alla hjärtans dag

14 februari. Alla hjärtans dag. Valentine’s Day. Usch, så svårt. Det här är en dag som jag inte riktigt förstår mig på, frågan är om jag någonsin kommer att göra det.

Minns fortfarande hur det var i plugget. Då kunde man köpa rosor som ett bud sedan överlämnade till ett antal lyckliga inför alla klasskompisarna där i lektionssalen. Jag fick aldrig några rosor, fast gissa om jag i smyg hoppades att det kanske fanns någon hemlig beundrare därute! Men icke. Jag var en av de där som aldrig fick några rosor på alla hjärtans dag.

Men det komiska är att den här dagen inte har varit någon succé ens när jag har varit i relationer. Då har det tvärtom känts krystat att överromantisera just den 14 februari. Varför inte göra något romantiskt varje dag istället? Att ta i från tårna på alla hjärtans dag blir liksom bara ett spel för galleriet – så har det i alla fall känts.

Låter jag negativ? Det är inte meningen! Jag håller absolut med om att man kan uppmärksamma andra saker än just kärlek i parrelationer på den här dagen. Man kan sätta ljuset på hjärthälsa, kärlek till husdjur, barn eller varför inte kärleken mellan alla människor på jorden?

Men nej, jag ogillar den här dagen därför att den tidigt i livet skapar en känsla av utanförskap för så många. Hade den där rosutdelningen inte funnits i plugget kanske inte den här dagen hade varit lika komplicerad för mig. Att bli utan rosor fick mig att känna mig oälskad, som en person man inte kunde älska. Det satte spår och hänger kvar än – över 20 år senare.

Delas det fortfarande ut rosor i skolorna? Hoppas inte! Hoppas för allt i världen att vi har kommit längre än att endast definiera den här dagen som kärlek mellan två människor. Och skulle de få för sig att dela ut rosor när min son börjar skolan, då kan jag lova att ni kommer att få göra med en debattlysten och handlingskraftig morsa 😉

Nu är jag nyfiken på dina tankar om den här dagen! Kram från mig!

Share: