M

Spelar tränarens utseende roll för dig?

av | feb 6, 2019 | Personlig utveckling | 13 Kommentarer

Det här är ett ämne som jag tycker är ursvårt att prata om utan att missförstånd uppstår. Men nu tar jag ändå risken, för det är alldeles för viktigt för att låta bli.
Först vill jag vrida tillbaka tiden en sisådär 20 år. Jag hade hittat träningskonceptet Friskis & Svettis-jympa och var helsåld. Ganska snart hittade jag också mina favoritpass och mina favoritinstruktörer. Passen skulle helst vara så tuffa som möjligt, gärna intensivjympa. Och de ledare jag fastnade för var samtliga väldigt vältränade, smala och med lite underhudsfett. De motsvarade helt enkelt någon form av dåtidsnorm över hur en person i träningsbranschen skulle se ut.
Minns också den där gången då en av favoritinstruktörerna hade blivit hastigt sjuk och en vikarie dök upp. Hans utseende var ungefär så långt ifrån mina favoritinstruktörers som det kunde vara. Han hade en rejäl kulmage och dubbelhaka. Minns hur motivationen sjönk ner under fotknölarna. Hade jag tagit mig hit helt i onödan? Hur skulle det här passet bli? Och framför allt: skulle instruktören orka leda passet på ett bra sätt?
Mina fördomar fick förstås smisk. Killen var urstark och klarade mer än väl att leda passet samt motivera oss andra. Och jag skämdes för att jag hade dömt ut honom på förhand. Men jag är rätt säker på att jag inte är ensam om att reagera så där när en instruktör inte ser ut som normen. Eller finns det fortfarande en norm? Det är frågan. Hoppas inte!
Men en snabb rundfrågning på mina Insta Stories visar att många vill att instruktören ska se ut som om ”hen tar hand om sig på ett bra sätt”. Men hur kan man egentligen se det? Det går ju inte. Samtidigt måste jag erkänna att en liten del av mig fortfarande har svårt att inte döma ut någon helt och hållet utifrån utseendet. Men jag har lärt mig att fånga de tankarna och kasta iväg dem. För i stort sett alltid när de har dykt upp så det visat sig att jag haft fel.
Men nu är jag nyfiken på just DINA åsikter i ämnet. Påverkas din motivation och din upplevelse av hur en tränare ser ut? Berätta gärna, jag är nyfiken!
Foto bilden ovan: Luca Mara

Taggar

13 Kommentarer

 1. Chatrine

  Jag förstår din tanke ang utseende. Om någon är bra på träning borde det ju synas eller hur?
  Jag har funderat en hel del på det och kommit fram till att för mig är de enda utseendekraven jag har är två. Att ledaren har en blick som ser alla deltagare och en kroppskontroll som gör att personen tydligt visar rörelserna.
  En tränares huvuduppgift är enligt mig inte att vara snygg och vältränad utan hen ska inspirera och sporra mig som person. Vilken kroppsform en individ har vet vi beror på så många olika saker.

  Svara
 2. Annika

  Nu råkar min favorit på Sats vara vältränad, smal och starksom en oxe men många pass jag går på leds av tjejer med både lite lår och bakdel. Alla är starka som oxar och riktigt bra på att leda passen och att peppa.
  Så svaret måste bli nej, det spelar ingen roll.
  Ett litet men dock, om jag gick till en dietist och hon var överviktig skulle jag ha lite funderingar kring det här med att ”leva som man lär”. Tyvärr.

  Svara
 3. Eva

  Jag, som själv är ledare just på Friskis, tycker att en av våra fördelar är att vi ledare ser ut på väldigt många olika sätt. Jag tänker att det bidrar till att få våra medlemmar att känna sig välkomna just precis som de är. Och vi signalerar att man kan vara hälsosam och stark även med en bilring och lite love handles 🙂

  Svara
 4. Hannas krypin

  Nej det spelar ingen roll för mig. De som är instruktörer på gym är dock extremt vältränade och det syns också. Jag är instruktör (har dock inte fått chansen att komma in på gymmen i stan än) och är extremt vältränad men efter tre graviditeter är det ingenting som syns. Nu var det inte det du menade med ditt inlägg men jag kan inte låta bli att fundera över om gymmen tycker att jag inte ser tillräckligt vältränad ut….. Tänkte mest högt. 🙂

  Svara
 5. Elin

  Inte riktigt samma sak, men jag jobbade tidigare på våningen ovanför ett gäng dietister och en av dom var väldigt kraftig. Visst tänker man att de ska ha alla svaren, veta hur man äter ”rätt” och följa det till punkt och pricka? Först tänkte jag att man inte skulle kunna ta en dietist seriöst som inte levde som hen lärde. Men ju mer jag tänkte på det desto mer befriande var det. Plus att man aldrig vet, kanske var det just övervikten som gjort denna person extra intresserad och extra duktig inom sitt område. Så tänker jag nog mer och mer om tränare också.

