M

Det är nästan aldrig som det ser ut

av | okt 9, 2019 | Blogginlägg, Livet, Personlig utveckling | 7 Kommentarer

Är det något som har slagit mig extra mycket den senaste tiden är att nästan inget är som det ser ut.
Någon som nyss skrev på Facebook hur mycket de älskar sin partner meddelar en kort tid senare att de har ansökt om skilsmässa. Och den där som instagrammade om sitt underbara, hektiska företagarliv går en stund senare ut med att hen har gått in i väggen. Och så vidare.
Sociala medier är verkligen ett tveeggat svärd, det blir så otroligt mycket tydligare för varje dag som går. Vet ju själv hur extremt lite av det som händer i mitt liv som hamnar på pränt eller bild i sociala medier. Vi delar med oss av ögonblicksbilder, ofta filtrerade, som andra uppfattar som en direkt återgivning av verkligheten. Men inget kunde ju vara mer fel.
En sak är i alla fall säker och det är att jag är så tacksam över att jag fick växa upp utan sociala medier och mobiltelefoner. I plugget gick tjejer och killar omkring i nästan likadana kläder (typ brallor från JC och tröja från Rabbit) upp till högstadiet. Det fanns inga snygga, framgångsrika influencers att bli framgångs- och kroppshetsad av och man levde liksom i sin lilla bubbla. Så jäkla skönt, inser jag nu – även om man då ofta längtade bort och till något annat.
Minst en gång om dagen vill jag bara logga ut från alla sociala medier och byta jobb. Men snabbt slår jag bort den tanken. För oftast är det ändå en skön vibe i mina sociala medier. Jag lär mig saker av mina följare och av dem jag följer, saker som jag aldrig annars hade lärt mig. Jag har träffat många nya vänner och mitt liv har berikats på ett helt annat sätt idag jämfört med förr, då det var betydligt svårare att träffa nya människor på ett naturligt sätt.
Så glad över att ha sluppit använda krogen som största plattform för mitt dejtande och så tacksam över att kunna jobba med sociala medier. Men jag måste verkligen värna om mig själv, mer och mer. Det är så otroligt lätt att svepas med och känna sig dålig och misslyckad när man får ta del av andras framgångar. Säkert känner andra likadant när de ser mina inlägg. Så är det ju. Men tänk då på att det nästan aldrig är som det ser ut.
Rika människor är inte lyckligare. Människor med hundratusentals följare mår inte bättre. För det finns alltid någon som har det bättre och den tanken gäller det att acceptera. Och göra det bästa av livet – här och nu. 
Foto bilden ovan: Jonas Hansen

Taggar

7 Kommentarer

 1. Rosita

  Ja phu så är det ju. Ffa tråkigt om det är uppenbara falskheter som presenteras (t ex ett par som verkar superlyckliga i sociala medier men sen strax meddelar om skilsmässa). Ett viktigt tillägg är dock, att det inte alls behöver vara falskt när INTE visar delar av sitt liv och om det senare och plötsligt skulle presenteras ”en stor sak/nyhet” om detta. Hos mig t ex: min make och mina tonårsdöttrar är inte alls intresserade att synas i mitt SoMe-konto. Ändå är just de – och min son – det mitt liv kretsar mest kring. Men bara för att de inte syns, så finns de ju! Och sååå mycket mer tid går till dem i jämförelse träning, kompisumgänge och jobb som jag ffa delar med mig av. ÄNDÅ är mitt konto verklighetstroget – samtidigt som det presenterar långt ifrån allt ”om mig”. Jag har varken behov eller lust att dela vissa saker i mitt liv. Jag menar inte att dölja det, men ser ingen anledning att dela det annat än med människor som finns i mitt IRL-liv. Och jag vet utan minsta tvekan att ALLA SoMe-konton presenterar långt ifrån ”hela spektrat”. Utan att nödvändigtvis ge en falsk bild.
  Förstår precis vad du menar och håller med dig. Bra också att få in ovan spektra där jag själv befinner mig.
  Jag skulle nog inte ha mått lika bra som jag ärligt talat gör, om jag fortsatt blogga och jobba med mig själv som personligt varumärke. Klart man alltid representerar sig själv, men så skönt att representera/sälja in mig själv till den enskilda uppdragsgivaren (potentiella) utan direkt jämförelse och utan att ”alla andra” kan kolla …
  Heja dig! Alltid kloka modiga inlägg ❤️

  Svara
 2. Emma

  Bra att påminnas om detta. Tack för att du lyfter upp verkligheten emellanåt.

  Svara
 3. Kjell.nilsson

  Besöker dotter o student kompis i Bangkok
  De läser digital media,kommunikation i Lund nu utbyte 4 mån plugg vid universitet här.Jag växte upp med en tevekanal svartvitteve?Följer fem pers på insta lägger ej ut bilder…många frågat även dotter men Nada..vill ej bli en klickraket
  Vill ej skryta men vet att jag skulle kunna sälja en del bilder från resor de senaste 40 åren..men Nada samt de bästa bilderna har jag ej tagit .Är övertygad om att vore jag 25 bast hade jag bloggat,pumpat ut bilder på tvättbräda,?o solariebränna..samt jag gillade Jc rabbit t-shirt..ni som orkat läsa detta ni duger ni är bäst?hälsn
  Från Chiang Mai norra Thailand var idag upp på 2.600 möh med ”studenterna” åter. Bangan Tord..

  Svara
 4. Anna

  Ibland känner jag att det bara är jag som får dessa känslor (att jag känner mig misslyckad), så tack för att du tar upp detta ämne!!

  Svara

Skicka en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

Kategorier

Arkiv

Sök

Om Petra

Jag heter Petra Månström och är journalist och löpcoach. Du behöver inte springa jättefort, lyfta tungt eller prestera på något sätt för att läsa min blogg. Den vänder sig nämligen till helt vanliga människor som kämpar med att få vardagen att gå ihop. Ibland hinner vi träna, ibland prioriterar vi annat. Men vi är alla livsnjutare som tränar för att leva – inte tvärtom. Varmt välkommen hit!

Maratonpodden

Senaste inläggen