M

Vuxenmobbning år 2019 – så omodernt!

av | apr 10, 2019 | Karriär, Livet, Personlig utveckling | 35 Kommentarer

Har länge funderat på om jag ens vill eller borde skriva det här inlägget. Men tidigare, en del flera år gamla, händelser i kombination med saker som hänt den senaste tiden fick mig på andra tankar.
Låt oss skruva tillbaka tiden ett par-tre år. Jag står i ett presstält och laddar upp inför ett millopp här i Stockholm. I närheten sitter en manlig löptränare som jag känner igen. Våra blickar möts och en stund senare hör jag honom säga till sitt sällskap, högt så att jag hör:
”Ja, i dessa tider kan tydligen vem som helst få sponsring med både skor och kläder utan att ens springa snabbt. Tänk så det kan bli!”
Jag kände ett sting av obehag och kastades tillbaka ytterligare ett par år i tiden, då jag precis hade startat Maratonbloggen på SvD.se och chefredaktören fick ta emot en del mejl från missnöjda läsare som tyckte att tidningen nu hade nått en ny lägstanivå när man haft mage att ta in en löparbloggare som inte ens var snabb. Varför inte ge utrymme åt någon av våra duktiga, svenska elitlöpare istället? Låta någon som tar sin löpning på allvar dela med sig av sin träning istället för en fånig, långsam och ytlig snärta.
Den där typen av pikar, oftast från män, har återkommit med regelbundenhet genom hela min karriär som löparinspiratör. Pikarna handlar nästan uteslutande om att mitt budskap är löjligt, att jag inte borde få utrymme eftersom jag inte är någon ”riktig löpare” och att jag är patetisk som tränar och jobbar ihop med löparstjärnor som Malin Ewerlöf och Anders Szalkai. Visst är det så att många blir provocerade när en kvinna tar plats, inte minst i en traditionellt manlig sport som löpning – och dessutom tjänar pengar på det.
Jag tror på det jag gör och älskar att inspirera andra och förmedla kunskap om löpning till motionärer som ser sin träning som en härlig guldkant i tillvaron. Inte som det enda de lever för. Jag tror på att vara snäll och att vara inkluderande och det tänker jag fortsätta med.
Varför skriver jag det här? Jo, för att jag vill sätta ljuset på att problemet finns. Inte minst mot bakgrund av fjolårets #metoo-händelser känns det extremt forntida att det här ens existerar. Den senaste tiden har det dessutom hänt saker som har gjort mig mer uppgiven än ledsen. Uppgiven därför att det är vuxna människor, som dessutom är föräldrar, som ligger bakom det här trista beteendet. Tänker absolut inte ge dem utrymme, av den enkla anledningen att det förmodligen är just det de vill.
Men just för att det här unkna beteendet existerar måste vi prata om det och uppmärksamma det. Prata om varför det är så här och att det inte är okej att bete sig så här. Inte någonstans.
Foto bilden ovan: Emma Shevtzoff

Taggar

35 Kommentarer

 1. Annika

  Sjukt barnsligt men vilka bajskorvar!!!

  Svara
 2. Maja Olsson

  För mig är detta beteende så främmande. Men jag känner igen en skitstövel när jag ser en.

  Svara
 3. Coyntha

  Du är en fantastisk löpare och inspiration! Fortsätt så! kram

  Svara
   • Jackie

    Petra, du är fantastisk!
    Jag har nyligen upptäckt dig, Maratonbloggen, Ewerlöf & Månström och har varje dag de senaste veckorna lyssnat på dina/era poddavsnitt.
    Jag tycker du är otroligt proffsig och en grym inspirationskälla.
    Vilka j-vla idioter det finns och vilket barnsligt beteende. Jag förstår att det svider men du ska veta vi är många som har dig som förebild ?

    Svara
 4. Eva Jondelius

  ja vad säger man? En del är bara så små i tanken. Ska inte sänka mig till deras nivå och anklaga dem för avundsjuka, småsinthet etc. Vill bara säga att det är gött att det finns inspiratörer som inte utger sig för att vara elit utan precis som vi andra, motionär. Även om du är på en helt annan nivå än min försöker du inte göra dig större eller bättre än du är. Fortsätt du på den bana du valt och så enas vi om att i fortsättningen säga ifrån om vi hör dumma kommentarer.

