Björgen: ”Graviditet är ingen sjukdom”

petramanstromGravid, Gravidträning, Löpning4 Kommentarer

bjoergen

Norska skidstjärnan Marit Björgen är beräknad att få barn i december, men det hindrar inte henne från att träna på som vanligt. Skärmdump från Expressen.

Trappa ner på träningen bara för att det ligger en bebis i magen är inte Marit Björgens filosofi. Tvärtom, den norska världsstjärnan i längdskidor tränar fortfarande tillsammans med resten av sitt landslag.

Nedkomsten är beräknad till december och Björgen hoppas kunna vara i tävlingsform igen i mars. Hennes målbild har hela tiden varit att hålla i träningen så länge som möjligt för att inte upptrappningstiden efter förlossningen ska bli alltför lång. Hittills har det gått över förväntan, säger hon själv.

LÄS OCKSÅ: Det ofiltrerade träningslivet

Björgens gravidträning ska dessutom dokumenteras av en grupp forskare från hela världen, i syfte att få uppdaterade rekommendationer vad gäller träning under graviditet. Varenda träningspass dokumenteras därför och informationen skickas sedan vidare till den nybildade forskargruppen inom Internationella Olympiska kommittén (IOK).

Springer gör hon också, fast hon är i sjätte månaden. Men till Expressen säger hon att de långa löppassen sliter på rygg och höfter. Att dela med sig av sina erfarenheter till forskningen ser hon som självklart, för när hon blev gravid hittade hon knappt någon information om hur hon skulle träna. Det enda som framgick var att det var bra att vara ”aktiv”.

LÄS OCKSÅ: Många gravida får dåliga kostråd

Måste erkänna att jag är lite lätt avis på Marit. Hade gärna velat orka fortsätta med min löpning, inte för att snabbt komma i form till något lopp utanför att jag blir så lugn och avslappnad av att springa. Men det är stört omöjligt att hitta harmoni under löpturen när man är kissnödig precis hela tiden. Hoppas verkligen att norska skidstjärnans dröm om en snabb comeback går i uppfyllelse. Hon är verkligen en sann inspiration för andra gravida, även om vi dödliga aldrig ens kommer att vara i närheten av hennes fysik.

LÄS OCKSÅ: På rull med bulle i ugnen

”Så länge du är frisk behöver barn inte betyda slutet på en karriär som elitidrottare. Graviditet är ingen sjukdom”, säger hon i intervjun med Expressen.

Det var så roligt att träffa Marit i Kosta i början av maj i år och diskutera just det här med graviditet och träning för Maratonpodden (avsnittet släpps inom kort). Då hade hon ännu inte gått ut med nyheten om graviditeten i media, men någonstans kände jag ändå på mig att något var i görningen. Ska bli oerhört spännande att följa hennes fortsatta träning och karriär.

0

4 Kommentarer är aktiverade “Björgen: ”Graviditet är ingen sjukdom””

  1. Skulle vara intressant att läsa dina egna kommentarer till detta med tanke på ditt inlägg per den 17/5 2015 med rubriken ”Graviditet kan visst vara en sjukdom”.

    0
    1. Hej Anna! Tack för din kommentar! Alla graviditeter är ju som bekant unika och om Marit utifrån sina erfarenheter, som verkar vara en hittills smärt- och problemfri graviditet, anser att graviditet inte är en sjukdom så är det ju hennes åsikt som måste respekteras. Det jag framhöll i inlägget från i maj var att en graviditet absolut kan framkalla symptom som är solklar grund för sjukskrivning. Men just för att det handlar om symptom som uppstått i samband med graviditet finns på vissa håll en uppfattning att man ska bita ihop och genomlida istället för att få hjälp. Det tycker jag är fel.

      0

Kommentera

Din epostadress publiceras inte