M

5 sätt att överleva det tuffa passet

av | aug 26, 2016 | Blogginlägg | 2 Kommentarer

malin
Jag tror att många av oss som gillar att springa känner igen sig i det här med att inte alltid vara tokpepp på tuffa pass som till exempel intervaller.
Och detta av den enkla anledningen att det är lätt att skallen sätter stopp innan kroppen gör det. Här är fem bra tips som ofta funkar för mig när jag behöver vända negativa tankar:
1. Musik med driv!
Jag älskar att springa till musik och särskilt under tuffare pass har jag stor hjälp av extra peppande musik med mycket driv. Då leds tankarna bort från ansträngningen och jag kan gå upp i musiken istället, mycket effektivt. Dessutom får man hjälp av musiken med att hålla uppe tempot, gäller bara att inte dra på för fort så att man tar slut innan passet gör det…
2. Ett vinnande mantra
Under jobbiga pass och lopp har jag ofta tagit till ett mantra som lyder ”Stark! Snabb! Snygg!” Det låter kanske fånigt, men om jag upprepar det här mantrat högt för mig själv när mjölksyran och tröttheten slår till så lyckas jag också ofta distrahera mig själv så pass mycket att jag glömmer bort det jobbiga, åtminstone för en stund.
3. Kläder som smiter åt
Förvisso är det många så kallade ”riktiga löpare” som envist klamrar sig fast vid så kallade splitshorts och linne, men vi vanliga dödliga motionärer kan ju ta till lite bra knep för att få till våra pass. Personligen föredrar jag att springa lopp och hårdare pass i tights som smiter åt, som komprimerar benen en aning. Det här är inget som passar alla, men jag tycker att jag får ett bättre schvung i steget med extra åtsittande tights.
4. Spring med andra
Att harva runt solokvist på en bana eller stå ensam på ett löpband passar en del, men inte alla. Personligen märker jag att jag får lite extra energi och pepp när jag springer med andra. Det behöver inte betyda att jag är med i en löpargrupp, bara att det befinner sig andra på banan eller spåret där jag springer för stunden kan ge massor med ny energi.
5. Koppla på autopiloten
Att tänka för mycket har satt krokben för många löpare. Något som är i det närmaste dödsstöten för ett lyckat lopp eller ett tufft pass är att börja fundera alltför mycket över varför man håller på med det här. Lyckas du komma så långt som att du frågar dig själv varför du BETALAR för att plåga dig själv så här kan du dra slutsatsen att du har tänkt för mycket. Bestäm dig för att bara tänka positiva tankar och förse ditt huvud med en visuell grind som stänger ute allt negativt. Flummigt? Ja! Funkar det för minst en person? Ja, mig! Så därför kan det kanske vara värt att prova även för andra…
Stort lycka till! Har du fler tips på hur man överlever tuffare löpning, skriv gärna i kommentarsfältet!
(Bilden ovan är från ett pass med Malin Ewerlöf, där jag hade mycket nytta av ovanstående tips!)

Taggar

2 Kommentarer

 1. Hanna

  Jag brukar tänka ”det är inte jobbigt, du bara tror det” för oftast är det precis som du skriver att huvudet tar slut före både benen och andningen. Att tänka så har gett mig extra energi till att fortsätta passet.

  Svara
  • Petra Månström

   Smart!!

   Svara

Skicka en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

Kategorier

Arkiv

Sök

Om Petra

Jag heter Petra Månström och är journalist och löpcoach. Du behöver inte springa jättefort, lyfta tungt eller prestera på något sätt för att läsa min blogg. Den vänder sig nämligen till helt vanliga människor som kämpar med att få vardagen att gå ihop. Ibland hinner vi träna, ibland prioriterar vi annat. Men vi är alla livsnjutare som tränar för att leva – inte tvärtom. Varmt välkommen hit!

Maratonpodden

Senaste inläggen