M

Skäms på er, svenska sportjournalister!

av | sep 22, 2015 | Blogginlägg | 10 Kommentarer

kajsaberg

För ett par veckor sedan hade jag tillsammans med fotograf Emma Shevtzoff det stora nöjet att få träffa Kajsa Berg och hennes urgulliga tvillingar. Mötet ska bli ett reportage i löparmagasinet Spring, utkommer senare i höst. Foto: Petra Månström.


Måste bara få ur mig detta: Kajsa Berg, en fantastisk idrottskvinna och ultralöpare, tog nyligen VM-silver på 100 kilometer. Jag repeterar: VM-SILVER! Dessutom besegrade hon ett par av de svenska manliga deltagarna i samma lopp. Och för ynka nio månader sedan blev hon mamma till tvillingar och ovanpå detta kunde hon inte ens löpträna under graviditeten på grund av foglossning. Det är rent ut sagt skamligt att hennes bedrift inte har uppmärksammats mer i media. Tycker faktiskt att svensk sportjournalistik borde skämmas! Gör om, gör rätt!

Taggar

10 Kommentarer

 1. kjell.Nilsson

  Instämmer !

  Svara
 2. pernillabredolt

  Ja verkligen! Bra att du tar tag i detta Petra och stort grattis Kajsa!

  Svara
 3. Kari

  Jag klagade på DNs Facebook-sida och jag vet att Zandra Buud skrev till SVT om samma sak. Jag blir så sjukt provocerad över sånt här!
  Sen tycker jag i och för sig att felet ligger hos Friidrottsförbundet också som skickade ut ett pressmeddelande där Kajsa inte nämndes, bara för att de ville få ut det så snabbt som möjligt trots att det var tydligt att Kajsa låg riktigt bra till. De hann få en kommentar från Jonas men kunde inte vänta ett par minuter till på att Kajsas placering skulle blir färdig…

  Svara
 4. Clara Edvinsson

  Jag håller helt med! Hon var helt otrolig, en sådan person i alla fall jag vill veta mer om men som det stod väldigt lite om.

  Svara
 5. Staffan

  Instämmer helt men har ingen lösning på problemet då långlöpning i allmänhet och ultralöpning i synnerhet är så marginaliserat i svensk sportjournalistik. Minns fortfarande hur de svenska deltagarna på förra årets friidrotts-EM kallades för friidrottsturister av sportjournalister. Det har länge varit intressantare, tydligen, att rapportera om division 2-fotboll och ishockey. Nu är vi en liten nation och i det perspektivet är det rejält anmärkningsvärt att inte Kajsas VM-silver uppmärksammats mer och detsamma kan faktiskt sägas om Jonas Buuds VM-guld, även om det fått lite mer uppmärksamhet, i alla fall i löparkretsar. Ultralöpning kommer i allmänhetens ögon alltid vara en extremsport, även om den ökar i popularitet i motionskretsar.

  Svara
 6. Anna

  Förlåt detta har inget med texten att göra.
  Fantastiskt sagt av Rune ”Jag var välsignad med brist på synlig talang”. Det säger så mycket och idag är det ännu tidigare elitsatsningar. Bra intervju! #bästapodden

  Svara
 7. Karin S

  Grattis Kajsa! Du är grym! Vilken stark kvinnokropp. Hurra för kvinnor som dig! Och Hurra för kvinnor som dig Petra som uppmärksammar orättvisor och står upp för sig själv och andra! Tack för det:)

  Svara
 8. Anna

  Jag arbetar med Kajsa i vanliga fall och hon är en fantastisk kvinna på olika sätt och den här bedriften är så stor.
  Det borde minsta sagts ha gjort ett reportage i tv om henne och hennes fantastiska prestation!

  Svara
 9. Anna

  Jag arbetar med Kajsa i vanliga fall och hon är en fantastisk kvinna på olika sätt och den här bedriften är så stor.
  Det borde minsta sagts ha gjort ett reportage i tv om henne och hennes fantastiska prestation!

  Svara
 10. Anders

  Inte många som bryr sig om löpning inom mediabranschen. Att Kajsa satte nytt svenskt rekord med 15min är minst lika stort som Jonas Buuds prestation tycker jag. Men blev ändå glad över att Jonas fick lite stjärnglans av SVT och Aftonbladet mfl.
  Hoppas få höra en intervju av Kajsa i Maratonpodden framöver! 🙂

  Svara

Skicka en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

Kategorier

Arkiv

Sök

Om Petra

Jag heter Petra Månström och är journalist och löpcoach. Du behöver inte springa jättefort, lyfta tungt eller prestera på något sätt för att läsa min blogg. Den vänder sig nämligen till helt vanliga människor som kämpar med att få vardagen att gå ihop. Ibland hinner vi träna, ibland prioriterar vi annat. Men vi är alla livsnjutare som tränar för att leva – inte tvärtom. Varmt välkommen hit!

Maratonpodden

Senaste inläggen