M

3 icke-trista löpbandspass att testa

av | dec 15, 2016 | Blogginlägg | 14 Kommentarer

Som att se på när färg torkar – eller det roligaste som finns? Åsikterna om löpning på löpband går isär. Men en sak kan vi nog vara överens om: vill man springa intervaller eller något annat snabbt pass och det är smällkallt och/eller snömodd utomhus kan bandet vara en bra idé.
Jag springer ogärna distanspass på löpbandet eftersom jag lätt blir uttråkad då, men intervaller och andra snabba pass brukar gå fint. Oftast brukar jag köra med ståvila så att jag slipper ändra fart på bandet hela tiden.  Många förespråkar 1 % lutning på bandet för att simulera utomhusförhållanden med luftmotstånd etc, men det är förstås upp till var och en hur man vill göra.
Här är tre av mina favoritpass på bandet:
1. (2-3) x 10 minuter i tröskelfart med 1 minuts ståvila
Syfte: att förbättra ”snabbuthålligheten”, alltså förmågan att hålla högre fart under längre tid.
Upplägg: 5-10 minuters uppvärmning i lugnt tempo. Sedan ökar du farten till din ”tröskelfart”, som i praktiken är en fart som är ”lätt obehaglig”. Du ska absolut inte flåsa, men känna att flåset inte är jättelångt borta. Avsluta passet med 5-10 minuters nedvarvning i lugnt tempo och stretcha gärna lätt efteråt.
2. (8-10) x 1 minut med 1 minuts ståvila
Syfte: förbättra din maximala syreupptagningsförmåga och få ett mer effektivt löpsteg som gör dig snabbare.
Upplägg: 5-10 minuter uppvärmning i lugnt tempo. Tanken med de korta intervallerna är att du springer så snabbt du kan, men du ska kunna hålla samma fart eller till och med öka en aning under den avslutande intervallen. Det är lätt att braka på för snabbt i början så håll i hatten lite under de första 1-2 intervallerna så att du kommer in i matchen ordentligt. Avsluta passet med 5-10 minuters nedvarvning i lugnt tempo och stretcha gärna lätt efteråt.
löpband
3. 30 minuter ”kenyanskt” pass i successivt ökande fart
Syfte: 
förbättrad snabbuthållighet, alltså förmågan att hålla en högre fart under längre tid samt betydande stärkning av psyket eftersom farten hela tiden ökar. Det kommer göra dig bättre rustad för långlopp som t ex milen, halvmaran och maran.
Upplägg: värm upp 5-10 minuter i lugnt tempo. Därefter ska du springa 15-20 minuter i en successivt ökande fart. Börja lätt och stegra farten efter varje minut. Utgå från dina förutsättningar och se till att avsluta i mycket hög fart. Varva sedan ner med 5-10 minuter lätt jogg och gärna stretch.
Stort lycka till och ha roligt! Har du fler roliga löpbandspass du vill dela med dig av? Och vad tycker du om löpband, hit eller miss? 
(Foto bilderna ovan: Jonas Hansen)

Taggar

14 Kommentarer

 1. pilla

  Håller med. Ska det vara löpband ska det vara intervaller. Allt annat går fetbort.

  Svara
 2. Hanna

  Jag älskar att springa intervaller på löpbandet. Det går inte att fuska med farten då. 🙂

  Svara
 3. Hans ten Berg

  Jag springer inte så mycket på löpband men ror på concept2 roddmaskin. Bra pass som också kan köras på löpband är ex 3-4×15 min i zon 3 (aktiv vila 5 min mellan set) eller 2-4×12 min (5 min aktiv vila mellan set) i din tröskelfart eller vo2maxintervaller 3×5-7×1 min (vila 1 min och ca 5 min aktiv vila mellan set).

  Svara
 4. Trail & Inspiration

  Jag är sååå galet imponerad av människor som kör t.ex. 24 timmars på löpband…
  Det är lite idiotiskt, men ändå. Vilket pannben?! 😮

  Svara
 5. Charlotte Nikander

  Har inte sprungit intervaller. Men skahelt klart testa. ?

  Svara
 6. Emma

  Vad menar du med flåsa? Känns som om jag alltid flåsar när jag springer ? vad är då skillnaden mellan att flåsa och att ”flåsa”?

  Svara
  • Petra Månström

   Bra fråga! Nu utgår jag ju från mig själv och då innebär ”flåsa” att flåsa okontrollerat. Flåsar gör jag ju också typ alltid när jag springer, något fortare i alla fall. Om flåsgrejen inte funkar som måttstock för dig, ta då den snabbaste farten du kan hålla i minst en timme och utgå från den. Lycka till!

   Svara
 7. Sarah

  Tack för bra tips!

  Svara
 8. Lotta

  Tack för lite tips!
  Ett par favoriter jag har som återkommer nästan var vecka
  Uppvärmnig 5-10 min
  2-3 varv
  800-600-400-200
  Vila 90s-60s-30s 2 min mellan intervallblock
  Nerjogg 5-10 min
  Uppvvärmning 5-10 min
  2-4 varv
  500-5×200-500
  Vila1 min -30s 2 min mellan intervallblock
  Nerjogg 5-10 min
  Farterna ska vara högre ju kortare intervall!
  /LOTTA

  Svara

Skicka en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

Kategorier

Arkiv

Sök

Om Petra

Jag heter Petra Månström och är journalist och löpcoach. Du behöver inte springa jättefort, lyfta tungt eller prestera på något sätt för att läsa min blogg. Den vänder sig nämligen till helt vanliga människor som kämpar med att få vardagen att gå ihop. Ibland hinner vi träna, ibland prioriterar vi annat. Men vi är alla livsnjutare som tränar för att leva – inte tvärtom. Varmt välkommen hit!

Maratonpodden

Senaste inläggen