M

Härliga påskintervaller med grymt starka löpare!

av | apr 9, 2020 | Blogginlägg, Träning & hälsa | 0 Kommentarer

Vilket härligt svettigt och roligt event vi hade i vårsolen igår kväll på Kristinebergs IP! Stort tack till alla som kom och grymt bra kämpat!

161620pxJag tror inte jag är ensam om att ha lagt märke till att fler människor än någonsin är ute och springer just nu. Delvis säkert på grund av det fina vårvädret här i Stockholm, men en annan anledning tror jag är att det märkliga läget just nu med virusutbrottet gör att fler vill träna utomhus. Har också pratat med folk som säger att de länge har velat börja springa, men inte haft tillräckligt stark motivation – förrän nu. Nu känner de att en löptur hjälper dem på så många plan, långt fler än bara fysiskt välbefinnande. För hur mycket virus orkar man tänka på mitt i en tuff intervall, till exempel? 😉

Och apropå intervaller. Igår arrangerade jag ett litet löparevent på Kristinebergs IP med ett begränsat deltagarantal och stor medvetenhet kring att hålla socialt avstånd till varandra. Hade aldrig kunnat drömma om att intresset skulle vara så stort, för eventet blev snabbt fullbokat. Och vilken kväll vi hade! Så roligt och härligt peppande stämning. Precis så som det ska vara med löpning, tycker jag. Superjobbigt, om man vill – men också inkluderande och roligt. Med den där efterlängtade endorfinkicken efteråt som grädde på moset!

Vi började med uppvärmningsjogg, därefter löpskolningsövningar och körde sedan ett av mina favoritpass: Moneghettiintervaller, uppkallat efter den australiensiske maratonlöparen Steve Moneghetti. Tidseffektivt och smart eftersom du lätt kan anpassa passet efter just din nivå. Det ser ut så här:

2  x 90 sek + 4 x 60 sek + 4 x 30 sek + 4 x 15 sek

Du vilar lika länge som intervallen närmast före. Vill du göra som Steve så kör du 90- och 60-sekundersintervallerna i din tävlingsfart på 10 km och 30- och 15-sekundersintervallerna successivt snabbare. Dessutom kör du löpvila – alltså inte joggvila – utan mellan intervallerna springer du ungefär i din tävlingsfart på maraton (d v s för de flesta något snabbare än lugn distansfart). Men det går förstås utmärkt att antingen jogga lugnare eller gå under vilan, om du vill. Då kan du med fördel springa intervallerna något snabbare.

Efter det nerjogg i lugnt tempo, mina favvostretchövningar och sedan goodiebagutdelning. Stort tack än en gång till alla som kom och stor tack också till våra sponsorer Resorb ActiveNick’s och The Body Shop som såg till att alla fick med sig en fin, uppiggande påskpresent hem!

Det var flera av er som var med som önskade fler event av det här slaget, så man vet aldrig! Håll utkik i mina digitala kanaler, vetja! Och GLAD PÅSK!

Taggar

0 kommentarer

Skicka en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

Kategorier

Arkiv

Sök

Om Petra

Jag heter Petra Månström och är journalist och löpcoach. Du behöver inte springa jättefort, lyfta tungt eller prestera på något sätt för att läsa min blogg. Den vänder sig nämligen till helt vanliga människor som kämpar med att få vardagen att gå ihop. Ibland hinner vi träna, ibland prioriterar vi annat. Men vi är alla livsnjutare som tränar för att leva – inte tvärtom. Varmt välkommen hit!

Maratonpodden

Senaste inläggen