M

Är du också hälsoförvirrad?

av | jun 16, 2015 | Personlig utveckling | 6 Kommentarer

leopardtop

Foto: Privat.


Jag har en kompis som gärna vill gå ner lite i vikt. Då brukar jag påminna om att målet snarare borde vara att få kläderna att sitta bättre, alltså att öka muskelmassan och minska på fettet. ”Smalfet” är ju som bekant inte särskilt hälsosamt.
Hur som helst. Kompisen kämpar och kämpar, powerwalkar, PT-tränar och joggar och menar att ”Varför händer det ingenting? Jag äter ju så hälsosamt och tränar ofta!” Hon är väldigt hälsomedveten och lägger en stor del av sin inkomst på ekologiskt och närproducerat. Nötter, chiafrön, kokosolja och avokado är några av favoritlivsmedlen och absolut inget fel med det, jag äter själv ofta och gärna av dem. MEN: dessa livsmedel är näringstäta men också kaloririka. Visserligen är det nyttiga fetter, vitaminer och mineraler i mängd, men faktum kvarstår: får du i dig mer energi än du gör av med så tar ju överskottet vägen någonstans. Det här har jag i all ödmjukhet försökt att förklara för min väninna, men än så länge utan framgång.
Är det förresten något jag verkligen avskyr så är det ordet bantning. Jag associerar genast till pulver, soppor, späkning och ångest. Bantning suger, jag tror istället på att skapa en livsstil där bra mat, träning och lite ”själslig njutning” är självklara inslag. En vanlig missuppfattning hos många är att man kan äta stora mängder ”hälsosam” mat bara för att den är näringsriktig. Men nej, för mycket valnötter, cashewnötter, mandelgrädde, avokado, kokosolja eller vad det nu kan vara kommer inte att få dina kläder att sitta bättre.
I morse fick jag ett pressmeddelande med budskapet att svenskarna har tröttnat på alla hälsotrender. Huvudanledningen till detta uppges vara att de olika budskapen skapar förvirring och det är svårt att veta vad man ska tro på. Raw food, LCHF, paleo, levande föda, glutenfritt, laktosfritt…puh – ja, vem som helst går ju snart på knäna av alla budskap som ivrigt pumpas ut. Och absolut, vi som jobbar inom media gör sällan konsumenterna klokare i vår strävan efter uppmärksamhet och klick.
Jag är också trött på alla hälsotrender. Särskilt nu som gravid får man höra alla möjliga tokiga och mindre tokiga råd om vilken kosthållning man ska ha. Tänker på Dave Grohl i Foo Fighters som ramlade av scenen och bröt benet på Ullevi för några dagar sedan. Efter att en läkare fixerat benet på plats fortsatte Grohl konserten sittande på en stol. Så jäkla coolt och så sjukt mycket rock’n’roll! Tänker att den inställningen vill jag ha också till allt detta med hälsotrender, graviditet, träning och så vidare. Jag kör på, bara för att det är så underbart roligt att ha en kropp som funkar och mestadels hänger med på allt man hittar på. Skulle jag misslyckas så måste jag försöka resa mig ändå. Allt funkar, tror jag, bara viljan finns 🙂

Taggar

6 Kommentarer

 1. Kjell Nilsson

  Låna ut boken 100 grötrecept som
  Du fick av Uppsalalöparen Ingmar så
  Ordnar det sig både med ekonomi
  O hälsa.

  Svara
  • Petra Månström

   Gröt är bäst!

   Svara
 2. Rund är också en form!

  Jag får panik på alla dieter. Och på alla som (försöker) följa dem.
  På riktigt!! Men jag brukar bita mig i tungan. Man (jag) orkar liksom inte ta fighten……

  Svara
  • Petra Månström

   Frågan är vem som orkar ta fajten… Alla blir nog utmattade, förr eller senare…

   Svara
 3. Mia

  Vi skriver på exakt samma tema idag 🙂 Roligt! Och jag håller med och förstår om folk blir förvirrade. Det måste vi ändra på!

  Svara
  • Petra Månström

   Verkligen! Det är ju ganska enkelt egentligen, om man skalar bort allt snack 🙂

   Svara

Skicka en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

Kategorier

Arkiv

Sök

Om Petra

Jag heter Petra Månström och är journalist och löpcoach. Du behöver inte springa jättefort, lyfta tungt eller prestera på något sätt för att läsa min blogg. Den vänder sig nämligen till helt vanliga människor som kämpar med att få vardagen att gå ihop. Ibland hinner vi träna, ibland prioriterar vi annat. Men vi är alla livsnjutare som tränar för att leva – inte tvärtom. Varmt välkommen hit!

Maratonpodden

Senaste inläggen