M

Vanligt strösocker bättre än många sportdrycker

av | nov 30, 2015 | Blogginlägg | 2 Kommentarer

runners_feet

Forskare har funnit att vanligt strösocker utspätt i vatten är mycket mer effektivt än många sportdrycker vid långdistanslöpning. Foto: Wikimedia Commons.


Vill du lyckas bra på ditt nästa lopp? Då kan du glömma energidrycker, geler och liknande. Nu har forskare nämligen funnit att en matsked vanligt strösocker är den överlägset bästa hjälpen mot trötthetskänslor under långa lopp.
Att dricka en lösning bestående av sockret utblandat i vatten kan enligt den nya studien vara skillnaden mellan succé och fiasko. Forskarna studerade hur uthållighetsträning påverkade leverns glykogennivåer hos en grupp långdistanscyklister och vad som kunde göras för att motverka utmattning. Man testade en rad olika sackaros- och glukosbaserade drycker för att ta reda på vilken effekt olika kolhydrattyper hade (sackaros är vanligt vitt strösocker och glukos är detsamma som druvsocker). Det man fann var att intag av kolhydrater i form av antingen glukos eller sackaros motverkade minskningen av kolhydratdepåerna lagrade i levern och på så sätt avvärjdes trötthetskänslorna.
Såväl sackaros (i form av strösocker) och glukos är viktiga kolhydrater som ofta kallas ”enkla sockerarter”. Den största skillnaden dem emellan är att en sackarosmolekyl består av en glukos- och en fruktosmolekyl som sitter ihop. Det verkar som att man genom att kombinera olika typer av sockerarter kan göra att tarmen absorberar dem bättre.
Allt fler sportdryckstillverkare använder numera sackaros eller en blandning av glukos och fruktos, men många förlitar sig fortfarande på endast glukos. Forskargruppen varnar nu för att drycker baserade på enbart glukos kan irritera tarmen och menar att varianter baserade på sackaros är att föredra.
Vi har idag en relativt god förståelse för hur kolhydratdepåerna i musklerna påverkas av kost och träning, men vi vet fortfarande mycket lite om hur man kan optimera kolhydratdepåerna i levern under och efter träning. Studien från University of Bath visar att ett intag av kolhydrater under träning kan motverka en utarmning av leverns kolhydratdepåer – men inte i musklerna. Det kan vara en av anledningarna till varför kolhydrater förbättrar prestationen hos uthållighetsidrottare.
– Vi såg också att träningen upplevdes som enklare och att tarmen mådde bättre hos cyklisterna när de intog sackaros istället för glukos. Det här indikerar att om ditt mål är att maximera kolhydrattillgängligheten är sackaros förmodligen en bättre kolhydratkälla än glukos, säger forskningsledaren doktor Javier Gonzalez.
Vill du prestera optimalt under träning eller tävling som pågår längre än två och en halv timme är en sockerkonsumtion på upp till 90 gram (utspädd till 8 gram socker per 100 ml) i timmen att föredra, rekommenderar forskarna. 
Här kan du ta del av hela studien.

Taggar

2 Kommentarer

  1. Rund är också en form!

    Perfekt, om du frågar mig! Naturligt är bättre än ”tillverkat” socker. Logiskt egentligen.

    Svara
  2. Mona

    Jag brukar äta en liten portion snabbmakaroner innan jag springer om jag inte ätit på flera timmar. Då känner jag mig stark när jag springer. Utan makaronerna känns löpningen ofta tung. Banan funkar inte lika bra som snabbmakaroner för min kropp.

    Svara

Skicka en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

Kategorier

Arkiv

Sök

Om Petra

Jag heter Petra Månström och är journalist och löpcoach. Du behöver inte springa jättefort, lyfta tungt eller prestera på något sätt för att läsa min blogg. Den vänder sig nämligen till helt vanliga människor som kämpar med att få vardagen att gå ihop. Ibland hinner vi träna, ibland prioriterar vi annat. Men vi är alla livsnjutare som tränar för att leva – inte tvärtom. Varmt välkommen hit!

Maratonpodden

Senaste inläggen