innan start? Det grejar inte jag. Hålet i magen, hungrig jämt. Jag drog i mig en rejäl skål gröt strax efter 10 (kan ha varit senare t.o.m) och började knata mot Stadion vid elva för att vakna till liv. Läst om folk som dricker en kaffe och äter en ynka toast före marathon. Kan inte för mitt liv begripa hur de överlever 4 mil på det.
  Kanske en vanesak, men min kropp blir otroligt låg på energi med tom mage.

  Svara
  • Petra Månström

   Kanske uttryckte mig otydligt i inlägget, temat där var vätska – inte mat. Vad gäller mat så kan man självklart lägga in ett mellanmål i form av något man gillar någon timme före start.

   Svara
 3. Annika

  ..måste tillägga att nu fick ett sug efter lopp igen! Den där nervösa känslan innan start och lugnet som lägger sig när loppet väl är igång och det blir som det blir med allt.
  Innan start för maran grät jag en skvätt av nervositet, haha, men sen, trots väder och vind (2015) tvivlade jag aldrig på målgång, om än efter mitt önskade tidsmål.
  Nu tog jag visst över hela kommentarsfältet, förlåt.

  Svara

Skicka en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

Kategorier

Arkiv

Sök

Om Petra

Jag heter Petra Månström och är journalist och löpcoach. Du behöver inte springa jättefort, lyfta tungt eller prestera på något sätt för att läsa min blogg. Den vänder sig nämligen till helt vanliga människor som kämpar med att få vardagen att gå ihop. Ibland hinner vi träna, ibland prioriterar vi annat. Men vi är alla livsnjutare som tränar för att leva – inte tvärtom. Varmt välkommen hit!

Maratonpodden

Senaste inläggen