M

Löpning är räddningen för en högkänslig

av | okt 11, 2017 | Personlig utveckling, Träning & hälsa | 10 Kommentarer

När jag har gått i terapi har jag ofta fått höra att jag förmodligen är en HSP, alltså en högkänslig person. Eftersom jag ogillar att sätta etiketter på människor har jag värjt mig för den där förkortningen. Men på sistone har jag insett att det nog ändå stämmer.
Den senaste tiden har jag, som du säkert har läst här på bloggen, känt en stress och oro över min jobbsituation och vart jag är på väg med allt. Jag kan komma på mig själv med att vrida och vända på saker och kanske känna efter lite för mycket. När jag tänker efter får jag ofta höra just detta: ”Petra, varför kan du inte bara flyta med strömmen istället för att känna efter och analysera hela tiden?”
Den här HSP-grejen är inte ny för mig. Terapeuter har förklarat för mig att somliga föds med ett känsligare nervsystem, tar in fler intryck och tänker över dem mer än andra. Och där känner jag ju igen mig väldigt mycket. Jag är på många sätt som ett lackmuspapper, som suger åt sig av omgivningen och ändrar färg beroende på vad som kommer in. Både positivt och negativt, förstås. Att bo i en stor stad och jobba med något stundtals så pass flyktigt och ytligt som sociala medier är naturligtvis inte helt optimalt för någon som mig.
Stresstålighet och flexibilitet, som ju är egenskaper som premieras på arbetsmarknaden idag, saknar jag till stor del. Jag påverkas negativt när förutsättningar ändras, när människor inte visar sig vara den de utger sig för att vara och så vidare. Kallprat är till exempel bland det värsta jag vet och med tiden har jag fått ännu svårare för att just stå och prata med folk om just ingenting. Slöseri med tid tycker jag att det är, även om huvudet vet att det inte alltid är så.
Men jag tycker också om de här egenskaperna hos mig, att ha ett djup, en stark närvaro och en väldigt träffsäker magkänsla inför situationer och människor. Har funderat mycket över hur högre makter tänkte när de ledde in mig på det här sociala medier-spåret och fick mig att ta på mig löparskorna och springa en mara. Jag har kommit fram till att löpning, när jag får utöva den på ett sätt som passar mig, är oslagbar som ”egenterapi” för mig. Jag mår aldrig så bra som efter ett löppass och jag märker också att de här HSP-dragen dämpas något då jag tränar. Oerhört skönt, för det tär på krafterna att sakna filter…
Och förresten, känner du igen dig i ovanstående finns här ett bra test framtaget av en pyskolog som ger en indikation på om du också kan vara en HSP. Stor kram och njut av dagen!
Bilden ovan (dagens andra mysfrukost): Petra Månström

Taggar

10 Kommentarer

 1. Lisa

  Jepp. HSP jag med. Måste träna så jag blir lika trött i kroppen som jag är i huvudet brukar jag säga ?. Men upplever också att när jag är fysiskt aktiv lindras oro samt att jag liksom distraherar nervsustemet lite så jag lättare kan fokusera på en bok eller en tanke eller vad det nu kan vara. Säkert därför även jag hadde ätstörningar en gång i tiden. Ett behov av att sortera och organisera samt ett sätt att stänga av känslor som då var för stora och obegrepliga. Plåga kroppen för att minska sin hsp är dock ingen bra lösning. Men använda kroppen på ett bra sätt och lära sig balansera sina känslor är bra! Men att öva på mindfullness och våga bara vara i sin innre storm är också viktigt för att inte rasa ihop titt som tätt. Jobbar på det!! Kan rekomendera appen Mindfullness. En blå rund symbol med en vitfärgad siluett i. Stress gör min hsp värre och då blir jag stressad av min brist på filter och så är den onda cirkeln igång. Också positiva ting kan verka stressande.
  Kram och tack för kloka ord och inspiration!!!
  Nu skall jag andas med magen och ladda inför en veckas semester med familjen ❤

  Svara
  • Petra Månström

   Bra formulerat! Träna så man blir lika trött i kroppen som i huvudet. Känns igen!! Ha en fin semester! Kram

   Svara
 2. Elin

  Tack för det inlägget Hög igenkänning på det ! Sen jag började löpa mår jag mkt bättre och mindre oro i kroppen. Jag vet även hur jag ska hantera det när det är för mkt tankar – ut o spring!! Men det är ju också en styrka som du säger , man är duktig att känna av hur folk mår osv. Tycker om att vara social och umgås med folk men min energi och återhämtning får jag när jag är ensam . Efter en social tillställning är man ofta helt slut då man själv uppfattat saker som ” hm mellan det paret är det nog lite spänt ” eller ” hen mår nog inte så ” eller när ” hen sa så blev han irriterad ”. Till skillnad från sambon som sammanfattar kvällen med ” det var trevligt ” ? . Tack för du finns och delar med dig Petra !

  Svara
 3. Lotta

  Precis så är det. Ibland när jag inte kan stänga av, utan alla intryck bara öser in, då är en löptur som bäst. Jag har insett att jag har varit högkänslig sedan barndomen.

  Svara
 4. Helena

  Oj! Läste din text, och kände direkt att det träffade mig. Läste kommentarerna här, och även dom slog rakt ner i mig. Gick in på länken, och jaha…! Det kanske inte är så himla mycket fel på mig som jag alltid trott. Jag kanske inte alls är ensam om det här?
  Tack Petra! Och tack Lisa och Elin! Tack för era ögonöppnare!?

  Svara
 5. Lisa

  Helena! Lärde mig om HSP för ca 3 år sedan. Efter det så har jag kännt mug mkt lättare i själ och hjärta!! Hjärnan snurrar på som vanligt, men nu fattar jag mer varför och hur jag skall handskas med det ?

  Svara
 6. Trail & Inspiration

  Det hade kunnat vara jag som skrev det här. Höööög igenkänning!! ❤
  Kramar!

  Svara
 7. Elisabeth Liljander

  Hej, började med träning och viktgrupp på hälsocenter där jag bor med en startvikt på 89.6 kilo. Dagens vikt är runt 65 kg tio månader senare. Det viktiga är att jag tog upp löpningen på nytt vilket har balanserat mitt överkänsliga psyke. Nu gör jag en ny marathonsatsning och kan intyga att löpning är bästa medicinen för både kropp och själ!

  Svara
  • Petra Månström

   Tack snälla för dina rader! Imponerande resa du har gjort!

   Svara

Trackbacks/Pingbacks

 1. Högkänslighet I näst sista Fy fan för februari | Petra Månström - […] Du kan lyssna i poddapparna eller direkt i spelaren nedan. Läs mer om HSP och högkänslighet: Löpning är räddningen…

Skicka en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

Kategorier

Arkiv

Sök

Om Petra

Jag heter Petra Månström och är journalist och löpcoach. Du behöver inte springa jättefort, lyfta tungt eller prestera på något sätt för att läsa min blogg. Den vänder sig nämligen till helt vanliga människor som kämpar med att få vardagen att gå ihop. Ibland hinner vi träna, ibland prioriterar vi annat. Men vi är alla livsnjutare som tränar för att leva – inte tvärtom. Varmt välkommen hit!

Maratonpodden

Senaste inläggen