M

Solglasögon för bebisar?! Resfeberpanik!

av | feb 10, 2016 | Resor | 26 Kommentarer

solglajjor
De här hittade jag vid en googling. Solglajjor för barn 0-2 år, accepterar era bebisar sådana? Foto: Skärmdump från Barnresebutiken.
Alltså, nu behöver jag hjälp av er fantastiska föräldrar därute! Jag sitter och planerar en resa till tropiska breddgrader (snittemperatur dagtid 29 grader och hög luftfuktighet) och hela familjen ska med.
Och då uppstår MILJONER frågor som jag inser att jag inte har den minsta koll på. Som till exempel:

 • Ska bebisar ha solglasögon?
 • Vad ska bebben ha på sig när det är varmt och fuktigt?
 • Kan man bada med bebisen i havet och/eller poolen? Eller ska man låta bli?
 • Vad gör man om bebisen blir uttorkad? Och hur vet man att den är det? Hur förebygger man?
 • Kan man smörja in dem med solskydd eller är det bara kläder som gäller?
 • De här UV-kläderna som jag har sett, finns de i så små storlekar som till en fyramånaders bebis? Var hittar jag sådana?
 • Hög luftfuktighet, hur påverkas bebis av det?

Ja, ni hör ju. Har miljoner frågor till, men vi kan börja med de här. Hjälp mig, please!
Hälsningar Hönsmamman

Taggar

26 Kommentarer

 1. Sandra

  Här finns det Uv kläder även för den minsta.
  http://www.jollyroom.se/barnklader/uv-bad
  Sen skulle jag vilja påstå att du vet när bebisen är uttorkad om du byter färre kissblöjor än normalt. Sen kan du också gå på att en bebis 0-6 månader behöver ca 150ml vätska per kroppskilo o dygn. 🙂
  Och om A verkar loj, slö, bara sover hela tiden ska man nog kolla upp det. 🙂

  Svara
 2. Anna

  Läs Anna Brolin TV4:s blogg, hon skrev ett jättebra inlägg i detta ämne alldeles nyss då de varit i Thailand med sin bebis.

  Svara
  • Petra Månström

   OK!

   Svara
 3. Anna

  All utrustning du kan behöva till bebis för resan finns att köpa på babyland.se De har kampanj just nu.

  Svara
 4. Malin

  Har svar på vissa frågor.
  1. Ingen solkräm på barn under två. Utan det är heltäckande kläder som gäller.
  2. Ja, det är bra om bebisen har solglasögon. Bebisars ögon är t.o.m känsligare än vuxna så det är extra viktigt. Sen är det ju inte självklart att bebisen accepterar glajorna. Men värt ett försök!
  3. SOLHATT.
  4. Bebis i pool/hav går väl bra men tänk på att bebisars hud är väldigt känslig och det brukar vara en hel del klorin osv i pool. Oklart hur bebisens hud reagerar. Så kanske bra att minimera badtiden? PS. Heltäckande uv-kläder är viktigt.
  Hoppas ni får en fantastisk semester!

  Svara
  • Petra Månström

   Tack snälla! Bra råd 🙂

   Svara
 5. EnAnnanAnna

  Bästa kläderna är supertunna blusar och byxor men som är långärmade/långbenade (haha). Då blir det inte för varmt. Kappahls Newbie brukar ha sådana varianter – kolla både i butik och begagnat på tex Tradera. Så, tunna kläder + skugga!

  Svara
 6. Annika

  Vi var 2 månader i sol och värme när A var 3-4 månader. Vi smorde inte in henne alls eller hade några UV-kläder, hon var ju i skuggan jämt ändå. Inga solglasögon heller, men hon hade en solhatt. Jag ammade henne då så det var väldigt praktiskt, hon åt oftare minns jag eftersom hon antagligen blev törstigare. När hon var runt 9 mån var vi i solen igen och då hade vi köpt vätskeersättning (för små barn) och blandade i välling och ersättning. Vet inte om det finns för mindre barn?

  Svara
 7. Maria

  Ang. Solglasögon, hade samma typ som du visar till min kille och han accepterade dem så länge jag väntade tills man faktiskt var ute i solen innan man satte på dem. Förstod först inte varför han freakade ut när man satte på dem inomhus men det blir samma effekt som ögonbindel eftersom barnglas är mörkare än vuxnas solglasögon. Han såg alltså inte alls med dem inomhus….

  Svara
 8. Susan

  Vi har gjort många långresor med våra tre små barn man märker när de inte mår bra . Hög skyddsfaktor solhatt och kläder på , tror inte man ska nojja då himla mycket

  Svara
  • Petra Månström

   Hehe, det är nog den biten jag måste jobba med mig själv kring. Att inte noja. Lugn mamma, lugn bebis 😀 Bra att du påminde!

   Svara
 9. J

  Vi har rest mycket med våra barn och skulle säga såhär; håll bebisen i skugga och skippa uv-dräkter och solskyddsfaktor, om ni ändå är ute i sol funkar heltäckande kläder. Tänk på att ha en bra resevagn med parasoll så att barnet kan sova ute i skuggan utan att behöva varm filt över suffletten. Skippa pool och hav, lite plask med fötterna funkar väl men mer än så är onödigt för infektionskänsliga småttingar. Ta med vätskeersättning för bebisar men blanda INTE i vällingen eller ersättningen. Gör som det står på paketet, annars kan det bli fel balans och stjälpa mer än det hjälper. Solglasögon har vi inte haft på så små barn, kör på stor solhatt istället. Lycka till!

