M

Poddpepp till dig som älskar att träna!

av | mar 25, 2020 | Blogginlägg, Podd, Träning & hälsa | 0 Kommentarer

Har loppet du tränat till så länge ställts in eller skjutits på framtiden? Brottas du med sviktande träningsmotivation när dina träningsmål försvinner? Och hur bra för immunförsvaret är det egentligen att träna hårt?
Coronapandemin har vänt upp och ner på tillvaron för många av oss som älskar att springa. I många länder får man inte ens springa utomhus just nu. Dagligen pumpas alla möjliga vinklar på virusutbrottet ut till oss i media, men jag har saknat vettig information till oss som tränar ofta. Därför har jag gjort ett extrainsatt avsnitt av Maratonpodden, där jag fokuserar på att just förmedla kunskap, inspiration och förhoppningsvis lite pepp till dig som gillar att springa.
Avsnittet är indelat i två delar. Den ena handlar om immunförsvaret, hur det fungerar och hur vi med hjälp av kost, eventuella kosttillskott, sömn och anpassad träning kan hålla det så starkt som möjligt. Jag ställer också frågan om det ens går att ”boosta” immunförsvaret – en del sakkunniga menar ju att det inte går. Till min hjälp här har jag Peter Martin, läkare och en av landets främsta företrädare för så kallad funktionsmedicin, en medicinsk inriktning där man identifierar och behandlar de bakomliggande orsakerna till ohälsa. Tilläggas bör att intresset för funktionsmedicin på senare tid har ökat dramatiskt och många ser det som det nya, medicinska paradigmet.
I den andra delen diskuterar jag virusutbrottets effekter på oss träningsmänniskor ur ett idrottspsykologiskt perspektiv. Till min hjälp här har jag Göran Kenttä, idrottspsykolog vid GIH som har arbetat med flera av våra främsta elitidrottare. Vi tar bland annat upp hur man kan anpassa sin träning när ens träningsmål tillfälligt har försvunnit – och kommer faktiskt också in på en rad viktiga och bra lärdomar som den här situationen kan lära oss och som vi kan ha nytta av i vår träning framåt, oavsett om vi är elit eller motionär.
Lyssna direkt i spelaren nedan eller i poddapparna. Hoppas att du gillar avsnittet! Hör gärna av dig och berätta vad du tyckte om det!

Foto bilden ovan: Jonas Hansen

Taggar

0 kommentarer

Skicka en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

Kategorier

Arkiv

Sök

Om Petra

Jag heter Petra Månström och är journalist och löpcoach. Du behöver inte springa jättefort, lyfta tungt eller prestera på något sätt för att läsa min blogg. Den vänder sig nämligen till helt vanliga människor som kämpar med att få vardagen att gå ihop. Ibland hinner vi träna, ibland prioriterar vi annat. Men vi är alla livsnjutare som tränar för att leva – inte tvärtom. Varmt välkommen hit!

Maratonpodden

Senaste inläggen