tjejgirot_4

Jag några sekunder efter start i Tjejgirot i lördags. Då jag vet hur glad och pigg jag blir av träning vill jag inte vara utan den, utan gör det jag klarar av. Med bebis i magen. Foto: Jonas Hansen.

På Instagram har jag upprepade gånger sett uttrycket ”badass-gravid” under mina inlägg om diverse idrottsaktiviteter jag har ägnat mig åt som gravid.

Som cykeltävlingar, styrketräning och andra typer av träning. Googlade ”badass” och hittade beskrivningen ”elak eller stridslysten person; en person med extrema åsikter, uppförande och/eller utseende” på Wiktionary. Det lät inte särskilt roligt, för sådan tycker jag inte att jag är. Då fastnade jag mer för beskrivningen på Urban Dictionary, förutom att det då var en man som åsyftades:

”The badass carves his own path. He wears, drives, drinks, watches, and listens to what he chooses, when he chooses, where he chooses, uninfluenced by fads or advertising campaigns.”

Att jag går min egen väg kan jag hålla med om. Jag älskar träning och är ogärna utan den, eftersom jag vet hur gott den gör mig. Löpningen har jag fått ge upp för ett bra tag sedan, men jag tackar min lyckliga stjärna för att kroppen fortfarande går med på annan träning. Igår körde jag till exempel ett skivstångspass och konstaterade att jag hade tyngst vikter av alla, inklusive de manliga deltagarna. Det var en skön kick! Nu när magen växer och bebben tar allt mer plats är det skönt att ha en kropp som någorlunda orkar med de påfrestningarna. Utan träningen hade dessutom mina ryggsmärtor blivit olidliga, det är jag övertygad om.

Men varför anses man då vara en ”badass” om man fortsätter med sin träning fast man är gravid? Jag har absolut förståelse och sympati för dem som på grund av diverse krämpor inte kan eller orkar hålla uppe träningen, men alla andra då? Jag utgår från att en stark och uthållig kropp kommer väl till pass när bebben ska ut och sedan anpassa sig till livet utanför magen. Det lär innebära rejäla prövningar som inget ultralopp kan mäta sig med.

Varför är det så kontroversiellt att måna om sin träning även med bebis i magen? Skulle gärna vilja ha era tankar i det ämnet!

Share: