M

Hjälp, jag är matanalfabet!!!

av | dec 22, 2016 | Blogginlägg, Livet, Mat | 9 Kommentarer

Jag har en sak att bekänna. En grej som är rätt jobbig att ta upp eftersom ”alla” verkar vara så himla vassa på det här. Själv är jag helt tappad bakom en vagn. Jag talar om det här med matlagning.
När jag dejtade Jonas som nu är min sambo visade det sig snabbt att han var suverän på just matlagning. Med ett förflutet i restaurangbranschen kan han utan problem svänga ihop supergoda måltider av saker han hittar i frysen. Han vet hur han ska kombinera smaker för att få rätt resultat och han kan hacka grönsaker precis som i matlagningsprogrammen på tv. Att se honom laga mat är som att kolla på matlagnings-tv!
Jag själv då? Jag har aldrig varit särskilt road av matlagning. Jag tycker det är tråkigt och tidsödande att handla råvaror och sedan stå och laga till alltihop. Blir snabbt rastlös och vill hellre ut och dra en löprunda istället för att laga mat. Okej, några rätter kan jag lyckas med men då måste jag ha ett recept som jag följer till punkt och pricka (arbetsskada som f d kemist). Dessutom måste jag kolla på receptet flera gånger i minuten eftersom jag snabbt glömmer bort vad det står.

Matkonton på Insta stressar

Följer många matkonton på Instagram och blir superimpad över hur många duktiga matlagare det finns därute. De arrangerar frukter och bär så att det ser ut som konst, gör smoothies som närmast kan liknas vid installationer och raw-chokladkakor som lätt kan få vilken stjärnkonditor som helst grön av avund. Alla de där kontona har nog också gett mig komplex, för jag vet ju att jag inte kan göra smoothies som ser ut som konst. Och då låter jag bli.
Kanske är det lite som en del soffliggare resonerar kring träning. Kan jag inte få stora muskler/springa en mara/göra en Ironman inom en vecka så kan det lika gärna vara? När jag tänker efter är jag till och med osäker på hur man kokar ett ägg. Ska man koka upp vattnet först och lägga i ägget sen eller ska ägget vara i från början? Ja, du ser… Tragiskt.
Hur klarade jag att leva i singelhushåll så länge som jag gjorde? Bra fråga! En kombination av i stort sett dagliga restaurangbesök och min vurm för frukostmat fixade biffen. Men tänk när jag måste laga mat åt min son? Och då menar jag annat än att värma burkbarnmat. Har seriöst ångest inför detta. Vill inte bli trista morsan som bara steker falukorv och kokar makaroner, vill inte heller bli ihågkommen som morsan som inte kunde koka ett ägg.
Hjälp. Vad gör jag? Några tips?
(Bilden ovan föreställer en kikärtscurry som sambon lagade i somras! Foto: Petra Månström)

Taggar

9 Kommentarer

 1. Carin

  Matkasse! Det har varit räddningen för mig. Jag var helt värdelös på att laga mat innan och tyckte det var sjukt tråkigt. Men efter att vi började med matkasse så har jag lärt mig av de recepten att det faktiskt inte är så himla svårt. Och nu vågar jag faktiskt freestyla lite ibland (trots att jag precis som du helst följer receptet exakt).

  Svara
  • Petra Månström

   Tycker du att det funkar bra med matkasse? Funderar också på det. Känns skönt att slippa handla i tid och otid, då tar jag hellre en löptur 🙂

   Svara
 2. Annika

  Det är bara att prova sig fram. Det tar lite tid tyvärr, men det går att lära sig enklare rätter.
  Jag levde på typ tre maträtter när jag bodde själv, men har sen fått utöka min reprtoar med övning.

  Svara
 3. Hanna

  Angående att koka ägg: du kan göra både och. 😀 Koktiden blir dock kortare när man lägger i ägget i redan kokande vatten. Inget av sätten är fel.
  I övrigt har jag inga bra tips till dig.

  Svara
 4. Lina

  Säger bara en sak: Linas matkasse. Då lagar man varierad mat efter ett recept. Gör det lite svårare att misslyckas. Övrig mat till fest m.m, det får helt enkelt min man laga. Han både gillar att laga mat och är duktig på det. Så har vi löst det i alla fall.

  Svara
 5. Helen

  Känner igen mig tokmycket i det här var jag kallar ”lagamatträsket”. Räddningen har varit matkasse (och det är inte smärtfritt i början men det gör iaf att man kommer igång att laga ordentlig och varierad mat). Sen tänker jag lite som så att den ”bästa maten” kan sambon/vänner/restaurangen bjuda på, jag behöver liksom inte leverera på deras nivå eftersom det med deras hjälp blir en varierad och god kosthållning ändå. Men så har jag 4-5 rätter jag själv kan laga hyfsat okej och som jag kan vara nöjd med. Tänk om du har 4 rätter som du känner dig okej med och så säger vi att du lagar mat två kvällar i veckan. Då kommer din son tänka att mamma lagar jättegod mat och hinner inte tröttna. Men ett tips är matkassen om du vill försöka göra matlagningen roligare ☺
  Jag velade och var osäker på äggen läääänge. Bästa tipset jag kan ge är att lägga dem i en kastrull från början i kallt vatten, precis helt täckta av vattnet. Sätt på spisen på full värme och äggklocka på 15 min. Om det storkokar vrid ner värmen lite. Spola ordentligt i kallt vatten och låt stå en liten stund. ALLTID 15 min (oavsett storlek) ?? God Jul! ?

  Svara
 6. Clarissa

  Jag känner ung likadant fast jag inte har ngn prestationsångest. Det är 10-15 maträtter som cirkulerar här hemma, och det är som det är tänker jag. En behöver inte topprestera på allt. Jag kollar både ägg och potatis i kokboken innan jag kokar det fast jag hartre barn som jag lagar mat till varje dag. God jul!

  Svara
 7. Marie

  Jag kan inte heller koka ägg i kastrull så jag köpte en äggkokare 🙂

  Svara
  • Petra Månström

   Hehe, det borde jag ha önskat mig i julklapp 🙂

   Svara

Skicka en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

Kategorier

Arkiv

Sök

Om Petra

Jag heter Petra Månström och är journalist och löpcoach. Du behöver inte springa jättefort, lyfta tungt eller prestera på något sätt för att läsa min blogg. Den vänder sig nämligen till helt vanliga människor som kämpar med att få vardagen att gå ihop. Ibland hinner vi träna, ibland prioriterar vi annat. Men vi är alla livsnjutare som tränar för att leva – inte tvärtom. Varmt välkommen hit!

Maratonpodden

Senaste inläggen