M

Är löpartrenden på väg att avta?

av | mar 24, 2016 | Resor | 8 Kommentarer

Samtidigt som jag får pressmeddelanden om vikande intresse för de stora motionsloppen (ja, förutom de där superstora citymarorna som ju alltid kommer att dra folk) så tycker jag att jag aldrig har sett så många löpare passera utanför mitt fönster som nu. Och då har jag ju ändå hållit på och springa hyfsat regelbundet sedan slutet av 2009.
seychellmaraton3
Så frågan är om löpartrenden håller på att avta? Eller är det bara så att folk hittar andra lopp att springa än de stora loppen i Sverige? ”Runacation”, att kombinera resa med löpträning eller lopp är ju en trend på uppåtgående. Och så har vi hinderbaneloppen (Tough Viking, Toughest osv) som drar folk och även långloppen uppe i fjällen. Vi har ett ökande intresse för ultralöpning och så har vi ju crossfitutövarna som ju också har en del löpning i sina upplägg. Jag gillar den här utvecklingen, trender är ju aldrig roliga om de stagnerar och slutar utvecklas,
Vad tror ni, är löpartrenden på väg att avta eller har den bara bytt skepnad? Och i så fall, är den nya skepnaden bättre eller sämre än den gamla?

Taggar

8 Kommentarer

 1. Kjell.nilsson

  Började springa marathon 2008 känner ej till
  någon trend tvärtom allt färre yngre rör på
  Sig idrott o hälsa i skolan kan vara teori
  Ok i mina kvarter i Sthlm ser man något
  Fler som löptränar i åldern 35-45 är de nog
  Fler men i samhället som helhet nja tveksam
  Tror ej Sthlm maran blir fulltecknad men
  Man höjt antal pl två ggr sedan 08 .
  Glad-påsk
  Med eller utan trendspaning

  Svara
 2. Jan-Erik

  Den har bara bytt skepnad som så många gånger förr.
  Upplevelse mer än fart.
  Antingen vill folk ha mer för pengarna eller möjligtvis billigare lopp.

  Svara
 3. Lovisa

  Detta kanske är fel inlägg att kommentera på, men jag måste bara säga att du inspirerar verkligen ! Jag älskar dina inlägg på instagram och jag blir alltid peppad då jag läser din blogg. Idag har jag börjat löpträna igen och insett att fet är bättre att börja långsamt än att gå ut stenhårt. Nu ska jag börja löpträna 3-4 dagar i veckan och målet är att göra en svensk klassiker 🙂 så fortsätt med det du gör ! Kram

  Svara
  • Petra Månström

   Tack, fina du! Vad glad jag blir. Och klokt att du går ut lugnt, det kommer du ha igen framöver. Stort lycka till med klassikern!!

   Svara
 4. Sigurd

  Min spontana reflektion är att löpartrenden,
  å ena sidan, är i avtågande samtidigt som,
  å andra sidan, den allmänna träningstrenden
  är i stigande. Bl.a. så ökar cykelförsäljningen
  markant, sedan flera år – vilket ju är prima!
  Gällandes specifikt ultralöpning har jag svårt
  att se att det (långsiktigt) blir en populär
  motionsform. Är ju fö. väl känt att det från delar
  av den medicinska expertisen starkt, för att
  uttrycka det milt, ifrågasatts hur pass sunt
  det i praktiken är för en människa att jogga/
  löpa oavbrutet i 8-9 mil…

  Svara
 5. Sofia

  Jag vet flera som inte sprang regelbundet tidigare som börjat springa mer på senare tid. Det kanske även är så att flera upptäckt charmen med att springa som träning utan lopp som mål. Då blir det lättare att få en avkopplande effekt av löpningen, att känna sig nöjd efter varje runda och ingen stress om att prestera mot ett lopp i sikte. Jag är sådan men har sprungit flera lopp förut, även fast jag fortfarande deltar i något ibland. Löpning är enda sporten jag håller igång regelbundet och det beror också på att jag tycker om utomhusträning.

  Svara
 6. FIT by Emma Hå

  Jag anmälde mig till min allra första mara igår så för mig är den starkare än någonsin! Men jag upplever att stykreträning blivit en hård konkurrent till löpningen.

  Svara
 7. Jeanette

  Jag tror löpningen är här för att stanna.
  Den passar dagens livsstil – den funkar överallt o ingen tid till ett pass att stressa till.
  Men däremot kanske de som började springa för att det var just ”nytt o trendigt” har gått vidare…?
  O så kanske löpningen förändrats.
  Som du var inne på ~ mer upplevelser. Kanske mer njuta av en lugn runda i skogen.
  Men också att det ska vara mer kravlöst.
  Det är ju så många måsten på alla andra områden i livet, så man orkar kanske inte med ett område till med prestationskrav.
  Alltså hoppar man över att springa de där loppen man gjorde för några år sen…
  Ett av mina nyårslöften är att INTE springa ett enda lopp i år.
  Men det andra är att springa 100 mil 2016.
  Så på mig stämmer det in rätt bra det där! 🙂
  Kram J

  Svara

Skicka en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

Kategorier

Arkiv

Sök

Om Petra

Jag heter Petra Månström och är journalist och löpcoach. Du behöver inte springa jättefort, lyfta tungt eller prestera på något sätt för att läsa min blogg. Den vänder sig nämligen till helt vanliga människor som kämpar med att få vardagen att gå ihop. Ibland hinner vi träna, ibland prioriterar vi annat. Men vi är alla livsnjutare som tränar för att leva – inte tvärtom. Varmt välkommen hit!

Maratonpodden

Senaste inläggen