5 KNEP ATT TA TILL OM INTERVALLPASSET GÅR ÅT SKOGEN

Petra MånströmIntervallträning, Löpning, Träningstips4 Kommentarer

petra månström

Vi har alla varit där. Gett oss ut på ett intervallpass och sedan kroknat efter ett tag. Här är mina bästa tips att ta till de gånger du helst vill avbryta passet – men vet att du någonstans ändå har krafter kvar.

1. Dela upp intervallerna i mindre delar
Säg att du ska springa 8 x 400 meter och när det är två fyrahundringar kvar så vill du verkligen inte mer. Benen känns tunga och du vill bara lägga ner. Testa att dela upp de kvarvarande intervallerna så att du istället springer 4 x 200 meter. Visst känns det överkomligare än 2 x 400 meter? Håll ungefär samma tempo som du hade tänkt hålla på fyrahundringarna och vilan mellan tvåhundringarna behöver inte vara särskilt lång alls – kanske bara 20 sekunder.

2. Sänk tempot
Visst är det lätt att känna sig dålig om man har tänkt springa sitt pass i X minuter per kilometer, men dagsformen vägrar leverera något ens i närheten. Frestas du att avbryta passet och invänta en dag med bättre sprutt i benen? Gör inte det. Sänk istället farten på den sträcka eller de intervaller som är kvar. Skriv sedan upp vilket det tempot är – nästa gång inleder du passet i det tempot. Varför då? Jo, för att det är roligare att känna att ”Det här går ju som smort, jag vill nog öka tempot på nästa intervall!” istället för tvärtom.

3. Spring baklänges
Låter det helknasigt? Döm inte ut detta tips förrän du har provat! Nyligen skulle jag köra tvåhundringar på bana, men halvvägs in i passet var jag sjukt uttråkad och ville bara jogga hem. Men då kom jag på att man ju kan springa baklänges! Och snacka om träningsvärk i oväntade muskler efteråt – trots att det såklart inte gick att springa lika snabbt baklänges som framlänges.

4. Kör löpskolning istället
Det sägs ju att det är bra att träna diverse olika löpteknikövningar – men för de flesta blir det inte av särskilt ofta. Så om varken huvudet eller benen vill fortsätta intervallpasset som planerat, varför inte lägga in en rejäl laddning med teknikövningar istället? Jag lovar att du kommer bli supertrött och få träningsvärk i muskler du inte visste fanns.

5. Förläng vilan
Bara för att ditt eventuella program säger att du ska vila 60 sekunder mellan varje intervall så är det inte den slutgiltiga sanningen. Istället för att avbryta passet, vila 90 sekunder eller två minuter istället. Om du vill kan du då öka tempot något på själva intervallerna istället.

Stort lycka till och ha kul! Och har du fler knep på hur man kan rädda upp intervallpasset, kommentera gärna!

Foto bilden ovan: Jonas Hansen

0

4 Kommentarer är aktiverade “5 KNEP ATT TA TILL OM INTERVALLPASSET GÅR ÅT SKOGEN”

 1. Tar ej tid på mina intervaller springer ej heller maxfart.Jag är 58 år taggat ner lite genomfört 11 st marathonlopp.
  Igår 1,5 km uppjogg sedan 5 km hade tänkt två varv.Men orkade ett varv istället kortintervall cirka 150 m x2 tre set
  sedan nerjogg hem.Längre vila vid behov och intervaller ger mer varierad löpning.
  Tränar ibland med Runday lärt mig många varianter mest på banan.Imorgon enbart intervaller cirka 500-600
  6-8 st.Tokspringa intervaller med pulsband och GPS är jag tveksam till.Möjligtvis för elitlöpare.

  0
 2. Jag älskar att springa intervaller. Roligaste löpträningen tycker jag. Jag brukar också köra med att springa resterande intervaller i lägre fart. Kul idé det där att springa baklänges.

  0

Kommentera

Din epostadress publiceras inte