M

Nej tack, jag vill inte svettas ihop med min chef!

av | nov 5, 2016 | Karriär, Personlig utveckling | 4 Kommentarer

För något år sedan var jag på en konferensanläggning och föreläste om löpning. På samma anläggning hade ett annat företag kick-off och det gick inte att ta miste på att chefen på detta företag var frälst på löpning. 
Han gick omkring med en Ironman Finisher-tröja och pratade vitt och brett med alla som ville höra på om vilka lopp han hade klarat av och vilka han hade inplanerade framöver. Jag hörde honom skryta om hur han lyckades få in sin träning i sitt hårt pressade veckoschema och när någon invände med att det är ju inte fel att bara vila och ta en pralin ibland, då såg han oförstående ut.
Senare på eftermiddagen skulle de ha någon slags cirkelträning i lagform, där armhävningar, löpning och andra ansträngande övningar ingick. Hade företaget varit i träningsbranschen hade jag väl kanske kunnat se en poäng med den här aktiviteten, men nu var det en helt annan bransch det gällde och jag reagerade på hur chefen hetsade några av sina anställda. Vissa hade ju lätt för att utföra övningarna, förmodligen därför att de själva tränade, men några var inte lika snabba och starka – något som den träningsgalne chefen inte var sen att påpeka och pika.
Jag funderade över hur jag hade reagerat om jag hade jobbat på det där företaget. Att tvingas delta i aktiviteter som kräver mycket god fysik och sida vid sida med chefen som sätter din lön, hade det känts okej? Nej, inte alls! Jag är faktiskt inte alls sugen på att svettas tillsammans med min chef, jag sköter helst min träning utanför jobbet. Eller åtminstone utan en chef som manar på mig.
Jag oroar mig för att den här typen av chefer, som jag tyvärr tror att det är gott om i arbetslivet, bidrar till att splittra arbetsplatserna snarare än att förena – vilket väl var grundtanken med en kick-off? Jag vädjar till alla chefer att se bortom din egen passion och sätta dig in i hur andra människor tänker. Visst, det kan te sig obegripligt att inte alla är beredda att offra allt för att få till sin träning. Och visst, det kan förefalla märkligt att en Ironman inte står på alla människors att göra-lista.
Men nu är det så verkligheten ser ut. Vi är alla olika och låt oss få vara det. Personligen älskar jag träning, men hade också ryggat tillbaka inför tuff cirkelträning på en kick-off. Låt var och en få svettas när den vill! Fler åsikter i det här ämnet?
(Foto bilden ovan: Jonas Hansen)

Taggar

4 Kommentarer

 1. Trail & Inspiration

  För mig som tränar, hade jag nog inte reagerat så mycket. Visst; jag hade troligen inte varit snabbast på jobbet, men jag hade i alla fall orkar det mesta.
  Men som du säger; man får ju sätta sig in i situationen för de som inte tränar.
  Sedan är frågan; Var drar man gränsen för kick-off aktiviteter?
  Jag har, hos tidigare, arbetsgivare kört islandshästridning, kanotpaddling och hinderbana (teambuilding).
  Det är nog svårt att hitta aktiviteter som ALLA tycker om. Precis som att många inte vill pimpla vin hela kvällen, efter aktiviteten/-erna. Svårt att få alla nöjda, men som sagt, samtidigt viktigt att ta hänsyn till alla! 🙂

  Svara
 2. Chatrine

  Jag håller verkligen med dig. Det finns en mängd anledningar till att en inte ska ha träning med i en kick-off med jobbet.Hur gör de tex om någon är nyopererad. Det är ju inte bara ev konditionsnivå som kan påverka ens förmåga att träna. Det blir rakt motsatt effekt om det är stor skillnad i gruppen.
  Att uppmuntra till träning genom frikostiga friskvårdsbidrag eller träning på arbetstid är en sak. Men en kickoff eller teambuildning ska användas med eftertanke och med målet att skapa starka grupper inte att skapa grupperingar pga olika träningsnivå. En duktig chef/ledare har förmåga att sätta sina egna intressen åt sidan och fokusera på uppgiften, en grupp medarbetare med samma mål.

  Svara
 3. Anna Nystedt

  Jag hade älskat det! Men så är jag en tränande person som känner mig bekväm i sånna sammanhang. De kickoffer som bjudit på bergsklättring, gokart och andra läskiga äventyr har jag däremot avskytt. Känt mig feg och utanför. Inte velat vara med. Så jag förstår din poäng!

  Svara
 4. pilla

  Hade varit överlycklig utav en sådan kick-off men praktiskt skulle jag aldrig vilja se det aldrig hända för jag tycker inte det hör hemma på arbetsplatsen i alla fall om det är ett kontorsarbete där man inte behöver vara fysiskt i form.

  Svara

Skicka en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

Kategorier

Arkiv

Sök

Om Petra

Jag heter Petra Månström och är journalist och löpcoach. Du behöver inte springa jättefort, lyfta tungt eller prestera på något sätt för att läsa min blogg. Den vänder sig nämligen till helt vanliga människor som kämpar med att få vardagen att gå ihop. Ibland hinner vi träna, ibland prioriterar vi annat. Men vi är alla livsnjutare som tränar för att leva – inte tvärtom. Varmt välkommen hit!

Maratonpodden

Senaste inläggen