M

Häng med på min nya sommarutmaning

av | maj 15, 2018 | Samarbeten | 14 Kommentarer

Maran är överstökad och det är dags att hitta nya utmaningar i min träning. Och den här gången tänkte jag satsa på något som jag av egen erfarenhet vet ger riktigt bra resultat, bara man ger det lite tid och inte ger upp.
Sponsorbalk Powerade
När Powerade kontaktade mig och bad mig komma på en löparutmaning till både mig själv och dig som läser så kändes det först givet att välja ett lopp. Men sedan började jag fundera lite. Hade förra veckans tuffa erfarenhet från maran i Prag i färskt minne och kände att nej, det måste ju inte alls vara ett lopp. Tvärtom! För när jag tänker tillbaka på min löpning den senaste tiden så upptäcker jag genast ett område som jag har fuskat rätt mycket med. Med andra ord: här finns det stor förbättringspotential, en möjlighet till bättre flyt, snabbhet och styrka i löpningen. Nyfiken på vad det kan vara..?
Svar: löpteknikträning! Låter det simpelt? Det är det inte! Av egen erfarenhet vet jag att de perioder jag har lagt extra mycket krut på just löptekniken så har jag sprungit snabbare utan att ens tänka på det. Framför allt så har löpsteget blivit bättre och träningen har blivit så mycket roligare. Du vet känslan av att vara jättetrött i slutet av ett långt pass eller lopp men ändå känna att styrkan att hålla uppe tekniken finns? Har du hittills inte upplevt den har du mycket härligt att se fram emot, har du upplevt den men kanske tappat den så lovar jag att det finns hopp. Vi kämpar tillsammans!
Powerade
Powerade
Det bästa med att träna löpteknik är att det ger stora förbättringar i din löpning utan att du behöver kämpa dig igenom tuffa intervallpass. Däremot kan jag nästan garantera att du kommer att få träningsvärk, ganska rejäl sådan, om du inte är van. Mitt tips är därför att börja försiktigt – ett par övningar med 2-3 set kan räcka inledningsvis. När du sedan har fått upp ångan kan du gott och väl lägga ett helt pass på uppåt en halvtimme på enbart teknikträning. Men det tar vi längre fram i sommar! En annan stor fördel med teknikträning är att du minskar risken att drabbas av löprelaterade skador.
Vad är då löpteknikträning? Jo, det är olika övningar där man överdriver olika moment i löpsteget för att de när man sätter ihop dem på sikt ska ge ett mer effektivt löpsteg. Övningarna stärker framför allt upp fötter, vrister, vader, knän, ljumskar och höfter – alltså delar av kroppen som är mycket viktiga för en löpare. På bilden ovan ser du en av mina favoritteknikövningar, nämligen tåhävningar. En övning som är superlätt att lära sig men ger otroligt mycket, vader och fotblad får sig en rejäl omgång. Har du som jag haft upprepade problem med hälsporre är tåhävningar i det närmaste ett måste.
Powerade
Powerade
Powerade kom jag i kontakt med första gången under Lidingöloppet för några år sedan, då drycken var officiell sportdryck som serverades vid vätskekontrollerna. Jag ska på en gång säga att jag är väldigt kräsen när det gäller smak på sportdrycker. Självklart ska de göra sitt jobb i form av att återställa vätskebalansen, snabbt fylla på det bränsle som man förlorar vid träningen samt förbättra återhämtningen, men smaken tycker jag ofta att tillverkarna missar. Många drycker jag har provat under lopp smakar tyvärr inte särskilt gott och smakar inte drycken gott har jag ju inte heller något att se fram emot vid varje vätskestopp. Förutom funktionen är alltså smaken superviktig för mig och jag gillar verkligen Powerade, särskilt den blå varianten (smaken heter ”Mountain Blast”) med härligt frisk, bärig smak. Långtifrån klassisk ”sportdryckssmak” – på ett bra sätt. Att den dessutom påminner mig om min favvoläsk Vira Blåtira som jag tokdiggade på 80-talet gör ju inte saken sämre.
Lite mer information om Powerade:
Powerade är en isoton sportdryck (en isoton lösning innehåller lika mycket salt som kroppens egna celler) som innehåller kolhydrater, natrium och vätska, en kombination som hjälper din kropp att absorbera vätska och bibehålla vätskebalansen. Om du tränar eller tävlar med hög intensitet i mer än 45 minuter (eller oavsett intensitet i mer än 60 minuter) kan Powerade hjälpa dig att behålla rätt vätskebalans. Den levererar också bränsle snabbt till arbetande muskler, vilket hjälper dig att upprätthålla prestationsförmågan. Powerade finns i tre olika smaker och, till skillnad från vatten, stänger den inte av dina törstreceptorer i förtid. Med andra ord gör den att du känner dig törstig tills du har återställt vätskebalansen ordentligt.
Så, nu kör vi! Jag börjar med att lägga in 3 x 25 tåhävningar varje dag framöver – vilka hänger på?
Foto bilderna ovan: Emma Shevtzoff

Taggar

14 Kommentarer

 1. Sandra

  Vilken bra utmaning! Hoppas på att få inspiration att lägga in löpteknik i min träning. Tänker hela tiden att jag ska göra det men gör det inte. Heheh, lite omotiverad att göra. Känns lite lustigt när man springer där själv och gör höga knän och studsar runt.

  Svara
  • Petra Månström

   Vet exakt hur du menar! Just med löpteknikträning behöver många en lite extra skjuts =) Kram!

   Svara
 2. Kristina

  Löpteknik som utmaning, precis vad jag behöver.? Nu kanske den träningen blir av!

  Svara
 3. Emma Hällbacka

  Jag har tagit tag i min maraträning och tre veckor in i träningen får jag träningsvärk i plantar fascian och bestämmer mig på studs att tåhävningar och fotledsrörlighet ska bli ett stående (obs ordvits) inslag mellan kunderna i receptionen på jobbet. Så jag är självklart på! Är än så länge uppe i 20 x 2 men jag kör på ett ben i taget, lååångsamt.

  Svara
  • Petra Månström

   Mycket bra!! Grymt! Lycka till med maraträningen!!

   Svara
 4. Birgit

  Det låter som en bra utmaning! Jag behöver kontinuerlig löpteknik.
  Men jag hoppar över powerraden… det är inte gott, helt enkelt… (sorry)

  Svara
 5. Lisa

  Jag är med! Kör tåhävningar på en liten pall när jag borstar tänder. Skall vi göra dem på ett ben åt gången? Eller bägge?

  Svara
  • Petra Månström

   Välj själv 🙂 Ett ben åt gången är överkurs, men mycket effektivt!

   Svara
 6. Linnea

  Ja vad kul!! Älskar utmaningar. Tränar för fullt inför min första mara om drygt en månad.

  Svara
 7. Åsa Linder Carlberg

  Jag hänger gärna på ?? älskar att springa, men usel på att träna löp teknik och styrka. Tack Petra att du drar igång härliga utmaningar. Önskar dig en skön sommar. Kram ?

  Svara

Skicka en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

Kategorier

Arkiv

Sök

Om Petra

Jag heter Petra Månström och är journalist och löpcoach. Du behöver inte springa jättefort, lyfta tungt eller prestera på något sätt för att läsa min blogg. Den vänder sig nämligen till helt vanliga människor som kämpar med att få vardagen att gå ihop. Ibland hinner vi träna, ibland prioriterar vi annat. Men vi är alla livsnjutare som tränar för att leva – inte tvärtom. Varmt välkommen hit!

Maratonpodden

Senaste inläggen