  Svara
 5. Maria öhman

  Det är sådana personer dom du som tar fram och inspirerar oss vanliga motionärer som inte någonsin kommer bli någon elitlöpare men älskar att träna och vill få tips och inspiration av en sån fin människa som du Petra. Tack❤️

  Svara
 6. Sara

  Människor som har problem med att vissa lyckas fixa sponsorer och andra inte har inte förstått den nya influcenser-ekonomin. Självklart får den som lyckas inspirera flest och därmed får flest följare bäst sponsorer, oavsett om man springer sina rundor i skogen i ett 6:30 tempo eller på löparbanan och kör 4:20 som uppvärmning. Tiden är ju oväsentligt i det här sammanhanget. Så vitt jag vet springer varken Kardashians eller Bianca Ingrosso, men de har också sponsorer och tjänar cash. Vad är problemet? Fattar att gliringarna inte känns kul. Men Petra, du får liksom inte bry dig. Skaka av dig bara. Just keep on running. You can run on for a long time…

  Svara
 7. Helena

  Men alltså vad är det för fel på folk?!?!
  Blir ju mörkrädd av tanken på att barn ska växa upp med dessa vuxna som förebilder…

  Svara
 8. Petra

  Det där är så jäkla töntigt, blir såå trött! De människor som inspirerat mig som snigellöpare, som jag är, inte du Petra. Det är de som är genuint intresserade och älskar sin sport och är glad att man vill DET är coaching!!! Du är så underbar och fortsätt vara den du är ???‍♀️

  Svara
 9. Camilla

  Bra att du lyfter det även om jag tycker att det är skamligt hur en del beter sig mot andra.
  Du är grym ❤️

  Svara
 10. Carina

  Av någon anledning anser många män att deras åsikter är så otroligt viktiga och intressanta att alla bara måste få dem till sig, vare sig vi bett om det eller inte.

  Svara
 11. Lillian

  Nä mobbing oavsett ålder verkar vi inte bli av med i första taget! Är själv precis inne i en riktig härva med sådant. Blir så trött på att man så ofta blir ett hot mot andra bara för att man själv har gett sig fan på att lära sig och bli bättre på något. När man väl lärt sig efter mycket slit då måste man passa sig för att visa det. För gör man det är man ett hot. I det här fallet kan jag inte låta bli att tänka på titeln på Madeleine Albrights bok: Det finns en särskild plats i helvetet för kvinnor som inte hjälper varandra. Jo, där lär det vara fullt vid det här laget!
  Stå på dig och låt ingen ta sig rätten att förminska dig. För du är perfekt precis som du är!

  Svara
 12. Carina

  De stropparna har ju inte förstått någonting. Det finns ett stort intresse för löpning bland många och vad kan en nybörjare (blivande skomärkekund) identifiera sig med? En som gör milen på 35? Blir galet arg! Fortsätt Petra!

  Svara
 13. JENNY

  Följt dig sedan Spring!-serien och sedan via Maratonpodden. Ofta reflekterat över din avväpnande och avslappnade stil vid intervjuer som gör att du får fram de guldkorn som så många andra missar. Du har verkligen en känsla för det där och då spelar det ingen roll om den du intervjuar håller på med en sport som jag knappt visste existerade, det blir intressant ändå. Jag ser dig och Anders Hansson som verkliga inspiratörer som det alltid går att komma tillbaka till när det känns tufft med träningen eller kanske främst när motivationen sviktar.

  Svara
  • Kjell.nilssson

   Ser att ”Jenny” varit med sedan spring,o svd kul då är vi två…
   Ska begränsa mig till sponsring är 58 år tog nyligen en koll på nja vi kallar det mix av streetwear o träningskläder i Tokyo en del skulle ej vara ok efter ett långpass i snömos..men helt ok på jobbet,krogen !
   Genom åren har du visat upp både träningskäder som tål tuffa tag o även lite annat…det fattar ej många gubbar de har noll koll…den ev tid man har på lopp betyder noll…du har jobbat hårt i många år och når ut…Malin E samt Anders S är bra förbilder har träffat båda… men de yngre som följer dig vet nog ej vilka de är ?så de är nog glada att få arbeta med dig ibland

   Svara
 14. Lotta

  Tråkigt att folk måste yttra sina idiotiska komentarer. Du inspirerar så mycket och så många. Fortsätt med det!
  Utan dig hade jag nog inte sett mig som löpare. Just för att folk, oftast män. Har åsikter gällande farten.
  Tack för att du finns och sprider löparglädje!
  ♥️

  Svara
 15. Linda

  Älskar att du är så engagerad, inspirerande och generös! Nu när jag också mött dig live vet jag hur genuin du är! ❤️ Precis som du tror jag att förebilder är lättare att knyta an till när man känner igen sig- dvs du får alla möjliga typer av människor att vilja prova/ utöva löpning! Kan det bli bättre? Ur ett större hälsoperspektiv gör du verkligen skillnad! Snobbiga, småaktiga typer kommer tyvärr alltid finnas. Låt inte dem ta plats, det är de inte värda. Fortsätt som du gör, du är grym! ???

  Svara
 16. Lina

  Du är grym och så inspirerande! Fortsätt precis som du gör!

  Svara
 17. Johanna

  Exakt, så omodernt. Man är löpare om man springer, oavsett hur fort eller snyggt.. Att inspirera andra är ju grymt, det är ju bra när det finns inspiration från många olika nivåer av löpare, att vi ser att alla kan bli löpare, man behöver inte springa milen under 35 liksom 🙂

  Svara
 18. Mattias Skoog

  Usch fyfan för såna missunnsamma, avundsjuka och genomusla människor! Du är grym och proffsig, duktig och intressant att läsa och lyssna på!
  Hoppas att de jävlarna får löparknä och gubbvad allihopa.
  Keep up the good work!

  Svara
  • Petra Månström

   Ja, det är sorgligt. Hoppas de kommer till insikt någon gång.

   Svara
 19. Maja Olsson

  Jo rå. Gubbvad och slitna hälsenor har de, det är ett som är säkert. Skulle snabbt behöva behandlas för detta med tanke på Hansen forskning. Då kanske bitterheten släpper………i löparspåret istället för att sippra ut över ja andra.

  Svara
  • Annika

   Haha, precis! När hörde man om att de sprungit ett pass utan smärta liksom? Och till Petra; vi ser igenom den där skiten! Skit i dom. Måste vara jobbigt att vara sist på bollen med podd i genren. Lågt att sparka på dig som
   var bland dem första att starta en (nu två!) framgångsrik och vällyssnad löparpodd.

   Svara
 20. Cecilia H

  Jag tycker att det är intressant att det är ”dig som löpare” som verkar värderas. Det jag tycker lyser igenom i dina kanaler – både som skribent och i intervjuer är att du är en duktig journalist. Sedan att ämnet är inördat på främst löpning tycker just jag är superintressant, men jag är rätt så säker på att om du valt ett annat ämne i dina kanaler hade det varit lika bra.

  Svara
 21. Katarina Magnusson

  En anledning till att jag följer dig är, just att du inte är elitlöpare. En annan är att du visar upp en mångsidig och mänsklig sida. Just nu joggar jag själv sporadiskt och styrketränar mest, så jag är mer intresserad av dig som människa. Du bjuder på dig själv och tar ofta upp ämnen som får mig att tänka till. Det gillar jag verkligen. Sen skriver du så bra och har fina inspirerande bilder. Det krävs så mycket mer än snabba tider (jag tycker för övrigt att du är supersnabb!) för att inspirera andra. Människor med negativa synpunkter begriper uppenbarligen inte det. De behöver bättre kunskaper kring det. Kanske skulle de samla mod och själva försöka vara bra förebilder och inspiratörer med allt vad det innebär…
  Du är modig, stark och unik! Glöm aldrig det!

  Svara
  • Petra Månström

   Fina du! Vilken värmande och fin kommentar! Bra skrivet! Kramar

   Svara
 22. Daniel

  Det första jag tänkte när jag läste posten din var: varför sa han det? Och svaret är givet: avundsjuka. Några tror at kan man springa fort, så borde man få pengar. Realiteten är at sponsorer inte bryr sig om fart, men om synlighet, och positiv omtal. Och där är du några kilometer före dom andra. Så tänk heller på det, och skratta lite överbärande over avundsjuka killar som inte förstår livets realiteter.

  Svara
 23. Birgit

  Jag blir så upprörd… att det ska vara så svårt att vara snäll??
  Och så ”den svenska avundsjukan”, att inte kunna unna någon annan framgång. Usch!
  Håller med dig helt och fullt, att vuxna människor håller på så här!
  Du är iaf en inspiration och rolig att följa! Din inställning till löpning är så bra och peppande. (kanske för att jag själv är så långsam, men springer ändå) De som vill följa någon som skriver om löpartider mm kan ju följa någon annan.
  Så, fortsätt med det du gör!

  Svara

Skicka en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

Kategorier

Arkiv

Sök

Om Petra

Jag heter Petra Månström och är journalist och löpcoach. Du behöver inte springa jättefort, lyfta tungt eller prestera på något sätt för att läsa min blogg. Den vänder sig nämligen till helt vanliga människor som kämpar med att få vardagen att gå ihop. Ibland hinner vi träna, ibland prioriterar vi annat. Men vi är alla livsnjutare som tränar för att leva – inte tvärtom. Varmt välkommen hit!

Maratonpodden

Senaste inläggen