M

10 irritationsmoment på gymmet

av | aug 5, 2015 | Blogginlägg | 27 Kommentarer

gym_svett

Gymbesökare som svettas ner maskiner och annan utrustning och torkar av dem slarvigt är ett stort irritationsmoment. Foto: Free Stock Photo.


Min graviditet och tillhörande kroniska kissnödighet samt ryggsmärtorna har ju ”tvingat” in mig på gymmet. Större delen av min träning består just nu av spinnigpass samt styrketräning, dels inne i gymmet samt i gruppform.
Tidigare var mina gymbesök så få att jag inte tänkte särskilt mycket på vad som försiggick omkring mig, men nu har jag haft möjligheten att observera mer. Dessa observationer har resulterat i följande lista över 10 irritationsmoment på de gym jag har besökt som jag gärna skulle slippa:
1. Hårtork à la avhuggen dammsugarslang
Lystring, alla världens gym, badanläggningar, hotell med mera: skrota den där ”hårtorken” som ser ut som en avhuggen dammsugarslang. Det är mer effektivt att stå blickstilla och låta håret lufttorka. Kan inte begripa varför så många anläggningar envisas med att fortfarande ha dessa totalt verkningslösa hårtorkar.
2. Pratkvarnar i omklädningsrummet
Efter träningen är jag ofta väldigt trött och ser stunden i duschen och efteråt som avkoppling. Då är det enormt irriterande med alla som prompt måste prata jättehögt i mobilen (och inte kan vänta fem minuter tills de har lämnat anläggningen) alternativt pratar jättehögt med varandra. Självklart ska man få samtala i omklädningsrummet, men man behöver inte köra på högsta volym. Respektera att andra omkring dig kanske vill varva ner i lugn och ro.
3. Paxare i gymmet
Ni vet säkert vilka jag menar. Jag menar de där som ”paxar” skivstänger, vikter, maskiner eller vad det nu kan vara med handdukar, väskor, vattenflaskor och annat så att folk inte vågar använda dem. För då råkar man naturligtvis ut för arga blickar eller tillsägelser av paxaren som aldrig är långt borta. Tips till paxaren/paxarna: skaffa ett privat gym så du garanterat är den enda som får tillgång till utrustningen i detsamma.
4. Pratkvarnar i gymmet
Ni vet de där som ”hänger” kring maskiner och fria vikter men tycks ha förväxlat gymmet med fiket. För tränar gör de knappt, eller åtminstone inte särskilt effektivt eftersom det går åtskilliga minuter mellan varje övning – för däremellan måste ju diverse saker som senaste dejten, bästa proteinpulvret och liknande avhandlas. Absolut, man kan gå fram och fråga om de verkligen ska ha alla maskiner och vikter de just nu blockerar, men det hade varit roligare att få vara kvar i sin träningsbubbla och slippa behöva säga till.
5. Folk som kör hemmaspa i duschen
Det här är verkligen äckligt, men händer uppseendeväckande ofta. Jag pratar om folk som verkar tro att de är hemma i sin egen dusch och kör någon slags spabehandling där allt från rakning av diverse kroppsbehåring till klippning av tånaglar ingår. Äckligt är det enda ordet jag hittar när jag ska benämna detta beteende, så sluta omedelbart med det!
6. Folk som fönar håret i en evighet
Det är inte alltid som det finns särskilt många hårtorkar att tillgå på gymmet – om de ens fungerar särskilt effektivt. Finns det hårtorkar så är de nästan alltid upptagna och det mest fascinerande är när det är rusningstid på gymmet, folk köar till hårtorken och så får någon för sig att köra värsta salongsföningen som tar en kvart eller mer. Enormt irriterande och jag har löst det hela genom att ta med en egen resehårfön.
7. Besserwissrar i gymmet
”Tjejen, jag ser att du kör knäböj. Jag ska visa dig hur du ska göra övningen på rätt sätt!” Det här var exakt vad jag fick höra för drygt ett år sedan när jag körde knäböj i gymmet. Det kanske mest komiska var att jag bara dagarna innan då hade gått en utbildning där vi nötte knäböj och marklyft dagarna i ända, men ändå skulle denne man visa mig hur jag skulle göra. Jag avböjde, vänligt men bestämt, vilket vederbörande tycktes ha mycket svårt att acceptera för han fortsatte att kolla in mig under resten av mitt pass. Vill jag ha hjälp så vänder jag mig till någon av gyminstruktörerna och jag har dessutom mångårig erfarenhet av att träna med vikter, så jag är inte intresserad av besserwissrar som ska klappa mig på huvudet och tycka till.
8. Folk som svettas och inte torkar upp
Nej, jag är inte sugen på att sätta mig i en maskin som är nersvettad med någon annans svett. Samma sak med spinningcyklar. Hur svårt ska det vara att torka upp i och omkring den maskin man just har använt? Det här är verkligen en sann humördödare och dessutom är det ofräscht.
9. Folk med ofräscha träningskläder
Häromdagen hamnade jag på spinningcykeln bredvid en man som luktade kiss och svett. Det var halvkul, särskilt när man är gravid och har extra känsligt luktsinne. Visst är gymmet en plats där man ska svettas, men svett luktar inte förrän det har börjat brytas ner av bakterier. Därav slutsatsen att mannen inte hade tvättat sina träningskläder ordentligt. Är man löpare och tränar utomhus är det en annan sak, för då försvinner ju lukten i friska luften. Men ska du träna inomhus: tvätta dina kläder innan du tar på dem!
10. Folk som porrfilmsstönar
Har bloggat om detta känsliga ämne tidigare. Och absolut, jag kan hålla med om att man absolut måste få ge uttryck för sin ansträngning även i ljudform när man tränar. Men det blir lite komiskt med folk som stönar på ett sätt som inte känns särskilt naturligt. Befann mig för några veckor sedan på ett spinningpass där en man oupphörligen stönade högljutt, torkade sig i pannan och stänkte vatten ur vattenflaskan i pannan fast hans ansträngningsnivå inte verkade särskilt hög. Mycket störande.
Hälsningar tant Petra
OBS! Vill någon lägga till några punkter eller har åsikter om de redan nämnda, känn dig fri att göra detta i kommentarsfältet!

