M

3 bra pass när du egentligen inte orkar springa

av | okt 2, 2018 | Blogginlägg, Träning & hälsa | 9 Kommentarer

Ibland så känner man bara inte för att ge sig ut. Varken orken eller motivationen finns där. Samtidigt vet du hur skönt det känns efter ett pass, så du vill gärna göra något ändå. Då har jag tre tips här, som garanterat gör dig på bättre humör!

Inled alla pass med 10 minuters lugn jogg och avrunda gärna med några enklare löpteknikövningar. Det kan vara 3 x 30 meter hälkickar, höga knän eller vad du nu är sugen på. Huvudsaken är att du får upp pulsen lite, så att du kan starta intervallerna på bästa sätt.

1. 8 x 45 sekunder med 15 sekunders vila
Du springer 45 sekunder i bra fart, utan att maxa. Ståvila i 15 sekunder, sedan går du direkt på nästa 45-sekundersintervall.
2. 30-30
En favorit när jag känner mig seg men ändå vill få upp pulsen lite. Du springer 30 sekunder i bra fart, utan att maxa. Sedan joggar du 30 sekunder i lugnt tempo, innan du går på nästa snabba 30-sekundersintervall. Upprepa 10-15 gånger.
3. 5 x 2 minuter
Bra pass som bygger så kallad snabbuthållighet, alltså förmåga att hålla en högre fart under längre tid. Spring 2 minuter i en fart som ungefär motsvarar din tävlingsfart på milen. Vet du inte vilken den farten är, håll ett tempo ”strax under flåstempo”. 30 sekunder ståvila mellan varje tvåminutersintervall.
Avsluta alltid passet med 5-10 minuters lugn nerjogg och gärna också stretch. Sedan en skön dusch och något gott att äta! Lycka till! 
Foto: Emma Shevtzoff

Taggar

9 Kommentarer

 1. Johanna

  Toppentips 🙂

  Svara
 2. Annika

  Kanonfina tips! Jag gillade verkligen 20-20 som vi körde på eventet sist och har kört det själv en gång.

  Svara
 3. Sara Borg

  30-30 är ett sådant där klassiskt pass som jag ofta återkommer till och jag springer det med lite olika intensitet. Som exempel när jag inte har kört intervaller på länge, då är det mentalt enkelt att starta upp med just 30-30 och verkligen gasa på. Ett annat tillfälle när jag kör passet är efter en skada eller förkylning, fast då med lägre intensitet. Det finns helt enkelt inget tillfälle när 30-30 inte är rätt 😉

  Svara
 4. Hannas krypin

  Bra inspiration att ta till när jag har ”passtorka”. 🙂

  Svara
 5. Petra

  Tack för tips!

  Svara

Skicka en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

Kategorier

Arkiv

Sök

Om Petra

Jag heter Petra Månström och är journalist och löpcoach. Du behöver inte springa jättefort, lyfta tungt eller prestera på något sätt för att läsa min blogg. Den vänder sig nämligen till helt vanliga människor som kämpar med att få vardagen att gå ihop. Ibland hinner vi träna, ibland prioriterar vi annat. Men vi är alla livsnjutare som tränar för att leva – inte tvärtom. Varmt välkommen hit!

Maratonpodden

Senaste inläggen