M

Mina bästa tips inför Ultravasan (och andra ultralopp)

av | jul 3, 2018 | Blogginlägg, Träning & hälsa | 5 Kommentarer

2014 var jag en av dem som sprang den allra första upplagan av UltraVasan 90. En häftig och tuff utmaning som har fortsatt att locka deltagare sedan dess. Här är mina bästa tips till dig som ska springa loppet (eller annat ultralopp!)
Berga by klockan 04:40, lördagen den 23 augusti 2014. Gryningen är nära, men ännu vilar mörkret över platsen där den klassiska masstarten i Vasaloppet går den första söndagen i mars varje år. Men nu är det augusti och dags att skriva löparhistoria. Om 20 minuter går starten i UltraVasan 90, det allra första löparloppet härifrån och ner till det efterlängtade målet i Mora. När ett motionslopp heter något med ”ultra” är distansen längre än ett maraton, det vill säga längre än 42 195 meter.
Swissalpine
Swissalpine
Banan följer till stor del Vasaloppsspåret och kontrollerna är desamma som för skidåkarna. Precis som på vintern är det nio mil som ska avverkas, en sträcka som redan på skidor är respektingivande. Men med löparskor på fötterna får man verkligen jobba för varje meter och att hämta andan medan man glider utför någon backe kommer det inte finnas möjlighet till nu.
Det är Jonas Buuds ”fel” att jag tillsammans med 760 andra löpare står här och frivilligt inväntar starten i ett 90-kilometerslopp. Efter min bergsultradebut i Schweiz (där Jonas alltså vann för åttonde året i rad) luftade jag i en Facebookstatus mina ytterst tveksamma tankar om en start i det här nya niomilaloppet, varpå den svenske ultrakungen svarar:
”Swiss var ju bara träning inför UltraVasan. Klart att vi ses i Sälen (och i Mora).”
Tja, då var ju saken mer eller mindre klar. Jag bilade upp till Sälen och står alltså nu här i en fålla och inväntar starten till mitt andra ultralopp på en månad, till tonerna av Vangelis pampiga Conquest of Paradise. Många timmar senare ”springer” jag i mål, på darriga ben men med lycklig själ. Jonas Buud vinner för övrigt överlägset i loppet han själv var med och initierade. Sex timmar och två minuter tog det för Morasonen att dansa hem segern.
Swissalpine
Swissalpine
Är du anmäld till UltraVasan 90 eller annat ultralopp? Här kommer mina bästa tips!
1. Lär dig älska långpass
Långpass är nyckelpasset för en ultralöpare. Många springer dubbla långpass på helgerna för att vänja kroppen vid att hålla igång länge och orka hålla i även när benen är trötta. Att vara ute länge är viktigare än farten, så ta det lugnt och stanna och fyll på med vätska och energi då och då.
2. Lyssna på din kropp
Rom byggdes inte på en dag. Det tar tid att bygga upp tålighet i kroppen för att klara att springa långa distanser. Låt dig inte frestas att dra på för mycket i början utan trappa upp långsamt för att undvika skador. Det är lätt att bli helfrälst på löpning, men glöm för allt i världen inte att träna styrketräning också.
3. Ät mat!
Långlöpning bränner rejält med kalorier, så se till att fylla på ordentligt med energi såväl före som under och efter passet. Vad som funkar att äta när man är ute under lång tid är väldigt individuellt, så prova dig fram – i god tid före eventuell tävling. Samma gäller drycken, testa vad som fungerar bäst för dig. Det kan vara sportdryck, vätskeersättning, avslagen läsk, juice eller något annat. Bli inte förvånad över att hitta saker som lösgodis, buljong och smörgåsar på energikontrollerna under ett ultralopp. Fast föda blir viktigare ju längre du är ute, för att hålla uppe energinivåerna. Salt är också viktigt eftersom du svettas mycket, utan att alltid märka det.
4. Träna på att springa med ryggsäck
Såvida du inte tillhör de supersnabbaste löparna kan det vara en bra idé att ha med en löparryggsäck med lite extra kläder och energi under loppet. Då är det viktigt att du har tränat på att springa med säcken på ryggen, så att du inte får obehagliga överraskningar i form av skavsår och annat elände under loppet.
5. Tänk på att det går att byta skor under loppet
Jag sprang i terränglöparskor med grovt mönstrad sula fram till Oxberg, sedan bytte jag till vanliga löparskor som jag sprang de sista tre milen med. Dels var det skönt att ha skobytet som ett mål att se fram emot, sedan var det också underbart skönt att få på sig rena, torra strumpor och icke-blöta skor.
Swissalpine
Swissalpine
6. Fundera på damasker
Jag älskar mina löpardamasker och vill aldrig vara utan dem! Perfekta såväl på vintern som när du springer i blöt terräng (som det ju finns gott om på UltraVasan). Även om löparskorna har fuktspärr så kan ju vatten fortfarande sippra in ovanifrån och då är det skönt att förebygga det. Damaskerna som jag har på bilden högst upp kommer från Icebug.
7. Välj ut skor med omsorg
Eftersom du förmodligen kommer att tillbringa många timmar i dina ultraskor är det en bra idé att prova ut dem noggrant i förväg. Det finns många alternativ och precis som med all annan löpning går det trender även i skor, men se till att skorna passar just DIG och din löpning.
8. Undersök om du kan få support
Under mitt Ultravasan följde min dåvarande dejt (numera sambo) med och följde mig längs banan i bil. Då och då där det gick att parkera nära banan dök han upp med dricka, energi eller ombyte. Väldigt uppskattat och bra för huvudet att ha många delmål att se fram emot, då din support dyker upp. Så kolla om du kan få med dig en kompis, familjemedlem eller annat som kan följa dig längs banan.
9. Återhämta dig direkt efteråt
Ju längre lopp, desto viktigare med rätt återhämtning. Några tips är att dricka vätskeersättning direkt efter målgång, samt försöka få i dig snabb energi. Så fort som möjligt in i duschen, där du duschar benen växelvis varmt, växelvis kallt. Sedan på med någon form av liniment och så kompressionstights eller kompressionsstrumpor på. Ja – du kan faktiskt med fördel sova i kompressionsstrumpor (det gjorde jag, haha). Du kanske inte kommer vara superhungrig direkt efter målgång, då mådde jag mest illa, men efter någon dag sätter den stora HUNGERN in. Men äta bör du försöka göra hela tiden ändå.
10. Gå i alla backar
Det här med delmål är ju bra under ett långt lopp. Jag bestämde mig direkt för att gå i minsta tillstymmelse till backe. Ett mycket bra beslut eftersom det dök upp backar lite då och då under loppet och mycket få springer precis hela tiden under ett ultralopp. Det är dessutom bra för återhämtningen under och efter loppet att gå lite då och då och inte bara ”springa” monotont i samma tempo hela tiden.
Till sist: NJUT! Ta många bilder! Ultra är mindfulness och självplågeri i en underbar blandning. Och en god middag med rödtjut till smakar aldrig bättre än efter en sådan här rejäl löptur! STORT LYCKA TILL!
Bilderna ovan kommer från Ultravasan 90 och från bergsultramaratonet Swissalpine Marathon 78 km som jag sprang i juli 2014.