  Svara
  • Carro

   Ja jag tänker att personen kanske levde på McDonalds och vägde 150 kg och max promenerade till bilen förut, gjorde sen en livsstilsförändring, gick ner 50 kg (men är fortfarande överviktig), började träna 5 dagar i veckan och blev på så vis intresserad av kost och träning, och utbildade sig till dietist eller PT. Den personen om någon vet ju hur man gör hälsosamma livsstilsförändringar som funkar för folk som inte redan är smala och bara behöver äta lite mer grönsaker liksom. Väldigt stor respekt till sådana människor.

   Svara
 6. Rosita

  Jag förstår vad du menar – och hade tänkt detsamma vid en första anblick (avseende tränaren du ger exempel på). Men så kan ju det där variera så mycket. Jag bryr mig t ex inte alls om olika storlekar på tränare, t ex någon ”slim” med tydligt markerade muskler och en annan ”med rejäla lår och rumpa” (exempel!). Men just det du beskriver med ”rejäl kulmage och …”, jo det skulle jag ha reagerat på – som start i af.
  Gillar exemplet som beskrivs i en tidigare kommentar, ang om besöker en dietist som vid anblicken ser tydligt ohälsosam ut – tja, då skulle jag bli konfunderad. Faktiskt.
  En gång beskrev en person som då ägde ett varumärke/produkt inom segment dessert. ”Jag har fått kommentar att försäljningen inte är större pg a min övervikt”. Personen var enskilt ”ansiktet utåt” för produkten. Och jag måste erkänna att jag faktiskt själv tänkt den tanken … Inte för att jag menar att det skulle vara mer ”trovärdigt” med en superslim att sälja desserten. Men att en tydligt överviktig marknadsför en sötsakprodukt tror jag, tja … kan ge vissa hinder.
  Tack för alltid tänkvärda inlägg Petra!

  Svara
 7. Anna

  Jag skulle så gärna vilja svara ”nej, det har ingen betydelse” på den här frågan, det politiskt korrekta svaret. Jag tycker att utseendet spelar roll men på olika sätt. Jag känner mer tillit till en instruktör/pt som ser välmående ut, oavsett om det gäller över- eller undervikt. Sen kan det ju, som du säger, vara så att skenet bedrar.
  Jag tycker utseende spelar roll på fler sätt, vill jag bygga muskler så skulle jag välja en instruktör som är muskulös/crossfitutseende, vill jag bli snabbare väljer jag en instruktör som har mer ”långa muskler” etc.
  Alltså nu hårdrar jag och det jag tänker är att det här är vid första anblicken och givetvis ändras min åsikt om det visar sig att instruktören passar mina mål och det jag vill uppnå. I slutändan är det viktigaste för mig att instruktören har sunda värderingar, erfarenhet och en bra pt utbildning.
  En viktig fråga som bör diskuteras mer tycker jag för i slutändan handlar det ju om vad som är sunda och hälsosamma ideal oavsett utseende.

  Svara
 8. Johanna

  Så otroligt svårt, jag tänker som så att om personen i fråga leder ett pass, är PT osv. så är det kunskapen som är det viktiga och inte hur hen ser ut.

  Svara
 9. Anette

  Jag tror utseendet spelar en stor roll generellt, i alla fall om jag lyssnar på kompisar och bekanta som tränar. Jag har dock flera gånger fått motsatsen bevisad och har slutat tänka på det. Det är klart att de flesta tränarna på mitt gym är vältränade men de allra bästa är ändå de som kan motivera en att gå utanför sin comfort zone och tänja på gränserna och det sitter inte i kroppen.

  Svara
 10. Marie

  Spelar ingen roll för mig, de får visa vad de kan. Och att de kan. Så länge det märks att de förstår sig på teknik och kan instruera mig och påpekar om jag gör fel så är jag nöjd.

  Svara
 11. Jennifer

  För motivationens del tycker jag att det spelar lite roll ändå. För träningen i sig bryr jag mig inte, så länge hen kan sin sak (någon kan ju vara vältränad men ha dålig kunskap i en viss sport. Så det blir mer att man får koncentrera sig på sig själv och på kunskapen osv. Medan har man en riktigt vältränad tränare, så tycker jag man får lite extra motivation och inspo.
  Så inget som drar ner för min egen del, men en riktigt vältränad tränare gör mig motiverad och sugen på att också få de där benmusklerna osv.
  Tränar kickboxning och har börjat på en ny klubb. Vår tränare har en rejäl kulmage och fler dubbelhakor. Han är riktigt grym och jag utvecklas massor! 🙂

  Svara

Skicka en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

Kategorier

Arkiv

Sök

Om Petra

Jag heter Petra Månström och är journalist och löpcoach. Du behöver inte springa jättefort, lyfta tungt eller prestera på något sätt för att läsa min blogg. Den vänder sig nämligen till helt vanliga människor som kämpar med att få vardagen att gå ihop. Ibland hinner vi träna, ibland prioriterar vi annat. Men vi är alla livsnjutare som tränar för att leva – inte tvärtom. Varmt välkommen hit!

Maratonpodden

Senaste inläggen