VEGETARISKA BIFFAR MED QUORN OCH ASIATISK SALLAD

Petra MånströmHälsa, Kost, Livsstil, Mat, Okategoriserad, Recept, SamarbetenKommentera

Quorn

Goda nyheter! Det har tagit sin tid, men nu kan jag med gott samvete säga att jag äter mestadels vegetariskt. Stor del i detta har Quorn och enligt mig finns det många fördelar med att välja detta livsmedel framför kött: förutom att det är gott så är det en näringsriktig proteinkälla med låg klimatpåverkan.

Vi har inte alltid varit frälsta på vegetariskt i vår familj, men de senaste månaderna har vi verkligen gått in för att på riktigt ge köttfritt en chans. Jag har också funderat mycket över det här med varför många av oss gärna äter vegetariskt i veckan, men på helgerna väljer många att ”festa till det” med en köttbit.

Är det verkligen nödvändigt att äta den där köttbiten, särskilt om man har i bakhuvudet att nästan 80 procent av all jordbruksmark används till boskapsuppfödning, mark som istället kan användas för grödor för människors kost? Boskap orsakar större klimatpåverkan än transporter i dag, bara för att nämna några exempel. Så det finns mycket vi kan göra för klimatet genom att göra bra matval.

Quorn

Samtidigt älskar jag mat och vill inte begränsa mig, jag vill fortfarande äta kött – men det här slentrianmässiga köttätandet har jag framgångsrikt jobbat bort. Och på köpet har jag upptäckt en otroligt rik flora av vegetariska alternativ, som ofta är både godare och har högre näringsvärde än köttet. Win-win!

Quorn är numera en av mina favoriter bland proteinrika, vegetariska livsmedel och då helst quornfärs som jag (eller snarare sambon som är den som lagar maten här hemma, hehe) smaksätter själv. Nu skulle jag vilja tipsa om en riktigt god rätt som vi gjorde för några veckor sedan: saftiga Quornbiffar med asiatisk sallad och nudlar (receptet hittade vi här!)

4 portioner

1 dl ströbröd
1 1/3 dl vatten
1/2 gul lök
1/2 dl jordnötter
1 vitlöksklyfta
300 g tinad quornfärs
1 ägg
1 msk japansk soja
2 msk sweet chilisås
olivolja

Asiatisk sallad
salladslök
isbergssallad
hackad koriander
2 msk färskpressad limejuice
2 msk japansk soja
2 msk sesamolja
1 msk flytande honung

Gör så här:
Blanda ströbröd och vatten i en bunke och låt det dra några minuter.
Skala och finhacka den gula löken. Hacka jordnötterna fint.
Tillsätt lök, pressad vitlök, jordnötter, quornfärs, ägg, japansk soja och sweet chilisås i ströbrödsblandningen. Tips från sambon: smaka av och tillsätt gärna egna kryddor efter smak!
Arbeta ihop till en smet (lättast för hand). Forma till 16 små biffar (för 4 port).
Pensla med lite olja på båda sidor och grilla 4–5 minuter per sida. Servera med sweet chili och gärna asiatisk sallad.
Asiatisk sallad: Strimla salladslök och isbergssallad. Blanda med hackad koriander. Ringla över en dressing gjord på färskpressad limejuice, japansk soja, sesamolja och flytande honung.

OBS: Innehåller gluten, laktos, mjölkprotein och ägg.

Fler som har testat Quorn? Vad tyckte du? 

Foto bilderna ovan: Petra Månström

0

Kommentera

Din epostadress publiceras inte Obligatoriska fält är märkta *