Taggar

5 Kommentarer

  1. Lisa

    Åh!! Låter underbart!! Just nu är långt för mig ett halvmaraton. Om inte många år siktar jag på maraton och sen gärna längre. I fjol såg marton inte helt ologiskt ut, men denna säsongs tröghet och tyngdkänsla grusar de planerna… Antagligen livet som är lite mkt just nu. Men börjar lära mig skilnaden på min vilja och min kropps önskan så försöker lyssna mer på kroppen än knoppen. En helt ny erfarenhet för mig!
    Men åter igen, shit. Ultravasa. Låter underbart, och helt j… a ont…. ?????????

    Svara
  2. Therese Ålstig

    Härligt inlägg, funderar på att satsa på vasa ultra 90 nästa höst. Jag har sprungit maraton men måste upp i längre långpass, eller som du säger dela upp och köra då långpass på helgen. Men det som står ivägen är att det tar såååå mycket av min tid. Men det vore jätte roligt att ha genomfört ett så pass långt pass.

    Svara
  3. Ulrika

    Hej Petra!
    Vilka bra tips, tack så mycket.
    Jag funderar på solglasögon och löpning, har du några favoriter? Det ser ut som att du har Sziols-glasögon. Gillar du dem? Ser att de finns i 2 storlekar, vilken har du?
    Ha en jättefin sommar och du, spring snyggt!
    /Ulrika

    Svara
    • Petra Månström

      Hej! Oj, minns inte…numera springer jag mest i Knockarounds solglasögon 🙂

      Svara
  4. Hannas krypin

    Det skulle vara så häftigt att ha sprungit ett riktigt långlopp! Kanske någon gång i framtiden.

    Svara

Skicka en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

Kategorier

Arkiv

Sök

Om Petra

Jag heter Petra Månström och är journalist och löpcoach. Du behöver inte springa jättefort, lyfta tungt eller prestera på något sätt för att läsa min blogg. Den vänder sig nämligen till helt vanliga människor som kämpar med att få vardagen att gå ihop. Ibland hinner vi träna, ibland prioriterar vi annat. Men vi är alla livsnjutare som tränar för att leva – inte tvärtom. Varmt välkommen hit!

Maratonpodden

Senaste inläggen