M

Så lägger jag upp löpningen efter min menscykel

av | nov 30, 2019 | Blogginlägg, Träning & hälsa | 3 Kommentarer

Det är nästan läskigt. Från en dag till en annan kan jag gå från en svullen, seg kropp som vägrar utföra någon form av fysisk träning till superstark, uthållig och med en känsla av att jag orkar hur mycket som helst. 
Det finns forskning på hur man som kvinna kan anpassa sin styrketräning efter menscykeln. En liknande studie på konditionsträning är på gång, men i väntan på den tänkte jag berätta lite om hur jag själv periodiserar min löpträning utifrån menscykeln. Tilläggas bör att jag ju inte har behövt tänka så mycket på det här förr om åren, då jag dels åt p-piller som ”maskerade” mina egna, naturliga hormoner och dessutom hade jag inga problem med myom som ytterligare förstärker de där klassiska PMS-besvären.

Grundinställningen är hela tiden att jobba med min kropp – inte tvärtom. Och att känna sig trygg i att upplägget fungerar, att det ändå inte är någon idé att pressa på när kroppen stretar emot. Så här lägger jag upp det – observera att det här fungerar för mig och inte på något sätt är ”facit” för alla:
Vecka 1 + 2:
Menscykelns första två veckor känner jag mig oftast väldigt stark och pepp på tuff träning. Här brukar jag passa på att lägga in högintensiv träning, intervaller och längre tröskelpass samt hårdare styrketräning med färre repetitioner och tyngre vikter. Upplever att jag återhämtar mig snabbare och kan lägga in fler tuffa pass på en vecka utan att kroppen loggar ut. Koordinationen är också bättre under dessa veckor för mig, så löpteknikövningar fungerar extra bra att köra nu.
Vecka 3:
Det börjar gå trögare med de tuffaste passen. Känner mig inte lika mycket ”på g”, men lugnare pass fungerar fortfarande bra. Fortsätter med styrketräningen men satsar på lättare vikter och fler repetitioner. Lägger in fler vilodagar och byter ut en del löppass mot promenader.
Vecka 4:
Värsta veckan i månaden. Myomet luckrar dessutom upp bäckenbotten så jag kissar på mig precis hela tiden då jag tar i under en löptur. Verkligen sjukt hur detta kan inträffa (och sedan försvinna) över en natt! Inga tuffa pass alls den här veckan och jag drar ner ordentligt på löpningen. Lugna pass på max en halvtimme med några avslutande ruscher funkar bäst. Styrketränar inte med vikter den här veckan, utan endast lättare övningar med gummiband eller kroppsvikten som motstånd. Många raska promenader med podd i öronen däremot!

Det här är alltså mina egna, unika erfarenheter. Märker dock när jag pratar med bekanta att många känner igen sig, så det kan funka för dig också. Testa och våga labba lite med din träning! Och du: de flesta träningsprogrammen som finns är skrivna och anpassade för män, så känn dig inte misslyckad om du inte orkar göra allt som står där. Anpassa istället efter ditt kön och dina hormoner så kommer det i slutändan att bli succé.
Viktigast: mer träning är inte alltid bättre. Smart träning är nyckeln! Varmt lycka till och berätta gärna hur det går och egna erfarenheter i ämnet. Kram!
Foto bilderna ovan: Jonas Hansen

Taggar

3 Kommentarer

  1. Jennifer

    Jag blir lite avis när jag läser det här. För jag kan inte längre logga min cykel. Börjar komma in i förklimakteriet ? Har du något tips för det?

    Svara

Skicka en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

Kategorier

Arkiv

Sök

Om Petra

Jag heter Petra Månström och är journalist och löpcoach. Du behöver inte springa jättefort, lyfta tungt eller prestera på något sätt för att läsa min blogg. Den vänder sig nämligen till helt vanliga människor som kämpar med att få vardagen att gå ihop. Ibland hinner vi träna, ibland prioriterar vi annat. Men vi är alla livsnjutare som tränar för att leva – inte tvärtom. Varmt välkommen hit!

Maratonpodden

Senaste inläggen