backintervaller

Nästa vecka ska jag springa halvmara på Seychellerna och jag har förstått att bansträckningen ska vara kuperad. Kuperad bana, värme och hög luftfuktighet…

Hmm, hur tränar man inför det mitt i svensk vinter? Eftersom jag är urless på det väglag som står till buds för Stockholms löpare just nu (halt, halt, halt) så ställde jag mig på löpbandet på Nordic Wellness i närheten av där jag bor.

På vägen dit bestämde jag mig för hur passet skulle se ut:

15 minuter uppvärmningsjogg i lugnt fart
3 x 5 minuter löpning i 5 % lutning (distansfart) – 1 minut joggvila i 0 % lutning mellan varje intervall
2 minuter lugn mellanjogg
2 x 3 minuter löpning i något snabbare än tröskelfart (0 % lutning) – 1 minut joggvila mellan varje intervall
10 minuter nedvarvningsjogg i lugn fart
Stretching

Några förklaringar:

Distansfart är helt enkelt tempot jag har på mina distanspass, alltså lugn pratfart. Tröskelfarten är en fart som kan beskrivas som ”behagligt jobbig”, den farten då kroppen transporterar bort lika mycket mjölksyra som den producerar. Här får man känna sig fram, känn efter mer hur farten känns än vad bandet visar för hastighet. Det är din upplevelse och känsla som är viktigast, inte hur snabbt det går. Det här är ett riktigt bra pass som ger såväl fin styrketräning för löparmusklerna som fartträning. Extra bra mental träning att springa de snabba partierna på trötta ben. Helt enkelt toppen att köra under den uppbyggande perioden så här under vintern.

Det var riktigt skönt att få ta i lite, svetten lackade och jag var helt slut efteråt. Fast på ett bra sätt, nu vet jag att middagen kommer att smaka extra bra. Har du tränat något idag? Vad blev det i så fall?

(PS: Den snygga yogamattan som jag stretchar på i bilden ovan kommer från svenska företaget Grounded Factory. DS.)

Share: