M

5 grymma träningstips till nyblivna mammor

av | feb 11, 2016 | Blogginlägg | 7 Kommentarer

petra3
Jag efter ett skönt distanspass runt Kungsholmen för ett par veckor sedan. Foto: Petra Månström.
Älskar du liksom jag att träna? Jag får ofta frågor från gravida och nyblivna mammor om det här med när man kan börja springa igen efter förlossningen, samt även när man kan plocka upp annan träning igen förstås.
Jag har försökt sammanfatta mina tankar i fem punkter – och så vill jag förstås betona att jag inte är någon expert. Det här är 5 saker som fungerade för mig:
LÄS OCKSÅ: Mina 5 bästa tips: så tar du ut dig till max!
1. Lyssna på kroppen!
Det här är det absolut viktigaste tipset. Du är den främsta experten på din kropp, så våga lita på din magkänsla. Känns det inte riktigt bra när du är ute och powerwalkar eller springer? Sakta ner och ta det lugnt. Lita på din känsla och ta ett steg tillbaka i din upptrappning av träningen. Kroppen kommer att tala om för dig när den är redo, bara du lyssnar ordentligt på den.
LÄS OCKSÅ: Från surtant till glad tjej
2. Våga testa andra träningsformer
Är du inbiten löpare och kan inte bärga dig tills du får ge dig ut och springa och uppleva den där härliga frihetskänslan igen? Det kan kännas väldigt segt att inte kunna springa, men bäckenbotten och andra vitala delar behöver få läka ihop i lugn och ro och då är inte löpning direkt att föredra. Men! De goda nyheterna är att det finns andra, skonsammare träningsformer som ger minst lika effektiv och rolig träning. Till exempel spinning, som jag tränade fram till dagen före förlossningen. Första spinningpasset körde jag två veckor efter förlossningen och det kändes toppen. Styrketräning kan jag också rekommendera, liksom yoga.
LÄS OCKSÅ: Gymmet har blivit krogen för svenska singlar
3. KNIP!
Känns bäckenbottenövningarna du fick med dig hem på ett papper från barnmorskan mossiga och trista? Jag erkänner att jag själv tänkte så, men blev snabbt påmind om hur otroligt effektiva dessa övningar är. Så bit ihop och gör de där knipövningarna så fort du kommer åt: när du borstar tänderna, när du väntar på bussen, när du kissar (”knip” av strålen!) och så vidare. Du kommer att märka stora, stora skillnader och du kommer att komma tillbaka snabbare till löpningen och annan hoppträning om du gör din kniphemläxa.
4. ”Gogga”!
Met det menar jag en mix av gång och lätt löpning. Det var så jag själv startade upp med min löpning drygt en och en halv månad efter förlossningen. Jag varvade partier av rask gång med lugn löpning och lyssnade noga på kroppen. Minsta lilla obehagskänsla och jag började gå lugnt. Perfekt om du har sällskap som kan köra vagnen med bebis i och du springer fram och tillbaka till vagnen och sedan går en bit, springer fram och tillbaka osv.
5. Sätt upp mål
När man startar upp träningen efter graviditet och förlossning kan det kännas väldigt trögt i början. Och visst kommer det att lossna, bara du håller i och inte ger upp. Men att sätta upp ett mål med träningen kan vara sporrande och få dig att göra även de där passen som du annars gärna hade skippat. Målet kan vara ett lopp, en träningsresa eller att klara av att springa en viss sträcka. Till exempel. Välj det som du vet att du går igång på. För min del har jag satt upp maran i Prag som mål i maj i år. Målet är att ta sig runt, inget annat. Noll krav och hundra procent fokus på att ha kul!
Har du fler tips? Kommentera gärna! Och lycka till med träningen!

Taggar

7 Kommentarer

  • Petra Månström

   Gullig du är!

   Svara
 1. Lisa & livet från den ljusa sidan

  Bra tips! Jag har kört bebispassen på gymmet, så skönt att ha någon som påminner om knipet under träningen. Har sjukt stor respekt för det där med att kanske börja för tidigt och tycka att det känns bra men så slår det tillbaka senare (rimmar inte bra med att älska träning och vara otålig…).
  Gick nyss på workshop i träning efter graviditet hos lofsangruppen. Det var superbra både för förståelse, teknik och att förstå mitt eget nuläge – så det är mitt bästa tips. Väldigt värd investering!

  Svara
 2. Lisa & livet från den ljusa sidan

  Bra tips! Jag har kört bebispassen på gymmet, så skönt att ha någon som påminner om knipet under träningen. Har sjukt stor respekt för det där med att kanske börja för tidigt och tycka att det känns bra men så slår det tillbaka senare (rimmar inte bra med att älska träning och vara otålig…).
  Gick nyss på workshop i träning efter graviditet hos lofsangruppen. Det var superbra både för förståelse, teknik och att förstå mitt eget nuläge – så det är mitt bästa tips. Väldigt värd investering!

  Svara
 3. Karin

  Det finns superbra mammatränings-pass till exempel Strong Mama på SATS, och liknande på andra gym. De är toppen för att få träningen att bli av! På SATS kan man dessutom köra online-pass hemma om man inte känner för att dra iväg till Mini-SATS o.s.v
  Vill man träna konditionen, men inte känner sig redo att börja jogga och inte tycker promenader ger något längre är mitt tips att söka upp en riktigt lång (och ganska brant) backe och gå backintervaller med vagnen!
  Och som du säger, knip – även om det är trist:)

  Svara
 4. Petra Månström

  Härligt!!

  Svara

Skicka en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

Kategorier

Arkiv

Sök

Om Petra

Jag heter Petra Månström och är journalist och löpcoach. Du behöver inte springa jättefort, lyfta tungt eller prestera på något sätt för att läsa min blogg. Den vänder sig nämligen till helt vanliga människor som kämpar med att få vardagen att gå ihop. Ibland hinner vi träna, ibland prioriterar vi annat. Men vi är alla livsnjutare som tränar för att leva – inte tvärtom. Varmt välkommen hit!

Maratonpodden

Senaste inläggen