M

Vinterbad på Insta – värre än vaccinfuskare?

av | feb 19, 2021 | Blogginlägg, Träning & hälsa | 5 Kommentarer

Gillar du att vinterbada? Grattis! Då är du ett värre störningsmoment än vaccinfuskare, Dan Eliasson och padelspelare. Åtminstone om man ska tro Malin Wollin, som i en krönika i Aftonbladet (som jag fick tips om här) raljerar över denna tidigare subkultur som börjar växa till en folkrörelse.

Krönikören tycker synd om alla stackars gäddor, som nu oftare än någonsin tvingas stå ut med åsynen av ”vit, slapp stjärthud”. Men jag undrar om inte det hon egentligen stör sig på är vinterbadare i sociala medier, med tanke på den här formuleringen:

”Kan du ta en bild när jag är på väg upp så att jag ser smalare ut än jag egentligen är.”

För ja, att vara på sociala medier handlar ju om att bli bekräftad av andra – det är liksom därför folk är där. Klart att möjligheten att få visa lite hud och kanske till och med en spraytannad stringrumpa mitt i vintern utan att inlägget enbart skriker ”I’m only doing this for the Gram!” känns mycket lockande för många. Jag tror att det här är förklaringen till en mycket stor del av de vinterbadande, lätt svankande bikinimänniskorna på Insta just nu.

En annan grej som folk stör sig på är att man är ute och springer ibland. Minns vagt en krönika som kom för några år sedan med rubrik i stil ”Skjut alla löpare”. Såklart skriven av någon som inte fattat grejen med löpning, utan enbar blir provocerad av alla hurtbullar som plötsligt är överallt. Inte bara på alla gator, utan också på hela Instagram.

Det är något med aktiviteter som till sin natur utesluter stora delar av befolkningen. Löpning är helt enkelt jäkligt jobbigt, speciellt att komma in i som nybörjare. Samma med vinterbad, innan man har fattat grejen känns det bara konstigt och exhibitionistiskt. Somliga testar aldrig och kommer aldrig att fatta grejen – och det är helt okej. Jag kan faktiskt till och med att Malin Wollins krönika har vissa poänger, men jag hoppas att den inte får nyfrälsta vinterbadare att tveka inför nästa dopp.

En del kommer helt enkelt aldrig att fatta. Högst troligt är det samma människor som stör sig på att du tackar nej till fika på jobbet – eller morgontränar. Eller cyklar, kör crossfit eller gör något annat jobbigt med kroppen.

Ett tips i all välmening till alla som stör sig på allt möjligt: det finns alltid något som heter Avfölj 😉 Fler här som har tankar i ämnet? Berätta gärna! Nä, nu ska jag ut och plåta lite avklätt content när jag kallbadar – medan vaken är kvar, menar jag. PUSS!

Taggar

5 Kommentarer

 1. Hans

  Som aktiv vinterbadare sen femton år så blir jag mest uppgiven. Nu har krönikören hittat nåt nytt att gnälla på för att få till en text som kan säljas. Om hon nu inte gillar vinterbad, låt då bli att bada och tycka synd om gäddor. Själv är jag lite avis på gäddorna som får beskåda mig 🙂 I korthet kunde artikeln handlat om precis vad som helst men nu råkade det bli vinterbad som upplever en trend just nu. Vad sägs om att testa och känna hur gott det är istället för att hacka. Men det är tyvärr så man får klick idag.
  Tack till dig, Petra, som lyfter fram vinter/kallbad.

  Svara
 2. Pia Bendel

  Jag tror inte att det är vinterbadandet i sig som triggar negativa kommentarer utan att det är flockbeteendet som många stör sig på. Det är ju i vissa kretsar nästan så att man är udda om man inte vinterbadar och kanske tom känner viss press att man borde även fast man inte vill. Hursomhelst är det tråkigt att det inte någon gång går att hålla inne med sin galla, särskilt när den berör något som de flesta mår bra av.

  Svara
 3. pilla

  Vinterbadare eller ej, kan ändå vara en bra erfarenhet för gemene man tänker jag OM man ramlar i iskallt vatten någon gång och då inte grips av panik. Sedan grattis, kul att många fastnat för det. Hade helt klart provat om jag varit hemma.

  Svara
 4. Emil Salomonsson

  Jag är den störiga löparen som postar på Instagram, men det var framförallt för att ha en ”dagbok” för mig själv, därför skapade jag ett helt nytt konto så alla andra kunde slippa min löpning.
  Men vinterbad skippar jag, jag fryser när det är under 25grader haha…

  Svara

Skicka en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

Kategorier

Arkiv

Sök

Om Petra

Jag heter Petra Månström och är journalist och löpcoach. Du behöver inte springa jättefort, lyfta tungt eller prestera på något sätt för att läsa min blogg. Den vänder sig nämligen till helt vanliga människor som kämpar med att få vardagen att gå ihop. Ibland hinner vi träna, ibland prioriterar vi annat. Men vi är alla livsnjutare som tränar för att leva – inte tvärtom. Varmt välkommen hit!

Maratonpodden

Senaste inläggen