M

Rädda upp ditt intervallpass – 5 knep!

av | jul 15, 2018 | Blogginlägg, Träning & hälsa | 4 Kommentarer

Fler som har gett sig ut på ett intervallpass och sedan kroknat efter ett tag? Lugn, hjälp kommer här! Här är mina bästa tips att ta till de gånger du helst vill avbryta passet – men vet att du någonstans ändå har krafter kvar.

1. Dela upp intervallerna i mindre delar
Säg att du ska springa ett intervallpasss på 8 x 400 meter och när det är två fyrahundringar kvar så vill du verkligen inte mer. Benen känns tunga och du vill bara lägga ner. Testa att dela upp de kvarvarande intervallerna så att du istället springer 4 x 200 meter. Visst känns det överkomligare än 2 x 400 meter? Håll ungefär samma tempo som du hade tänkt hålla på fyrahundringarna och vilan mellan tvåhundringarna behöver inte vara särskilt lång alls – kanske bara 20 sekunder.

2. Sänk tempot
Visst är det lätt att känna sig dålig om man har tänkt springa sitt intervallpass i X minuter per kilometer, men dagsformen vägrar leverera något ens i närheten. Frestas du att avbryta passet och invänta en dag med bättre sprutt i benen? Gör inte det. Sänk istället farten på den sträcka eller de intervaller som är kvar. Skriv sedan upp vilket det tempot är – nästa gång inleder du passet i det tempot. Varför då? Jo, för att det är roligare att känna att ”Det här går ju som smort, jag vill nog öka tempot på nästa intervall!” istället för tvärtom.

3. Spring baklänges
Låter det helknasigt? Döm inte ut detta tips förrän du har provat! Nyligen skulle jag köra tvåhundringar på bana, men halvvägs in i mitt intervallpass var jag sjukt uttråkad och ville bara jogga hem. Men då kom jag på att man ju kan springa baklänges! Och snacka om träningsvärk i oväntade muskler efteråt – trots att det såklart inte gick att springa lika snabbt baklänges som framlänges.

4. Kör löpskolning istället
Det sägs ju att det är bra att träna diverse olika löpteknikövningar – men för de flesta blir det inte av särskilt ofta. Så om varken huvudet eller benen vill fortsätta intervallpasset som planerat, varför inte lägga in en rejäl laddning med teknikövningar istället? Jag lovar att du kommer bli supertrött och få träningsvärk i muskler du inte visste fanns.

5. Förläng vilan
Bara för att ditt eventuella program säger att du ska vila 60 sekunder mellan varje intervall så är det inte den slutgiltiga sanningen. Istället för att avbryta ditt intervallpass, vila 90 sekunder eller två minuter istället. Om du vill kan du då öka tempot något på själva intervallerna istället.

Mer läsning:  

Hatar du intervaller? Läs då detta!

Stort lycka till och ha kul! Och har du fler knep på hur man kan rädda upp intervallpasset, kommentera gärna!

Taggar

4 Kommentarer

 1. Trail & Inspiration

  Det där knepet med baklänges har jag hört att man ska köra i uppförsbacke. Har inte fått tummen ur att testa än, men tydligen ger de GRYM träningsvärk! 🙂

  Svara
  • Petra Månström

   Jepp, kan intyga att man får massiv träningsvärk även på flacken 🙂

   Svara
 2. Kjell.Nilsson

  Tar ej tid på mina intervaller springer ej heller maxfart.Jag är 58 år taggat ner lite genomfört 11 st marathonlopp.
  Igår 1,5 km uppjogg sedan 5 km hade tänkt två varv.Men orkade ett varv istället kortintervall cirka 150 m x2 tre set
  sedan nerjogg hem.Längre vila vid behov och intervaller ger mer varierad löpning.
  Tränar ibland med Runday lärt mig många varianter mest på banan.Imorgon enbart intervaller cirka 500-600
  6-8 st.Tokspringa intervaller med pulsband och GPS är jag tveksam till.Möjligtvis för elitlöpare.

  Svara
 3. Hannas krypin

  Jag älskar att springa intervaller. Roligaste löpträningen tycker jag. Jag brukar också köra med att springa resterande intervaller i lägre fart. Kul idé det där att springa baklänges.

  Svara

Skicka en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

Kategorier

Arkiv

Sök

Om Petra

Jag heter Petra Månström och är journalist och löpcoach. Du behöver inte springa jättefort, lyfta tungt eller prestera på något sätt för att läsa min blogg. Den vänder sig nämligen till helt vanliga människor som kämpar med att få vardagen att gå ihop. Ibland hinner vi träna, ibland prioriterar vi annat. Men vi är alla livsnjutare som tränar för att leva – inte tvärtom. Varmt välkommen hit!

Maratonpodden

Senaste inläggen