M

MOA: ”EKAR VÄXER SIG STARKA I MOTVIND!”

av | sep 23, 2018 | Blogg | 2 Kommentarer

Dags för en ”Veckans löpare” igen! Den här gången möter du Moa Harryson, som kallar sig statistiknörd och siktar på Lidingöloppet i nästa vecka.
Först: berätta lite kort om dig!
– Mitt namn är Moa Harryson, jag är 26 år ung och jag bor tillsammans med min sambo i Mölndal utanför Göteborg. Till vardags arbetar jag som ingenjör.
När började du springa och hur kom det sig att du började?
– Jag har tränat sedan jag varit liten då jag tränade truppgymnastik från 4-15 års ålder. Jag har alltid haft ett stort behov av att röra på mig. Löpning började jag med 2010 då jag slutade med den lagträning som löpte efter gymnastiken, och har sedan dess sprungit regelbundet med två något längre uppehåll (på grund av knäskada och body fitness-satsning). Jag började med löpningen för att hitta en träningsform efter att jag slutat med lagsport. Jag anmälde mig till Göteborgsvarvet 2011 och sedan har det bara fortsatt och intresset har växt.
Varför springer du? Vilka är dina drivkrafter?
– Jag springer för att jag mår bra av flera anledningar både fysiskt men främst psykiskt. Jag blir gladare och starkare som människa, vilket nog är den främsta orsaken, att jag mår bra rent mentalt av det. Jag blir den bästa versionen av mig själv när jag får springa, jag får utlopp för tankar, idéer och ventilering. När jag springer tillåts jag vara helt närvarande i det jag gör, i varje steg, jag släpper lättare tanker som gnager när jag får springa. Jag springer även för att orka med livet i övrigt och för att dämpa min rastlöshet och all den energi jag annars samlar på mig.
Kan du beskriva hur en träningsvecka ser ut för dig?
– I dagsläget tränar jag 4-5 pass per vecka, 2-3 pass löpning och 1-2 pass styrketräning. Det är viktigt att behålla styrketräningen för främst ben då jag haft knäproblematik. Då målet är Lidingöloppet i september kör jag ett långpass i veckan, samt ett tempo- eller intervallpass och så försöker jag få in lite terräng/backträning när det är möjligt. Styrkan består av tunga basövningar för ben, bål och rygg. Jag önskar också prioritera rörelseträning och yoga högre än vad jag gör idag, det blir ett mål för hösten!


Hur viktigt är det för dig att ha mål med träningen?
– Jag tycker det är bra med mål för min egen del då det utvecklar mig. Jag har ofta mål med träningen i mindre eller större utsträckning. Jag tror också det kan vara bra med kravlös träning, det gäller att hitta det man trivs med och ha en balans.
Har du några mål du vill berätta om?
– Som nämnt ovan så är mitt nuvarande mål Lidingöloppet i slutet av september, samt ev en mara i höst om kroppen samarbetar.
Vem eller vilka springer du helst med? Springer du helst på egen hand så går det förstås att svara det!
– Jag springer oftast och helst själv, men ibland med sambo eller vänner beroende på syftet. Jag springer dock gärna i skogen eller vid havet.
Har du haft några motivationsdippar och hur har du hanterat dem?
– Vad gäller motivation så tror jag att det är något man ständigt behöver underhålla, på samma sätt som du behöver underhålla en relation. Jag underhåller min motivation och får därför sällan dippar. Ordspråket ”Dagens träning är morgondagens motivation” tycker jag säger mycket. Jag tror på rutiner och planering. Det kan låta tråkigt men jag kör oftast på även om jag skulle ha en dipp, för eller senare går den över och man är alltid nöjd efter ett pass. Något som jag upplever tyngande är dock sjukdom och skador, det gör verkligen att jag kan dippa för det kan jag inte påverka i samma utsträckning, utan tvingas acceptera.
Tre löparprylar du inte kan vara utan?
– Jag är ingen materialnörd, men jag är en statistiknörd så jag mäter gärna distans och tempo därför är telefonen det mest nödvändiga att ha med sig (har inte köpt mig någon löpklocka…). I övrigt inget mer än bekväma kläder och bra skor.
Några peppande ord du skulle vilja ge läsarna, något som har funkat för dig när det tagit emot i löpningen?
– Sista avslutande ord från mig; du är så oerhört mycket kraftfullare än du tror, ekar växer sig starka i motvind och diamanter framställs under hårt tryck och bara du sätter dina gränser för vad du klarar av!
Kolla också in Moas blogg och Instagram!

Taggar

2 Kommentarer

 1. Johanna

  Så roligt att läsa om olika löpare 🙂

  Svara
  • Petra Månström

   Håller med! Får så mycket inspiration av att läsa om andra löpare!

   Svara

Skicka en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

Kategorier

Arkiv

Sök

Om Petra

Jag heter Petra Månström och är journalist och löpcoach. Du behöver inte springa jättefort, lyfta tungt eller prestera på något sätt för att läsa min blogg. Den vänder sig nämligen till helt vanliga människor som kämpar med att få vardagen att gå ihop. Ibland hinner vi träna, ibland prioriterar vi annat. Men vi är alla livsnjutare som tränar för att leva – inte tvärtom. Varmt välkommen hit!

Maratonpodden

Senaste inläggen