Taggar

27 Kommentarer

 1. Daniel Artfors

  Jag måste de grövsta protestera mot att du inte gillar ”stönaren” för jag har nu erkänt för mig själv att jag är en sådan. I slutet av mina löppass på bandet så stönar, frustar och svettas jag som den värste. Och det är inte kul när folk tror att man håller på att då en hjärtinfarkt när man bara är på sin sista km. Att man kört 5-6 km har de inte en tanke på, jag har försökt sluta men har märkt att om jag istället erkänner för mig själv så går det bättre.

  Svara
  • Petra Månström

   🙂 som jag skrev så fattar jag att folk vill stöna i vissa lägen – jag gör det själv – men det blir fånigt när somliga sätter i system att tokstöna fast de knappt söndagscyklar på spinningcykeln…

   Svara
   • Daniel Artfors

    Det kan jag däremot hålla med om, ska man stånka och stämma så ska det finnas anledning.

    Svara
   • Mattias

    Kör enbart mina intervaller eller tröskelpass på löpband. Även om jag håller tillbaka så är det nästintill omöjligt att vara totalt stönfri på de tuffaste passen. Brukar dock tänka på ditt tidigare inlägg där stöneri sågades och försöker civilisera mig 🙂

    Svara
 2. Jennie

  Jag håller med på alla punkter! Särskilt när det gäller ”Paxaren”! Det finns inte många powerracks på mitt gym och det är alltid nån som har sin stång laddad där och nån tillhörighet men personen i fråga syns inte nånstans – befinner sig istället i andra rummet och kör en annan övning! Cirkelträning får bedrivas på ett ställe tycker jag! 🙂

  Svara
  • Petra Månström

   Helt enig med dig! Detta oskick måste motas i grind!

   Svara
   • Kjell.nilsson

    Paxaren är nog även
    En otäck typ som paxat solstolar vid poolen 07.00 med
    Handuk död åt paxaren ha ha

    Svara
 3. Träningsblogga-Ida

  På mitt gym finns en skylt som undanber att man rakar sig där. Fnissade lite första gången jag såg den och tänkte ”men vem GÖR det??!”. Folk gör alltså det! Galet!

  Svara
  • Petra Månström

   Japp, folk gör det. Rakar sig på gymmet alltså 🙂

   Svara
 4. Kjell.Nilsson

  Gymtränat sedan 1976 inkl
  80-talets sväng med solarium o
  Kroppsbyggare träna på gym är en märklig
  Företeelse som jag ej rekomenderar
  Vänner börja fysträning hemma med en kvart
  Om dagen som Arne Tammer som
  Ingen minns idag steg två är träna på gym
  Där jag sett det mesta no coments !

  Svara
  • Petra Månström

   Haha

   Svara
 5. Julia

  Hur har man ens tid att märks allt detta när man tränar?! Tränar man så fokuserarmab ju bara på det man själv gör

  Svara
  • Petra Månström

   Gör man? Jag går till gymmet för att jag blir peppad av att spana in andra och ta i mer själv 🙂 🙂

   Svara
 6. FIT by Emma Hå

  Skulle gymma en gång för ett tag sen och det finns tre sådana dära ”pecdecker”-maskiner på gymmet. Tänkte såklart att eftersom det var förmiddag och relativt folktomt skulle väl åtminstone en av dem vara ledig. Men nej, ett grabbgäng på tre pers hade intagit maskinerna och körde alla samma övning, samtidigt! Sedan i under vilan satt de och pratade med varandra på maskinerna!! Kunde de inte bara tagit en maskin och turats om?! Ibland fattar jag mig inte på folk….