  Svara
 10. J

  Och just det- ta med babyskyddet! Saknas ofta bra alternativ utomlands och det är ju grymt att kunna hyra egen bil.

  Svara
 11. Kjell.Nilsson

  Instämmer med Susan .
  Små barn trivs bäst i skuggan frun vid playan ev. anhörig drar iväg med vagnen
  bra sätt att upptäcka resmålet.Solen lyser ofta från fel håll vet ej hur många km
  jag dragit barnvagn vänd åt fel håll.Parasoll till barnvagn helt värdelöst.
  Möjligen köpa strandparasoll för cirka 150 kr finns där de säljer badbollar m.m.
  Är fortfarande nojig att barnen ska vara likbleka efter att surfat ej på vågen
  utan vid hotellet oftast inomhus .ha ha ha

  Svara
  • Petra Månström

   Aha, är parasoll till vagnen inte bra? Jag trodde det var oumbärligt?

   Svara
 12. A

  Liknande solglasögon som på bilden är superbra och finns bla. på goodforkids.se. Där finns också solskyddsfaktor att köpa till baby, ekologisk och helt parfymfri. Vi har kört det på våran 8-månaders händer och fötter eftersom de inte går att täcka och bränns lätt.
  Vara i skuggan så mycket det går, men även där får barnet färg så man ska absolut ha tunna täckande kläder på och solhatt. I solen/poolen gäller UV-kläder samt en bra solhatt som går ner över nacken (finns på polarn och pyret).

  Svara
 13. Zandra

  Vi var i Grekland med vår första när han var 8 månader. Då åt han visserligen mat och drack vatten så det enda att tänka på då var att ”vattna” honom ordentligt. Han fick lite värmeutslag de första dagarna men det gick över. När tvåan var fyra månader bar vi i Thailand. Visserligen inte så fuktigt men varmt. Ammade henne plus att hon åt en del frukt. Hon badade korta stunder i poolen, då med uv-kläder. Tänk på att såna kläder blir väldigt varma när de är torra. Annars hade vi henne i skuggan i bara blöja eller naken, annars någon enkel body, solhatt också. Pyjamas på natten pga AC:n. Som nåfögon skrev- parasoll till vagn funkar sådär. Oftast sitter de så dåligt men kan ändå vara bra vid just sovtillfällen. Vi har också haft myggnät.

  Svara
 14. Zandra

  Fortsättning…
  Var i Thailand nu igen och då blev sonen, nu 6 år, uttorkad. Det regnade en del så det var fuktigt och då är det tydligen lättare att bli uttorkad. Började med utslag på halsen och sen vlev han hängig för att tillslut kräkas. Han fick vara inne på rummet, dricka vätskeersättning och ha en blöt handduk på pannan. Det tog ett par dagar men sen var han pigg igen. Vätskeersättningen smakar ganska illa så häll i en skvätt juice för godare smak.

  Svara
 15. Lisa & livet från den ljusa sidan

  Jag har rest mycket med barn, kolla här för den ultimata packningslistan (kanske för lite äldre barn/ längre resa men vissa tips är verkligen bra även för bebisar.
  Åker själv i mars när vår minsta blir 4 månader.
  Tips till dig utifrån frågorna;
  – ingen solskyddskärm, den står ändå sällan rätt. Köp solskyddsfilt och/eller skärm (se länken ovan)
  – solhatt bra och sådan keps med stor skärm man kan bada i (såg nyss bra på Åhléns) – något litet bad kan ju bli aktuellt även om så små inte direkt ligger i länge/ofta
  – gärna sova dagtid i AC om det är tok-varmt
  – uv-kläder är oftast små i stl, gå upp lite i stl om du inte hittar och så räcker de längre
  Ha en härlig resa!

  Svara
 16. Lisa & livet från den ljusa sidan

  Jag har rest mycket med barn, kolla här för den ultimata packningslistan (kanske för lite äldre barn/ längre resa men vissa tips är verkligen bra även för bebisar.
  Åker själv i mars när vår minsta blir 4 månader.
  Tips till dig utifrån frågorna;
  – ingen solskyddskärm, den står ändå sällan rätt. Köp solskyddsfilt och/eller skärm (se länken ovan)
  – solhatt bra och sådan keps med stor skärm man kan bada i (såg nyss bra på Åhléns) – något litet bad kan ju bli aktuellt även om så små inte direkt ligger i länge/ofta
  – gärna sova dagtid i AC om det är tok-varmt
  – uv-kläder är oftast små i stl, gå upp lite i stl om du inte hittar och så räcker de längre
  Ha en härlig resa!

  Svara
  • Petra Månström

   Tack snälla du!!!

   Svara
 17. Kjell.nilsson

  Ang parasoll Testade olika tar stor plats i packningen
  Men det kanske utvecklats bättre modeller ?
  En fördel om baby ligger på filt
  Eller liknande kan man använda vagnparasoll
  Alltså ta loss från vagnen.

  Svara

Skicka en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

Kategorier

Arkiv

Sök

Om Petra

Jag heter Petra Månström och är journalist och löpcoach. Du behöver inte springa jättefort, lyfta tungt eller prestera på något sätt för att läsa min blogg. Den vänder sig nämligen till helt vanliga människor som kämpar med att få vardagen att gå ihop. Ibland hinner vi träna, ibland prioriterar vi annat. Men vi är alla livsnjutare som tränar för att leva – inte tvärtom. Varmt välkommen hit!

Maratonpodden

Senaste inläggen