M

Innovativ kompressionsstrumpa för dig med hälsporre

av | dec 27, 2018 | Samarbeten | 4 Kommentarer

Hälsporre är ett riktigt gissel som tyvärr drabbar många löpare – inklusive mig. För dig som har tröttnat på att gå runt och ha ont under foten kan jag tipsa om en ny, innovativ strumpa särskilt utformad för dig med hälsporre. Rabattkod finns längst ner i det här inlägget!

Hälsporre, eller plantar fasciit på latin. Eller ”Plantarfanskit” (!), som är mitt eget namn på den här extremt besvärliga och ofta segdragna åkomman som många löpare råkar ut för. Det är en inflammation i ett senstråk i hålfoten och orsaken är överbelastning. Närmare tio procent av befolkningen drabbas någon gång av detta och en riskgrupp är löpare samt personer i 40-60-årsåldern med arbeten där man står mycket. Just stående arbete, övervikt och motion med monotona rörelser (som löpning) är några faktorer som gör att hälsporre blir allt vanligare.
Hösten är en tid på året då många får besvär. En orsak kan vara att man ambitiöst kör igång med mycket löpning efter sommaren och just den här plötsliga stegringen i mängd kan vara förödande. En annan orsak kan vara löpning på hårt underlag, som asfalt. För mig handlade det förmodligen om en kombination av de här två orsakerna. Jag hade bestämt mig för att öka på mängden löpning och körde dessutom ofta på asfalt. Ingen hit, tyckte kroppen, och så satt man där med värkande fot och löpförbud.
hälsporre
hälsporre
tåhävningar
Det finns flera olika sätt att attackera hälsporre på. Det är också väldigt smart att förekomma problemen innan de har uppstått, till exempel genom att stärka foten med olika övningar. Tåhävningar (bilden ovan) och ”plocka upp trasa med tårna” är två favoritövningar som jag gör varje dag. Att ömsom ”knyta ihop” foten och ömsom spreta ut med tårna är en annan bra övning för foten.
Sedan finns det en hel del smarta produkter som har god effekt på dig som redan har hälsporre, eller som vet att du lätt drabbas och vill förebygga. Kompressionsstrumpan Thermoskin FXT är en riktigt innovativ strumpa som jag har testat ett par veckor nu och varmt kan rekommendera. Man känner verkligen att den gör sitt jobb, tack vare sin riktade kompression lindrar den hälsporresmärtan rejält. Och även om jag inte har besvär just nu så märker jag också att den förebygger på ett mycket bra och aktivt sätt.
Här nedan kommer lite mer information om de olika Thermoskin FXT-varianterna:
Thermoskin FXT
Den sportiga vita modellen (bilden ovan) lämpar sig för idrottsutövning. Materialet andas och avlägsnar fukt. De antibakteriella silverfibrerna i häl- och tåområdet gör strumporna sköna att använda. Jämfört med den mer traditionella behandlingen med kinesiotejpning är kompressionsstrumpan Thermoskin FXT lätt att använda eftersom den är enkel att ta av när man simmar eller duschar. Strumporna kan maskintvättas.
Thermoskin FXT
I knästrumpan Thermoskin FXT (bilden ovan) riktas kompressionen inte bara mot foten, utan även mot vaden och hälsenan. Strumpan lämpar sig vid hälsporre och vid smärta i hälsenan. Den gradvis medelstarka kompressionen från hälen till vaden i den knälånga kompressionsstrumpan främjar blodcirkulationen i benen och stöder vävnaderna. Strumpan är lämplig vid sport och idrott och påskyndar återhämtningen. Kompressionsstrumporna lämpar sig också utmärkt för resor, som flygstrumpa eller vid långvarigt stående eller sittande.
Mer information om hälsporre finns att läsa på följande länkar:
https://www.askelterapia.fi/sv/halsporre
https://www.askelterapia.fi/sv/plantaarifaskiitti
———————–
ERBJUDANDE! RABATTKOD TILL DIG!
Med rabattkoden Petra10 får du 10 % rabatt på ett helt köp av valfritt antal Thermoskin FXT. Shoppar gör du här. Koden gäller t o m den 28/2 2019.
———————–
Fler här som haft problem med hälsporre? Berätta gärna om dina erfarenheter!
Foto bilderna ovan: Luca Mara

Taggar

4 Kommentarer

 1. Therese ÅLSTIG

  Själv blir det mera skidor på vintern och mindre löpning men till våren kommer säkert dessa tips att vara hjälpsamma. För varje år är det samma dilemma. Man lär sig aldrig. Ibland när jag löptränat mindre under vintern för mera skidor eller annan träning kommer skadorna en efter en för att jag vill så mycket.
  Men samtidigt vet jag att varje steg, varje ökning bör ske försiktigt. Bättre att hålla än att behöva vila flera veckor…. =)
  Kram

  Svara
  • Petra Månström

   Det låter klokt att skynda långsamt – även om det är jobbigt!! Kram!

   Svara
 2. Anette

  Å tack för tipset med strumpan, ska beställa omg. Fick ont i hälen tidigt i höstas och jag löptränar flera gånger i veckan året runt, ute. Vissa dagar är bättre än andra men jag vill inte heller sluta att springa. Dilemma!
  Beställde sulor från ett annat företag och dessa har hjälpt mig mycket. Men ska testa dessa. Tack.
  Ha en fin fortsättning på nya året!

  Svara
  • Petra Månström

   Förstår, det är ett segdraget elände detta! Tycker att strumporna är riktigt bra, återkom gärna med vad du tycker när du har testat! Allt gott!

   Svara

Skicka en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

Kategorier

Arkiv

Sök

Om Petra

Jag heter Petra Månström och är journalist och löpcoach. Du behöver inte springa jättefort, lyfta tungt eller prestera på något sätt för att läsa min blogg. Den vänder sig nämligen till helt vanliga människor som kämpar med att få vardagen att gå ihop. Ibland hinner vi träna, ibland prioriterar vi annat. Men vi är alla livsnjutare som tränar för att leva – inte tvärtom. Varmt välkommen hit!

Maratonpodden

Senaste inläggen