  Svara
  • Petra Månström

   Suck, det där har jag sett SÅ många gånger. Tror inte att de fattar hur jobbiga de är 🙂

   Svara
 7. Anja

  Jag satt i bastun en gång och det var nästan fullt. Då tog en dam fram skrubbhandsken och torrpeelade kroppen och rakade sedan benen, när vi satt 6 andra där! Hon blev dessutom väldigt upprörd när en tjej sa till. Vidrigt.

  Svara
  • Petra Månström

   Jösses, det lät verkligen vidrigt!

   Svara
 8. Klara

  Dedär med att ta av sig på överkroppen på gymmet, unga män framförallt som ofta har en fascination för crossfit gör detta utan att blinka. Då kan väl vi kvinnor få göra exakt samma, eller? Väcker det anstöt då? Ja det tror jag! Och då bör inte heller dessa yngre män klä av sig i gymmet heller. Det kan ni göra i omklädningsrummet eller hemma!

  Svara
  • Petra Månström

   Håller verkligen med!

   Svara
  • Camilla Autio

   Fast, vad är det som stoppar oss kvinnor från att klä av oss? Jag kör mer än gärna mina pass i sporttopp och korta shorts. Vad man väljer att ha på sig och inte är upp till var och en att avgöra enligt mig. Tack vare det höga tak många CrossFitgym har gällande detta med kläder och träning med eller utan tröja eller dylikt har jag övervunnit m in rädsla för att visa mig mer naken än påklädd i sportsammanhang..det skulle vara tråkigt om den möjligheten försvann för att vissa människor är rädda för att se lite hud…

   Svara
  • Anna

   Vem hindrar dig? Jo du själv! Av med tröjan och kör i sporttopp om du blir för varm, för det är därför dessa unga män tar av sig! Skit i om du väcker anstöt! Våga leva som du vill, den som inte kan se en tjej träna i sporttopp har problem större än du och jag kan rå på och är inte värda att bry sig om!

   Svara
 9. Agneta

  Trist och äckligt att man måste torka av maskinerna på gymmet före användning också. Det är sällan jag ser någon torka av efter sig, vilket borde vara självklart!

  Svara
  • Petra Månström

   Ja, äckligt när någon har svettats ner maskinen och struntar i att torka av den!

   Svara
 10. Carina

  Jag är inte så förtjust i dem som skuttar runt naken i omklädningsrummet.De som böjer sig ner och torkar fötterna och visar upp hela…. ja…. eller som stretchar nakna efter duschen.
  Eller de som sminkar OCH parfymerar sig på väg IN i gymmet. *astmaattack*

  Svara
  • Petra Månström

   Haha

   Svara
 11. Marika

  Oj fick mig ett gott igenkänningskratt! Råkar ständigt ut för nummer 7 trots att jag som du kört detta länge och är utbildad i hur man gör. Och ser också lite väl många män(oftast små pojkar) som skall instruerar sina flickvänner och gör det helt felaktigt…. Står och lyfter för tungt med värsta gummiryggen! Men idag fick lilla pytte jag beröm av en bjässe i gymmet för att jag kör klassiska skivstångs övningar och lyfter rätt tungt i förhållande till min vikt och storlek. Det gjorde min dag så tack du anonyma man! Och jag säger till alla tjejer att våga köra skivstång och de klassiska övningarna. Ta en kurs och skit i att det mest står killar bland skivstängerna. Så effektivt som komplement till uthållighetsidrotter och du går snabbt igenom hela kroppen med funktionell styrka och en tåligare kropp som resultat!

  Svara
  • Petra Månström

   Håller helt med dig, Marika! Klassiska övningar som knäböj och marklyft är grymt effektiva och superbra för oss snorsportare!

   Svara

Skicka en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

Kategorier

Arkiv

Sök

Om Petra

Jag heter Petra Månström och är journalist och löpcoach. Du behöver inte springa jättefort, lyfta tungt eller prestera på något sätt för att läsa min blogg. Den vänder sig nämligen till helt vanliga människor som kämpar med att få vardagen att gå ihop. Ibland hinner vi träna, ibland prioriterar vi annat. Men vi är alla livsnjutare som tränar för att leva – inte tvärtom. Varmt välkommen hit!

Maratonpodden

Senaste inläggen