M

Optimerar du sönder din hälsa?

av | feb 21, 2023 | Blogg, Blogginlägg, Träning & hälsa | 2 Kommentarer

Yoga. Meditera. Inget kaffe. Ingen alkohol. Kallbad i minst fem minuter OCH doppa huvudet såklart (annars har man inte kallbadat på riktigt). Tillräckligt med kvalitetssömn så att Oura-ringen blir nöjd. Löpning i skogen, absolut inte på asfalt. Inte för mycket skärmtid, helst ingen alls. Inte torka av köksbordet med rengöringsmedel fulla av kemikalier, då kan du ju bli sjuk. Inte äta socker, gluten eller laktos. Helst odla egna grönsaker. Självklart köpa svindyrt salt från Bretagne eftersom vanligt salt innehåller giftigt, klumpförebyggande medel. Inte äta för mycket grönsaker, eftersom de är fulla av gifter. Köpa gräsbetat kött från närliggande gårdar. Alltid köpa viltfångad fisk. Inte gå någonstans utan resväskan med kosttillskott. Bort havremjölk och pastöriserad komjölk – opastöriserad komjölk är det enda rätta. Och passa dig för avgaser och strålning!

Vad jag vill säga med det här? Jo, att jag i mitt stilla sinne undrar om inte alla olika välmenande hälsotips inte stressar mer än de hjälper? 

Förstår att avsikterna oftast är goda. Man har skådat ljuset genom att leva på det här sättet, känner sig lite renare, lite helare – och lite bättre än alla andra stackare som fortfarande kravlar runt därnere i okunskapens sörja. Så vill man dela med sig för att få andra att skåda samma ljus. Men istället känner sig många bara ännu mer misslyckade. Jag undrar dessutom hur bra alla dessa ”super-optimerare-av-hälsa” egentligen mår? Lever de som de lär – eller smygäter de smågodis medan de kollar på ett nytt avsnitt av Mandelmanns gård?

Lyssnat en del på Jenny Koos (Vulverine) och bestämde mig nyligen för att dra ner på mitt kaffedrickande, eller ”flytande stress” som Jenny kallar det, för att främja min hormonella hälsa. Istället köpte jag koffeinfritt kaffe, då det ju är koffeinet som försätter kroppen i det stressade och för hormonhälsan ogynnsamma tillståndet som man uppnår genom att dricka vanligt kaffe. Passade på att googla ”koffeinfritt kaffe” nyss och hittar:

”Koffeinfritt kaffe är mindre surt och lättare för magen.”

På ett annat ställe läser jag:

”Koffeinfritt kaffe har ett lägre ph-värde än vanligt kaffe, vilket på sikt kan vara skadligt. Det finns även forskning som visar att ett stort intag av koffeinfritt kaffe höjer halterna av kolesterol i blodet vilket kan vara skadligt för hjärtat. Det bör dock tilläggas att de här riskerna är relativt små.”

Hur kan koffeinfritt kaffe BÅDE vara mindre surt än OCH ha lägre pH än vanligt kaffe? Ett lågt pH-värde innebär ju att något är surt..? Jag orkar inte. Så nu måste jag välja mellan sämre hormonell hälsa – eller att riskera att bli sjuk på något annat sätt?

Nu skulle inte det här inlägget handla om kaffe, men förstår ni hur jag menar? Det är så många budskap som sköljer över oss att vi inte längre ser skogen längre för alla träden. Har man inte orken (och ekonomin) att hålla på med allt det där jag räknade upp först i det här inlägget så blir det ju lätt att man bara ger upp och istället tröstar sig med lite ultraprocessade chips nersköljt med läsk med sötningsmedel.

Vem ska man tro på? Och rör inte mitt rödvin! 😉 Det var nog ungefär det jag orkar skriva just nu. Nu är jag mycket nyfiken på era tankar om vår tids alltmer tilltagande hälsohets.

Taggar

2 Kommentarer

 1. Amanda Andersson

  Till slut tänker jag att man bara får äta och dricka ”lagom” av allt! Vill man äta chips på en torsdag så gör man det, men kanske inte varje torsdag. Vill man äta sallad på en lördagskväll så gör man det men nästa lördag kanske man vill äta pizza och dricka en flaska vin. .
  Jag försöker jobba på balansen i vardagen och inte lyssna för mycket på alla ”tips”. 😂

  Svara
 2. Amanda Svensson

  Väldigt bra inlägg! Jag har alltid haft en ångestrelaterade matrelation, och provat många olika dieter som ska vara bra för ditten och datten. Under en lång tid åt jag paleo, och mådde ganska bra i kroppen. Men! Det tog evigheter att handla för jag kollade efter socker i alla ingredienslistor, och skulle jag få i mig en bit skinka som innehöll druvsocker så fick jag ångest för det. Då straffade jag mig med hårdare träning och ännu (hur nu det var möjligt…) ”nyttigare” mat.
  Jag fick enormt dåligt samvete när jag åt något som var utanför ramarna.

  Idag fikar jag ganska ofta, äter grönsaker till maten ibland men inte alltid, men tränar fortfarande en hel del. Kroppen mår bra och jag är lite bättre på att äta ”onyttigt” utan att må dåligt över det.

  Svara

Skicka en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

Kategorier

Arkiv

Sök

Om Petra

Jag heter Petra Månström och är journalist och löpcoach. Du behöver inte springa jättefort, lyfta tungt eller prestera på något sätt för att läsa min blogg. Den vänder sig nämligen till helt vanliga människor som kämpar med att få vardagen att gå ihop. Ibland hinner vi träna, ibland prioriterar vi annat. Men vi är alla livsnjutare som tränar för att leva – inte tvärtom. Varmt välkommen hit!

Maratonpodden

Senaste inläggen