M

Okej att ta med kidsen på bröllop och sånt?!

av | maj 19, 2016 | Blogginlägg | 27 Kommentarer

Jag minns en gång när jag var på ett bröllop och det var två par som hade med sig sina barn.
De hade barnvagnar stående utanför festsalen och där låg några av barnen och sov, medan ett barn sprang omkring mellan borden och skapade allmän oro. Föräldrarna gjorde endast tafatta försök att lugna ner det rastlösa barnet och de reagerade inte heller särskilt mycket när barnen som låg i vagnarna började skrika. Ni kan ju gissa hur harmoniskt det kändes när talen skulle hållas och gång på gång blev avbrutna av barnskrik. Och skräckgrejen: när en förälder gick till vagnen, lyfte upp ungen och kollade (läs sniffade) om det hade ”hänt något” i blöjan. Hjälp!
Där och då tänkte jag att om jag någonsin får barn så ska jag absolut inte ta med dem på tillställningar som bröllop. Och nu, som förälder, har jag samma åsikt. Även om barn är fantastiska så måste det få vara okej som brudpar att tala om att man inte vill att småbarn kommer till ens bröllop. I dagens Metro finns just en krönika i det här ämnet och jag måste säga att jag håller med skribenten. Som brudpar hamnar man i en knepig situation om man får frågan om det är okej att ta med barnen, det är klart att få säger nej då.
Men jag märker att frågor som denna är känsliga. Ofta blir argumentet att ”barn är så härliga och de ska få vara med överallt”. Men nej, jag håller inte med. Det måste få finnas frizoner för dem som inte är jätteförtjusta i andras barn, det köper jag helt och hållet. På samma sätt som fik kan sätta upp skyltar om att de inte önskar ha fler än en barnvagn på plats åt gången – eller ingen alls.
Funderar över varför frågan är så känslig. Och så är jag nyfiken på era tankar i ämnet? 

Taggar

27 Kommentarer

 1. Marie

  Vill man inte ha barn på sitt bröllop, då skriver man det i inbjudan. Det är brudparets skyldighet att informera om det, inte tro att gästerna inte tar med barnen. Det är helt ok för det är en privat tillställning. När det gäller fik så tycker jag att man ska ha rätt till att ta med barn annars så får man ha en åldersgräns klart och tydligt i entrén. Inte börja med att barnvagnar inte är välkomna, sätt en åldersgräns istället. Sedan kommer det säkert reaktioner på det. Man förlorar några kunder och ev så kanske man får några nya kunder.

  Svara
  • Petra Månström

   Ja, åldersgräns på fik är kanske bättre än förbud mot barnvagnar… 🙂

   Svara
  • Hönan Agda

   Står inte barnens namn på inbjudan så är dom inte bjudna, punkt slut.

   Svara
 2. Marika

  Självklart är det upp till brudparet att bestämma om de vill ha barn med på sin bröllopsfest eller inte och meddelar det i klartext redan i inbjudan. Om man vet att det finns många barn bland vänner och släkt, kanske brudparet själva också har barn, ordnar det smarta brudparet ett par barnvakter som leker, pysslar och ser på film med barnen i ett angränsande rum och låter gästerna och brudparet fira i lugn och ro.

  Svara
 3. Malin

  Jag håller med! Vi ska gifta oss nästa år och har själva 2 (snart 3) barn men de få vara med i kyrkan och sedan är det Tid för oss vuxna. Barnfria föräldrar kan koppla av på ett helt annat sätt vi. men alla har rätt att välja hur de vill göra, detta är bara vad jag och min sambo tycker :)!

  Svara
 4. Mia

  Vi ska på bröllop i augusti och då får våra barn (2 och 5 år) vara hos mormor och morfar. Men vår bebis som beräknas komma 8 dagar innan bröllopet får följa med. De stora barnen skulle inte tycka att det är roligt på en sådan tillställning så det är främst för barnens skull som dom inte är med. En bebis som ammas är svårare att lämna, vi var på bröllop när dottern var 3 månader och då fick hon följa med. Jag som mamma går till en lugn plats för att amma och någon av oss föräldrar går i väg med bebis om den blir gnällig eller börjar skrika.
  Ja så här tänker vi.

  Svara
  • C

   Så har vi med löst det och det har fungerat toppen! Klart man går undan om en liten ammande bebis blir gnällig. Våra har dock nästan uteslutande sovit sig igenom bröllopen, i vagn eller bärsele.

   Svara
 5. E

  Tänker att brudparet lär vara tydliga i inbjudan om barn är välkomna eller inte. Lägger ingen värdering i valet och tycker själv att det är skönt att vara ”ledig” ibland. Däremot anser jag inte att det ska vara BF av hänsyn till personer som inte är så förtjusta i ”andras ungar”. Jag är inte så förtjust i gubbar med SD-sympatier/rutten kvinnosyn men kan tyvärr inte räkna med att de blir objudna till bröllop/födelsedagfester etc. Står långt hellre ut med ett gäng osnutna ungar än en sådan gubbe.

  Svara
  • Hanna

   Haha E, exakt så!!

   Svara
 6. Therese

  Bröllop utan barn, absolut! Spädbarn i vagn är självklara undantag för mig, de får följa med och om de skriker går man ut med bebisen från middagen. Småbarn kan stanna hemma, speciellt om det är fest med alkohol. Ibland kan ju bröllop vara väldigt avslappade, tex bröllop i trädgården och då kan det ju passa mer med barn. Detta är helt upp till brudparet och något som ska stå i inbjudan. Gästerna ska inte behöva ringa och fråga.

  Svara
 7. Madde

  Jag tycker inte. Vissa fester är för vuxna. Barn tycker inte ens att det är roligt med tal och folk som dricker mer eller mindre alkohol. Undantag för riktigt små barn som man inte kan lämna en längre stund. Ja, och om brudparet bjuder också barn då. Men jag har varit på ett par bröllop där gäster tagit med barnen trots att brudparet uttryckt en önskan om barnfritt. Respektlöst tycker jag.

  Svara
 8. Emma

  Jag tycker att det kan vara störande när folk väljer att ta med barnen på bröllop och liknande tillställningar. MEN det är något som skaver när barn är den enda gruppen som man tycker sig ha rätt att diskriminera i samhället. Barnfria hotell, flyg, fik, restauranger. Jag har fruktansvärt svårt för medelåldersmän med förlegad kvinnosyn, dem får stämma hemma på mitt bröllop.

  Svara
 9. Hönan Agda

  Håller fullständigt med dig Petra och även skribenten i Metro.
  Står det inte i inbjudan att barn är välkomna så är det barnfritt som gäller.
  Varför tror så många föräldrar att deras barn är så älskade av andra och är underverk ?
  Jag har själv tre barn men fattar ändå att inte alla älskar dom lika mycket som vi föräldrar gör. Det är faktiskt verkligheten det.
  Hälsningar Skåne.

  Svara
 10. Johanna Cook

  Otroligt intressant det här.
  Vi gifte oss förra sommaren och valde att skriva i inbjudan att barnen var hjärtligt välkomna i kyrkan men att festen på kvällen var till för de vuxna (ammande barn fick såklart följa med). Jag håller dock med några av ovanstående att om barnens namn inte står på inbjudan så är de per automatik inte bjudna, men vi valde att skriva så ändå…
  Alla våra inbjudna gäster, utom ett par, accepterade detta som en självklarhet. De par som inte accepterade detta (barnen var ca 5 & 8 år gamla) kom inte på bröllopet och har inte pratat med oss sedan dess (what the f*ck??!!!).
  Vi tänkte så här. Inte ens vårt eget barn (min mans dotter, min bonusdotter 7år gammal) var med på festen. Hon var naturligtvis med i kyrkan (världens finaste brudtärna!) och på minglet mellan kyrka och fest men sen hade vi ordnat barnvakt. Anledningen var att vi ville att alla vuxna skulle vara avslappnade, att det skulle få bli en ordentlig fest och att inga tal skulle behöva censureras pga lyssnande barn. Dessutom vet vi också att barn under 12 inte är så pigga på att sitta i 6-8 timmar still på en stol och lyssna på (i vårt fall engelska) tal en hel kväll/natt. Olidligt för dem juh!
  Nu väntar vi vårt första gemensamma barn och jag kan tala om att när vi går på bröllop härnäst (och jag inte längre ammar) så kommer vi att gå på festen utan barnet. Varesig brudparet önskat det eller inte. Bröllopsfester (sena nätter, stoj och alkohol – ja oftast är det ju så) är till för de vuxna. Min åsikt.
  Kram på dig Petra

  Svara
  • Petra Månström

   Bra skrivet! Och visst är det intressant att många tycks ta det som en personlig förolämpning om man inte önskar ha med deras barn på sitt bröllop…

   Svara
 11. S

  Jag har två barn under 6 år och skulle aldrig bli förolämpad om vi inte fick ta med dem på ett bröllop. Barnen har tråkigt och föräldrarna kan inte slappna av, Hur kul är det egentligen om man måste spendera hela bröllopsfesten utanför lokalen för att ens barn inte kan sitta still?
  Vi har haft med barnen på vigseln när min syster gifte sig och sen var minsta med på middagen eftersom han bara var 4 veckor och ammade. Men då behövde min man stå uppe och vagga bebis i nån timme eller två och hann inte äta nåt.
  Hittar vi inte nån barnvakt så stannar en av oss hemma.

  Svara
 12. Annika

  Jag tycker att barnfria fester är roliga för att alla kan slappna av och festa loss. (Det där glada festande händer inte så ofta över 40 så jag tar alla tillfällen i akt!)
  Har aldrig haft något emot att det stått bf i en inbjudan utan full förståelse för det.

  Svara
 13. Maj

  Vi är bjudna på ett bröllop i sommar där barn tillåts i kyrkan men ej på festen vilket jag accepterar till fullo. Vår äldsta får vara hemma med barnvakt men vår 3 månaders är för liten för att lämnas bort (helt min egen uppfattning och känsla) men flaskmatas och får ersättning då jag ej kunnat amma någon av mina barn. Saken hör till den att på detta bröllop är det ok att ta med sina ammande bebisar men min vän som ska gifta sig menar på att vi ju visst kan lämna bort vår lilla bebis då jag inte ammar. Blir både trött och ledsen.

  Svara
  • EoAs mamma

   Dålig stil av den s.k. vännen. Antingen alla bebisar eller inga. Oavsett matningssätt.

   Svara
 14. Sara

  Jag håller med. Inte så mycket för de vuxnas skull (men brudparet måste sjävklart få styra över sin dag, det handlar ju om DEM och inte gästerna) som för barnens. Bröllop brukar betyda fest ovh alkohol och barn bör ALDRIG vistas i ett sammanhang där vuxna dricker. Även en liten beteendeförändring kan vara ganska otrygg för ett barn, ett helt sällskap som super sig fulla vill jag inte ens tänka på.

  Svara
  • Louise

   Så sant!

   Svara
 15. Louise

  Man skriver så klart på inbjudan om att barn inte kan vara med om man önskar.
  Visst kan det bli stojigt med barn men jag tycker absolut att barnen ska skonas från flera timmars stillasittande och babbel som det ju blir med kyrka och middagen på det…
  Sedan är det ofta så att en eller flera vuxna blir så i gasen att barnen bör skonas från att se detta också. De kan bli rejält skrämda då de inte förstår. Så av omsorg av mina barn går jag helst utan dem!

  Svara
 16. Helena

  Frizoner för dem som inte gillar barn låter märkligt tycket jag. När jag inte kunde få barn o var bjuden på bröllop med en hel rad barnvagnar bredvid middagsbordet var det lite jobbigt för mig visst, men det var ju brudparets val o mitt val att ge mig ut i verkligheten…

  Svara
 17. Anna

  Tycker mer att det är märkligt när man får en inbjudan där barnens namn står med men när man väl är på plats blir informerade om att barn inte får vara med i kyrkan men däremot på mottagningen (var mer mingel med buffé än sittande middag). Eftersom jag inte var sugen på att lämna bort mitt barn under ett år till en barnvakt som hen inte träffat tidigare i tre timmar hängde vi utanför kyrkan. Jag hade givetvis satt mig nära utgången och gått ut om nödvändigt.

  Svara
 18. Johanna

  Jag har varit pa bröllop med barnen och utan barnen. Personligen tycker jag att det är upp till brudparet att bestämma vad som passar dem bäst. Beror ju pa vilken typ av fest man vill ha. Jag tycker att de ska skriva pa inbjudan om de inte vill att barnen ska vara med sa slipper man bli osäker och fraga. Själva hade vi ett bröllop där alla alderskategorier var inbjudna. Det hade inte varit en ”riktig” fest för oss om inte alla brors-, systers- och kusinbarn som vi älskar hade varit med.

  Svara
 19. Linda

  När vi gifte oss var barn inbjudna och det var fantastiskt. Men vårt bröllop var anpassat för det (alkoholfritt, avslappnat i en icke flashig och med lekplats och gott om plats att hänga runt på). Jag förstår att en inte vill ha barn med men tycker det ska uttryckas diplomatiskt och med respekt för att mini-barn inte kan lämnas bort och om brudparet tycker det är okej så kan dom få följa med (ammning eller ej).

  Svara
 20. Linda

  Alla har inte så enkelt att lämna bort barnen, t.ex. släkten som bor långt bort/ oengagerade mor-och farföräldrar som barnen inte har någon nära relation till. Vi får ofta avstå från sådana tillställningar när det står så i inbjudan, eftersom det inte är lätt att hitta någon lämplig som kan ta våra tre barn. Det tas ofta för givet att man bara kan (och vill) ”lämna bort” dem hur som helst. Förstår inte att det kan vara så jobbigt för andra att barnen är med. För föräldrarna är det inte så smidigt, men att andra tycker att det är såååå jobbigt med andras barn som man inte behöver ta något ansvar för. Suck!

  Svara

Skicka en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

Kategorier

Arkiv

Sök

Om Petra

Jag heter Petra Månström och är journalist och löpcoach. Du behöver inte springa jättefort, lyfta tungt eller prestera på något sätt för att läsa min blogg. Den vänder sig nämligen till helt vanliga människor som kämpar med att få vardagen att gå ihop. Ibland hinner vi träna, ibland prioriterar vi annat. Men vi är alla livsnjutare som tränar för att leva – inte tvärtom. Varmt välkommen hit!

Maratonpodden

Senaste inläggen