M

Därför går din löpning trögt

av | nov 2, 2022 | Blogginlägg, Träning & hälsa | 0 Kommentarer

Tunga ben på löprundan? Känns det omöjligt att få upp tempot de gånger du skulle vilja det? Här har jag listat ett gäng MYCKET vanliga förklaringar till seg löpning: 

  1. En extremt vanlig orsak är att du inte får tillräckligt mycket kvalitetssömn. Det gör att återhämtningen mellan dina pass försämras.
  2. Du får inte i dig tillräckligt mycket energi. Vid snabba löppass så är det främst kolhydrater som används som energi, men exakt vad du behöver för fördelning av näringsämnen är givetvis individuellt. Ett tips är att ta med koncentrerade kolhydrater i form av geler på längre pass. 
  3. Särskilt om du är kvinna i fertil ålder finns en risk att du kan lida av järnbrist. Då järn är av central betydelse för kroppens transport av syre så kommer din löpning påverkas av låga järnnivåer. Kolla gärna upp hos läkare, både fritt järn i blodet och lagrat järn (ferritin). 
  4. Din återhämtning försämras av för hög total livsstress. T ex är det inte alltid en jättebra idé att träna för att bli snabbare när du samtidigt har en stor arbetsbelastning på jobbet, går igenom en separation, har småbarn etc. 
  5. Du springer de flesta av dina löppass i samma tempo. För att få fler växlar på din inre motor behöver du träna på att springa i olika hastigheter. Hemligheten är alltså att variera farterna på dina pass. Spring lugnt när du ska springa lugnt, så orkar du springa fort när du ska. 

Någon som kanske känner igen sig i någon eller några av punkterna ovan?

Taggar

0 kommentarer

Skicka en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

Kategorier

Arkiv

Sök

Om Petra

Jag heter Petra Månström och är journalist och löpcoach. Du behöver inte springa jättefort, lyfta tungt eller prestera på något sätt för att läsa min blogg. Den vänder sig nämligen till helt vanliga människor som kämpar med att få vardagen att gå ihop. Ibland hinner vi träna, ibland prioriterar vi annat. Men vi är alla livsnjutare som tränar för att leva – inte tvärtom. Varmt välkommen hit!

Maratonpodden

Senaste inläggen