egg_bacon

En avhandling från Umeå universitet visar att många barnmorskor är för dåligt uppdaterade på de senaste rönen kring kost och därför inte kan ge relevanta råd till gravida kvinnor. Foto: Wikimedia Commons.

Såg precis ett inslag på TV4-nyheterna om en ny avhandling från Umeå universitet, där det framgår att barnmorskorna ofta inte kan möta de gravida kvinnornas frågeställningar om kost.

Inte sällan hänvisar barnmorskorna till Livsmedelsverkets kostråd medan de blivande mammorna vill diskutera de senaste rönen som de har läst om på nätet. I avhandlingen föreslås bland annat att barnmorskorna bör skickas på fortbildning för att bli bättre insatta i dagens kostrådsdjungel.

När de ändå är igång med fortbildning om nya koströn skulle jag också välkomna att barnmorskorna fick mer kött på benen när det gäller träningsråd till gravida, samt hur man hanterar gravida med en ätstörningsförflutet. En graviditet är förmodligen den mest kroppsligt och själsligt omvälvande tiden i en kvinnas liv och där spelar barnmorskan en mycket viktig roll i att lotsa sin patient på bästa möjliga vis.

LÄS OCKSÅ: Graviditet kan visst vara en sjukdom

Det räcker inte med att rapa upp gamla förlegade kostråd och låtsas som att ingenting har hänt på den fronten sedan rådet om sex brödskivor om dagen gick ut. De gravida kvinnorna som kommer till barnmorskorna har ju funderingar kring LCHF, glutenfritt, laktosfritt, raw food, paleo och den övriga uppsjö av kostinriktningar som är trendiga idag. Kanske har du turen att träffa en barnmorska som har ett personligt intresse för kost, då kanske du får vettiga råd. Men sannolikheten för detta är tyvärr liten.

Samma sak med träning. Har du turen att få en barnmorska som själv intresserar sig för träning så är allt frid och fröjd. Jag är mycket glad att jag efter att först ha gått på en nit blev tipsad om en riktigt bra barnmorska som själv löptränar och som tog mina tankar om kost och träning under graviditeten på allvar. Hon har hjälpt mig massor. Men samtidigt funderar jag över hur många andra gravida kvinnor som kanske får för sig att det är farligt att träna på ett visst sätt när de väntar barn, endast på grund av att barnmorskan haft dålig koll på ämnet.

LÄS OCKSÅ: ”Nej, jag är inte tjock. Jag är gravid!”

Kan barnmorskan inte själv ge relevanta råd om kost och träning bör vederbörande åtminstone veta vem eller vad man ska hänvisa till. Det kan vara en forskningsrapport, en bok eller en fysisk person. Det viktigaste är ändå att den gravida känner att hon får uppdaterad och relevant hjälp.

Tänk dig en dator som är gammal och saknar en massa viktiga uppdateringar, hur kul är den att jobba med? Detsamma känner jag som patient när jag kommer till en barnmorska vars kost- och träningstänk stannat kvar i forntiden…

Share: