M

ALLT OM VÅRT HELGÄVENTYR I BJÖRKLIDEN

av | sep 20, 2018 | Livet, Resor | 17 Kommentarer

I förra veckan kände jag verkligen att jag behövde ladda batterierna för att orka med den mörka årstiden. Men avkoppling för mig är inte detsamma som att trängas med en massa andra människor på ett spa…
Avkoppling för mig är att vara i de Riktiga Bergen. Att få vandra omkring eller bara sitta ner, njuta av utsikten och låta tankarna flöda fritt. Långt bort från bruset och bullret, tillräckligt avskilt för att kunna sortera allt jag har i huvudet och orka ta tag i tillvaron. Är så tacksam för att familjen var med på noterna när jag föreslog att vi skulle dra upp till platsen där jag tillbringade i stort sett varje vinter och sommar när jag var liten: Björkliden!
Höst i Björkliden
Höst i Björkliden
Höst i Björkliden
Höst i Björkliden
I Björkliden lärde jag mig stå på ett par skidor och tog senare mina första slalomsvängar. Där har jag kastat smörgås med de platta stenarna nere vid Torneträsks strand, nära Silverfallet. Där har jag grillat pinnbröd över öppen eld och fascinerats över ett av världens mest fotograferade vyer, nämligen den över Lapporten.
Vi kom upp på lördagsmorgonen, hyrde en bil och njöt sedan av en av de vackraste bilvägarna jag vet: E10 från Kiruna och västerut mot Björkliden. Stannade till här och där och tog bilder, sedan rullade vi in i Björkliden och tog långlunch. Strövade efter det omkring på fjället och det värmde i hjärtat av att se hur mycket Adrian älskade att springa omkring och upptäcka fjället. Snacka om lyxig lekplats!
Höst i Björkliden
Höst i Björkliden
Höst i Björkliden
Höst i Björkliden
Höst i Björkliden
Vi hann också med en äventyrlig vandring bort mot Kratersjön, vädret slog nämligen om rejält medan vi satt inne i rastskyddet invid sjön och fikade. Plötsligt övergick solskenet i ösregn och blåst och Adrian blev lite orolig. Men efter lite mutor med kex lyckades vi övertala honom att sätta sig i bärryggsäcken och gå tillbaka till Björkliden. Gissa vem som somnade efter bara några minuter ute i regnet och blåsten..? 😉
Efteråt blev det ”after fjäll”-öl, bastu och sedan middag på Restaurang Lapporten med älgköttbullar, gräddsås och till det ett magiskt gott lingon- och blåbärsvin. Självklart hjortron till dessert! Älskar verkligen vad fjället gör med en, axlarna åker ner direkt och man blir avslappnad på ett sätt som är svårt att beskriva. Men att få vakna på morgonen med klarblå himmel och solsken över Lapporten går liksom utanpå det mesta. Och att få uppleva detta tillsammans med familjen är värt allt. Kan verkligen rekommendera att åka hit upp på hösten, man får liksom det bästa av fjällen och slipper myggen. Win-win!
Foto bilderna i detta inlägg: Jonas Hansen & Petra Månström
Höst i Björkliden
Höst i Björkliden
Höst i Björkliden

Taggar

17 Kommentarer

 1. Staffan

  Vilket härligt och glädjefyllt inlägg och dessutom underbart vackra bilder!

  Svara
 2. Annika

  Jäääädrar vad långt upp i norr det här är! Jag har inte varit högre upp än Pello 🙂
  Fina vidder och bilder, starka färger. Älskart.

  Svara
  • Petra Månström

   Pello! Det låter som rätt långt norrut! 🙂

   Svara
 3. Marianne Larsson

  Magiskt vackert!
  Jag måste se till att komma upp i fjällvärlden på hösten!
  Så härliga bilder!

  Svara
 4. Lisa / livetfrandenljusasidan.se

  Galet vackra bilder!
  Höst i fjäll… svårt att misslyckas. Visst är det mer harmoniskt än ungefär något annat!

  Svara
 5. hopihopi

  Ååh, vilka härliga höstbilder!!

  Svara
 6. Anette

  Wow, det är nog bland det finaste jag både sett och läst. Vilken dröm att få uppleva detta! Bara att få vara i naturen är nog det bästa som finns… Jag får en otrolig hemlängtan till Sverige när jag ser detta, vill egentligen inget hellre än att flytta tillbaka efter många år utomlands men … det finns alltid ett MEN. Hoppas jag tar steget en dag, det skulle betyda enorma förändringar, både med jobb och familj men det är nog värt det. Livskvalitén är så mycket bättre i Sverige, även om svenskarna inte alltid håller med ;o) Stor kram till dig Petra!!!

  Svara
  • Petra Månström

   Men tack snälla!! De där dagarna ute på fjället gav mer energi än en månad på spa! Ovärderligt. Stor kram tillbaka!

   Svara
 7. Johanna

  Vad härligt, det är ju så vackert och rogivande där uppe 🙂

  Svara
 8. Maria

  Naturen är det bästa som finns när man har bråkiga barn, ta med ett kakpaket och sen ut i skogen bara! 🙂 (och nu syftar jag på mina egna ungar, inte din lillskrutt 😉 )

  Svara
  • Petra Månström

   Verkligen! Naturen är så lugnande och samtidigt uttröttande (skönt för föräldrar till aktiva barn 😉

   Svara

Skicka en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

Kategorier

Arkiv

Sök

Om Petra

Jag heter Petra Månström och är journalist och löpcoach. Du behöver inte springa jättefort, lyfta tungt eller prestera på något sätt för att läsa min blogg. Den vänder sig nämligen till helt vanliga människor som kämpar med att få vardagen att gå ihop. Ibland hinner vi träna, ibland prioriterar vi annat. Men vi är alla livsnjutare som tränar för att leva – inte tvärtom. Varmt välkommen hit!

Maratonpodden

Senaste inläggen