M

Klä dig rätt för vinterlöpning!

av | jan 18, 2021 | Blogginlägg, Träning & hälsa | 2 Kommentarer

Jag får väldigt många frågor om tips på hur man ska klä sig för vinterlöpning, så det här inlägget kommer att handla om just det. Många tvekar ju inför att ge sig ut och springa under den kalla årstiden eftersom de är osäkra på vilken utrustning som krävs. Men jag lovar: det är ingen raketforskning!

Kommer du bara ut kan jag utlova många härliga pass och nyttig träning som stärker såväl kropp som huvud. För vinter är ju inte bara gnistrande vit snö och en värmande sol från klarblå himmel. Det kan också vara ösregn, snöblandat regn, hård vind – plus en massa andra scenarion. Medverkade nyligen i Nyhetsmorgon på TV4 och pratade vinterlöpning. Mer om det här.

Viktigt att nämna är också att vi alla är olika frusna av oss, så se det här som en fingervisning och inte hugget i sten. Prova dig fram tills du hittar ett upplägg som funkar för just DIG. Men redan nu kan jag säga att de flesta som är ovana vinterlöpare klär sig på tok för varmt. Tänk på att du ska ut och springa, även om du kör ett lugnt distanspass så kommer pulsen att öka mycket mer än när du promenerar. Så ha som princip att under inledningen av passet (de första 5-10 minuterna) jobbar du upp en skön arbetstemperatur i kroppen. Småfryser du lite i början är du helt rätt klädd. Bli alltså inte orolig om du fryser lite, jag kan med 99 procents säkerhet säga att du kommer att bli varm mycket snart.

Först och främst: ALDRIG BOMULL när du ägnar dig åt vinterlöpning! Bomull suger åt sig svett och kyler i vått tillstånd. Det är inget du vill ha på vintern. Ull eller funktionsmaterial i syntet är grejen!

Jag kör på lager-på-lager-principen. Det är smart eftersom det då bildas isolerande luftlager som skyddar effektivt mot kylan och dessutom går det lätt att reglera kroppsvärmen genom att ta av eller på ett lager. Ett smart tips är att springa med en liten smidig löparryggsäck, så att du enkelt kan ha med dig ett extra lager. Jag brukar dessutom nästan alltid (förutom på korta rundor) ha med mig en tunn dunjacka i löparryggsäcken för att inte bli nerkyld ifall något oförutsett skulle hända som gör att jag tvingas stanna.

Supersmidig löparryggsäck (Silva Strive Light) att ha ombyte i under passet. Ett tips om det regnar är att köpa en vattentät packpåse. Såväl löparryggsäckar som packpåsar finns hos Silva.

NÄRMAST KROPPEN

Närmast kroppen för mig som kvinna är en skön sport-bh ger bra stöd. Tänk på att även materialet i sport-bh:n är viktigt, undvik alltså bomull. Jag vill slå ett slag för sport-bh i merinoull eller en mix av syntet och merinoull. Så himla skönt! Smartwool, Icebreaker, Kari Traa och Pierre Robert några tillverkare med bra sport-bh:ar i merinoull (självklart mulesingfri!).

Ovanpå detta en långärmad tröja i merinoull eller syntetmaterial. Personligen gillar jag halvvägs dragkedja i halsen, så att jag kan reglera värmen genom att öppna när jag blivit varm. Tumgrepp, alltså ett hål vid ärmslutet där du kan sticka in tummen, är också skönt under extra kalla dagar.

Oops, glömde ju trosorna! 😉 Också viktigt med varma och sköna! Samma tänk här som vid val av sport-bh – och gärna boxermodell för att ge extra värme över rumpan, där jag lätt blir nerkyld.

MELLANLAGER

Mellanlagret ska ge extra värme och det är samma materialtänk här som alltid vid vinterlöpning: aldrig bomull – alltid ull eller syntetiska funktionsmaterial som transporterar bort fukt effektivt. Gärna blixtlås för enklare värmereglering. Ofta är det mellanlagret som ryker när man fått upp värmen och det är inte heller alltid jag har på ett mellanlager, det är bara vid väldigt sträng kyla. Vill också slå ett slag för västen, ett lite bortglömt plagg vid löpning. Perfekt som mellanlager när du vill få värme, men undvika att känna dig ”korvig” och få sämre rörelseomfång på grund av alla kläder.

YTTERLAGER

Det yttersta lagret ska skydda mot yttre element som vind, snö och regn. Idag finns det många moderna material som är såväl vind- som vattentäta OCH andas bra. Jackan får gärna gå ner en bit över rumpan och även ha en dragsko nertill, så att inte vind letar sig upp underifrån. Jag gillar lite lösare passform, så att man kan jobba med olika typer av lager utan att behöva känna sig som en Michelingubbe 😉

Tightsen jag föredrar vintertid skyddar mot vind och har gärna vindtäta ”paneler” framtill. Gärna också på rumpan! Här är det värt att lägga ner lite tid och energi på att hitta några favoriter som du gillar. Gärna blixtlås nertill också! Tänk på att även tights och jackor för längdskidåkning kan funka utmärkt även för vinterlöpning. Budgettips: tunna långkalsonger eller ”mamelucker” under dina vanliga långtights.

Förutom det jag redan nämnt så är det ju ofta mörkt på vintern. Så: se till att DU SYNS! Reflexväst, pannlampa, reflexdetaljer på kläderna och så vidare. Mycket viktigt, särskilt om du springer där det är mycket trafik. Mössa eller pannband på huvudet, skidgoggles kan vara skönt om det snöar eller blåser – och på händerna helst tumvantar. Fingervantar kör jag bara med om det är varmare än noll grader och är det kallare än cirka 10 minusgrader kör jag med rejäla skidhandskar i dun. Frysa om händerna är INTE kul!

Tips om det är riktigt, riktigt kallt och du vet med dig att du har känsliga luftrör: fundera på att införskaffa en värmeväxlare. Två välbeprövade tips är värmeväxlarmasken Airtrim och värmeväxlarröret Lungplus.

Till sist: VARMT LYCKA TILL och njut av din vinterlöpning! Det är verkligen en härlig frihetskänsla och enormt stärkande mentalt och fysiskt att springa utomhus i alla väder! Och håll utkik, inom kort kommer ett inlägg med mina bästa tips vad gäller löparskor för vinterlöpning!

Ofta får jag frågan om var man ska handla sina löpargrejor. Några webbshoppar jag handlar på regelbundet och som jag tycker har ett bra sortiment för vinterlöpning är t ex:

Varmt lycka till med shopping och din vinterlöpning! Kram!

Taggar

2 Kommentarer

  1. Sandra

    Bra tips! Vill komplettera listan med keps som är väldigt skönt skydd för ansiktet om det snöar eller regnar. 👍

    Svara

Skicka en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

Kategorier

Arkiv

Sök

Om Petra

Jag heter Petra Månström och är journalist och löpcoach. Du behöver inte springa jättefort, lyfta tungt eller prestera på något sätt för att läsa min blogg. Den vänder sig nämligen till helt vanliga människor som kämpar med att få vardagen att gå ihop. Ibland hinner vi träna, ibland prioriterar vi annat. Men vi är alla livsnjutare som tränar för att leva – inte tvärtom. Varmt välkommen hit!

Maratonpodden

Senaste inläggen