M

Jag gästar Fråga doktorn på SVT och pratar om myom

av | nov 11, 2020 | Event & Media, Livet | 0 Kommentarer

I måndags åkte jag upp till SVT Umeå för att gästa tv-programmet Fråga doktorn, som den här gången hade temat myom. Så glädjande att mer ljus hamnar på den här dolda kvinnosjukdomen som var tredje kvinna drabbas av någon gång i livet. Jag var inbjuden till programmet tillsammans med Helena Kopp Kallner, gynekologen och forskaren vars studie jag av en slump lyckades få en plats i tack vare ett par återbud. Utan att överdriva kan jag säga att hon gav mig livet tillbaka, efter en mörk tid med kraftiga blödningar och orkeslöshet.

Helena och jag reste upp till Umeå tillsammans och hann prata en hel del under dagen. Vi kunde bland annat slå fast att allmänkännedomen om myom är på tok för låg. Därför är det väldigt positivt att ett så populärt tv-program som Fråga doktorn väljer att ta upp detta. Och en superviktig sak som kom fram både under vårt samtal och i programmet: att extremt få kvinnor vet hur en normal mensblödning ska vara och lider därför i onödan. Drygt en halv deciliter ska man blöda normalt, annars bör man söka hjälp. Och då är det väldigt vanligt att läkaren konstaterar att ett eller flera myom är orsak till den kraftiga mensen.

Många kvinnor känner inte heller till att man alltid har rätt att få en sk ”second opinion” av en annan läkare i ett annat landsting. Bor du i norra Sverige kan du alltså till exempel begära second opinion i till exempel Stockholm. Väldigt värdefullt att känna till!

Det blev ett intensivt dygn i Umeå och jag var ganska nervös inför direktsändningen. Att prata öppet om mina besvär i poddar eller skriva om det i sociala medier har inte varit något problem. Men att sitta i SVT och på några få minuter försöka sammanfatta essensen i det jag upplevde var en rejäl utmaning. Hoppas att inslaget bidrog till att många fler kvinnor (och män såklart) fick lära sig mer om myom. Superviktigt att vi nu fortsätter att våga prata om de här besvären så att kvinnor ska våga inse att de inte ska behöva bita ihop och stå ut. Det finns kvalificerad hjälp att få, som kommer att höja din livskvalitet oändligt mycket!

Här kan du kolla in programmet på SVT Play. Stort tack för att Helena och jag fick gästa och varmaste tack också till alla glada tillrop som har kommit efter sändningen. Har du hunnit kolla på inslaget? Berätta gärna vad du tyckte!

Taggar

0 kommentarer

Skicka en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

Kategorier

Arkiv

Sök

Om Petra

Jag heter Petra Månström och är journalist och löpcoach. Du behöver inte springa jättefort, lyfta tungt eller prestera på något sätt för att läsa min blogg. Den vänder sig nämligen till helt vanliga människor som kämpar med att få vardagen att gå ihop. Ibland hinner vi träna, ibland prioriterar vi annat. Men vi är alla livsnjutare som tränar för att leva – inte tvärtom. Varmt välkommen hit!

Maratonpodden

Senaste inläggen