återhämtningsjogg

Okej, jag erkänner att rubriken till det här inlägget är något tillspetsad. Men den är sann och jag har sett flera exempel på hur det här passet ställer till det för löpare. Jag talar om det här med återhämtningsjogg.

Återhämtningsjogg är förmodligen det mest missförstådda passet bland oss glada motionärer. Att passet ens heter ”jogg” ställer till det allra mest. Varför då? Jo, för att vi då får för oss att vi måste springa för att passet ska ha effekt. Och det är just då som effekten försvinner och i många fall till och med försämras.

Den hårda sanningen är att för de flesta av oss motionärer räcker det med en halvrask promenad för att få en återhämtande effekt. Vi har helt enkelt inte tillräcklig kapacitet för att en jogg ska fungera återhämtande för oss, dessutom är det lätt hänt att vi drar upp tempot lite mer än det var tänkt och vips börjar vi bryta ner kroppen istället. Och det var ju inte meningen.

Det vi vill ska ske i våra kroppar är ju att de ska byggas upp och bli starkare. All den träning vi har lagt ner ska omsättas till starkare hjärta, lungor, senor, ligament och så vidare. Visst går det att ta reda på vilken puls du bör ha under ett återhämtningspass med hjälp av tester, de är att rekommendera för den som är superseriös. Men är du liksom jag en glad motionär som springer tre-fyra gånger i veckan, varav 1-2 pass är lite snabbare och ett är lite längre – ja, då skulle jag säga att en promenad räcker fint som återhämtning i de allra flesta fallen.

Minns när jag tränade som mest med min kära coach Ingmar i Uppsala. Jag hade tagit reda på vilken puls jag skulle ha vid återhämtning och jag kan lova att det var ursvårt att klara av att jogga utan att pulsen stack iväg 5-10 slag. Fick istället gå lite raskare och det kändes faktiskt bättre än att tvinga sig själv att ”jogga på stället”. Inbillar mig att knäna och fötterna tyckte bättre om gång dessutom.

Någon kanske invänder och menar att ”jag tränar ju bara för att det är kul, inte för att bli snabbare”. Absolut, det är där jag själv befinner mig. Men att envisas med att trycka in ett återhämtningspass i veckan kan ju faktiskt ge andra effekter än bara sega ben. Du löper dessutom ökad risk att bli skadad – och det är väl något de flesta av oss gärna slipper?

Det här är förstås, som vanligt, bara mina personliga reflektioner. Men tycker du att du inte får de resultat du borde få och vill testa något nytt för att se om det ger effekt: prova då att skippa allt vad återhämtningsjoggar heter. Promenera istället och håll nere dina löppass till tre – absolut max fyra – i veckan. I övrigt kör du annan träning som styrketräning, cykling, simning och så vidare.

Stort lycka till och kom gärna med tankar kring återhämtningsträning i kommentarsfältet!

(Foto bild ovan: Emma Shevtzoff)

Share: